Poodides hakatakse maskikandmist kontrollima

BNS

Poodides hakatakse maskikandmist kontrollima. Urmas Lauri

Kaupmeeste liidu liikmed sõlmisid avaliku kokkuleppe rakendada vabatahtlikult eneseregulatsioonina piiranguid ja meetmeid, et tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel ning kutsub ka liitu mittekuuluvaid kaubandusettevõtteid samu ohutusmeetmeid kasutusele võtma.

Liikmed on liidu teatel kokku leppinud rakendada käitumisnorme esmaspäevast – või kus võimalik, laupäevast – kuni märtsi lõpuni.

Avaldusele allakirjutanud lisavad kaubanduskeskuste ja kaupluste sisekorraeeskirjadesse nõuded, et töötajad ja külastajad peavad kandma maski ning lubavad teha kõik endast oleneva, et töötajad ja külastajad kannaksid maski, sealhulgas lubatakse palgata turvatöötajad kaubanduskeskuste ustele maskikandmise kohustust kontrollima ja külastajate tähelepanu sellele nõudele juhtima.

Samuti lubatakse sulgeda kaubanduse üldkasutatavatel pindadel istumis- ja mängualad ning lülitada välja avalik Wi-Fi ja teha endast olenev, et kaubanduskeskustes ning kauplustes ei toimuks ajaveetmist.

Lisaks ei lubata üldkasutatavatel pindadel aktiivmüüki, kauplustes degusteerimisi ning peatatakse inimesi poodlema kutsuvad suuremahulised allahindluskampaaniad füüsilistes poodides. Viimane eeskiri ei puuduta siiski tavapäraseid toodete hinnaalandusi.

Kaupmeeste liidu avaldusele allakirjutanud kinnitavad, et suured kaubanduskeskused on ühed paremini ventileeritud ruumid Eestis ning iga külastaja kohta on põrandapinda 25–50 ruutmeetrit ka tipptunni ajal.

Liit kutsub üles ka kõiki liitu mittekuuluvaid kaubanduskeskusi ja kaupmehi tulema kaasa loetletud piirangutega ja panustama ohutu ostude sooritamise keskkonna hoidmisse, sest see võimaldaks organisatsiooni sõnul vältida kaubanduspindade sulgemist.

Avaldusele on siiani alla kirjutanud liidu liikmed Ülemiste keskus, Viru keskus, Kristiine keskus, Rocca al Mare keskus, Tallinna ja Tartu Kaubamaja, Stockmann, Port Artur, K-Rauta, Euronics, Jysk, Büroomaailm, Baltman, ABC King, Shu, I.L.U., Põldma Kaubandus, Selver, Rimi, Prisma, Jungent, Keila TÜ, Coop Eesti, Coop Põlva ja Jardin lilled.

Samuti annavad lubaduse täiendavaid piiranguid vabatahtlikult endale võtta Kaupmeeste Liitu mittekuuluvad kaubanduskeskused Lasnamäe Centrum, Nautica, T1, Mustamäe keskus, Tasku keskus, Postimaja, CC Plaza, Astri keskus, Balti Jaama turg, Keskturg, Lõunakeskus, Pärnu keskus ja Fama keskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
55 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuhu
3 aastat tagasi

me niimoodi jöuame vöi jöudnud oleme? Armu ja rahu.

Harald
3 aastat tagasi

1204 juures
Läänemaale 10 jälle…

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

vähe ju!

Ehh teid maskikütte
3 aastat tagasi

Inimene paneb maski ette korralikult kaupluses, siis ostud tehtud istub oma autosse, viskab maski eest, sõidab järgmisesse poodi, võtab sama maski, panem ette nagu peab. Kokkuhoid missugune ja korraldus täidetud, ainult, et viirusega võitlemisel on selline enamuse tegevuse efektiivsus küll ju nullilähedane. Maskikandmise jälgijad aga oma rumalusest rahul sellega. See on ju tegelikult probleem draama ja komöödia ühes vaatuses

Miralda
3 aastat tagasi

No rumal on ikka see maskikandja, kes niimoodi toimetab! Ja ega teie ka palju teravam pole!

Ehh teid maskikütte
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

teie ka!

En.
3 aastat tagasi

To Ehh teid… : Mask on mõeldud kaitsma mitte maskikandjat nakatunute eest (seks puhuks soovitatakse hoopis respiraatorit), vaid pisutki puhastamaks potentsiaalse nakatunu poolt väljahingatavat õhku. Kauplustes peaks maskita isikute teenindamine olema keelatud samuti nagu alkoholimüük valel kellaajal ning probleem laheneks iseenesest.

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  En.

tegelikult, kui see nii lihtne lahendus oleks, siis seda ju tehtaks ka. Inimestele on antud mask, et natukenegi rahustada neid. Paned omale ette ja kohe parem ja muretum tunne, kas pole?

K.s
3 aastat tagasi

Jääb üle küsimus: kui need viimased kolm mittemaskikandjat kaupluses ka maskistuvad kas siis oleme sammukesegigi lähemal viiruse alistamisele? Või oleks selleks hoopis vajalik valitsusel jalad kõhu alt välja võtta ja vaktsineerimist pisutkigi kiirendada? Kui aga oleme juhtide poolt surmale määratud siis milleks suukorvid?

Mullikas
3 aastat tagasi

Milleks uued piirangud,kui ka seniste rikkumise eest kedagi karistatud pole ?? Tuleks kiiresti Lätist eeskuju võtta- ilma maskita uksest lihtsalt sisse ei lasta. 🙄

Johnson
3 aastat tagasi
Reply to  Mullikas

Lätlased on tublid. Tõesti, tuleks ka meil samamoodi talitada. Miks mitte trahvida maski mittekandjaid. 50 eurone trahv paneks kohe mõtlema ja maski kandma.

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Johnson

Johnson & Johnson, aga kuskohast te selle võtate, et see pisike maskike teie elu päästab ah? Trahvima siin kohe valmis. Anna inimesele niisama mask kätte ja seleta, et miks see hea on, aga mitte kohe vangi ja inkassosse kodu panti

Johnson
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

Kindlasti aitab “maskike” ka mind. Kindlasti mitte 100 protsenti, aga natuke ikka. Isiklikult mina tunnen end paremini, kui viibides kaupluses kannan maski ja näen, et enamus kaaskodanikke maske kannavad. Paraku pole ma see, kes maske jagab, seda teevad teised- näiteks politsei oma kontrollkäikudel. Ja see on ju elementaarne valitsuse korralduste täitmine, meeldib see, või ei meeldi.

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Johnson

Novot, siin tulebki välja see, et tei adu absoluutselt milleks see mask on ette nähtud! Täidate ainult korraldust. Just kirjutati, et sind see ei kaitse, vaid nakatunu kaitseb teisi. Saate aru? Ei kaitse sind, vaid kaitseb teisi.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

kas pole veel piisavalt seletatud?

mask
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

olen ise valmistanud maske ja tasuta jaganud. Kas inimene kes sai tasuta maski on järgmisel kohtumisel maskiga vat ei ole ju!? Ise kannan alati maski just selliste hoolimatute pärast!

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  mask

väga tubli! Kui sa kannaksid kahte maski korraga, siis sa kannaksid selle eest ka, kes ei kanna muidu. Ja kõik on õnnelikud.

Eks
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

taas üks viis riigikassat täita.

Harald
3 aastat tagasi

Tänasest päevast alates on lubatud füüsiline vägivald maski mitte kandja suhtes..
Põlvega kui näkku raisale lüia on igati ok. 🤪

Valdo
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Lugupeetud Harald. Tunnen kuidas Sinus kasvab viha iga kommentaariga, mida postitad.
Paraku teed oma tervisele ise kahju. Mind teeb kurvaks vaid see, et lisaks viirusele on tekkimas ühiskonnas vägivalla pooldajaid, teisiti mõtlevate inimeste suhtes. Mina soovitan vähem vihkamist ja nautige peatse saabuvat kevadilma.
T. Valdo.

Onu Uuno
3 aastat tagasi

Maski probleem pidi olema see, et hapnik ei jõua enam ajuni ja inimesed lähevad lolliks. Kommentaare lugedes on seda tunda.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

Lugedes Onu Uuno kommi, nõustun!

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

IP aadressi järgi ei näita üldse, et Läänemaal oleksite registreeritud!? Mingi suvaline delfi troll? Kuidas selle väljaande leidsite oleks huvitav teada? Siin arutavad teemasid tavaliselt inimesed läänemaalt.

Onu Uuno
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

Ip jaoks on Vpn. Aga nii loll saab ainult maskiga tegelane olla kes arvab, et ip näitab inimese elu/sünnikohta.

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

Sama asi, minul näitab lõuna-Eesti piirkonnast on see kommentaar tulnud, muud sõnnikoha kohta ei oska öelda, see vähe teine teema, inimene pole oma registreeritud internetiaadressiga ja sünnitusmajaga veel seotud, võibolla homme on, aga täna mitte.

Selleks
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

ju pandeemiat vaja ongi, et jöuda inimeste kiibistamiseni.

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

ja pealegi, te kaitsete valet kommenteerijat, kes teid solvata üritas, väites, et teile pole hapnik kohale jõudnudki või, et pole ajusid. Püüa aru saada ikka, kes su vaenlased on!

Järjest
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

huvitavamaks läheb see kommentaarium siin lehes…

Vot just
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

Tegelikult on teil isegi õigus, ma olen ka seda tähele pannud, kui väsinud on need, kes seda peavad mitu tundi järjest kandma. Ajutöö ka laisem siis. Peaks hakkama lausa teste tegema vist. Ilmingud on silmnähtavad

Johnson
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

Tubli, Onu Uuno. Hapnik jõuab ajudeni, vaid siis, kui “aju” on olemas. Mitmel kommentaatorid on akudega probleemid.

Vadja
3 aastat tagasi
Reply to  Johnson

ossa nii tark kohe, teistest jälle üle. Teab kohe, kes on ja kes ei. Braavo imedoktorravitseja!

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Onu Uuno

Mõnele muidugi pole maski vajagi…

Ants
3 aastat tagasi

Kõige tobedam on see, et mask ei kaitse sind viiruse eest, vaid pigem teeb sulle kahju.

Lutikas
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Miks me peame sind just uskuma? Oled mingi tedlane vä?
Pigem oled AntsKa.t.ss

Ajameen
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

sind jah, teisi pidavat kaitsema, kui sa oled viirusekandja niiöelda enese teadmata. Nii nad väidavad. Ennast sa muidugi maskiga ei päästa see selge, see on tõestatud jah, aga just teistest hoolimine on point vist. Kuigi ma ei saa aru mismoodi see näiteks jalgrattaga sõites kedagi päästab, aga nuh see selleks.

Lonni
3 aastat tagasi

Võibolla alustaks seda Haapsalu maskikontrolli COOP´i teenindajatest! Sageli on näha, et kassas või siis leti taga teenindajal puudub kaitsemask!Tihti on “sallkrae”
lihtsalt kaelas.Isegi ei vaevuta seda nina ette tõmbama! Minult kliendina nõutakse maski kandmist,aga need,kes mind teenindavad,sülitavad riikliku korralduse peale!Nõnda see viirus vohabki! Maksimarketites käivad saaliteenindajad mask suu peal!

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Lonni

koroonahaige kõrge palavikuga ja köhides-nohudes tuleb sul müüjana terve päev tööle või? Need maskid ja visiirid on ikka mõeldud teenindustöötaja enda kaitseks rohkem, et see suur hulk kliente teda haigeks ei nakataks.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Olen näinud Selveris kassas tööl läkastavat naisterahvast. See oli veidi enne koroonat.

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

:))) millal koroona ajaarvamine siis teiemeelest algas? Olen näinud. Ma nägin kaheksakümmnendatel ühte meest kaubamajas aevastamas. Aa see oli ka ennem koroonat. Kuigi tatti pritsis, kole oli vaadata. Eks haige peaga ei tohigi poodi tulla, ükski arukas inimene seda ei tee ka, eriti nüüdsel ajal. Ja lihtsam on ka, kui vanasti polnud internetti, siis nüüd telli toit koju, kui haige oled. Lihtne

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Tubli, sinust saaks hea luuraja, tähelepanelik kodanik!

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Võibolla ongi mingit sorti sarvedega loom 🤣

Johnson
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Milles siis probleem, kui “enne koroonat” ? Kes läkastab külmetusest, kes suitsetamisest…

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

:)))) nädala parim kommentaar!!!! IRW

Lonni
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Kui Sa,”ahsoo” minu jutu mõttest aru ei saanud,siis-minu mõte ONGI SELLES,et teenindajal on suur võimalus HAIGESTUDA,sest PALJUD poekülastajad EI KANNA MASKI! Aga kuna mina kannan,siis tahan ,et ka TEENINDAJA kannaks ja ei jääks haigeks! Ja mitmel korral olen teenindajat palunud mask ette panna,kuid mulle on vastatud,et”mul on allergia maski vastu”! Aga pane siis oma COOPi sallkrae nina ette!Antud juhul räägingi ma COOPi kauplustest!

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Ja see coopi sallkrae teeb mis, tõmbab ette ja pärast eest ära ja siis uuesti ette, pisikud sõidavad küljes kaasas igal pool, kuhu ta suundub? Natuke vale soovitus viirusetürje kasutamiseks või ma tõesti ei saa aru, mida te taotlete!?

Lonni
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Veelkord! Kui COOP ei suuda OMA TÖÖTAJAID JÄLGIDA,et nad kannaksid maske,või siis neid COOP`i kirjadega sallkraesid,siis ei ole vaja neid töötajaid,KES REEGLEID RIKUVAD,tööl hoida!
Alustagu oma “majast”,alles siis tulgu klientidele NÄPPU VIIBUTAMA!

KodanikS
3 aastat tagasi

Ei saa üldse aru, miks keskused tasuta netti jagavad. Aeg oleks neti eest tasu küsima hakata.

Aijahh
3 aastat tagasi
Reply to  KodanikS

mis tähtsust sellel on? Hetkeolukorras küll võiks wifi kinni panna, aga kui paljudel reaalselt seda tasuta aeglast netti tänasel päeval enam vaja on? Paaril turistil vist, keda ka pole enam