Lastekodu põlengust möödus kümme aastat

Haapsalu lastekodu põles 20. veebruaril, tules hukkus 10 hoolealust. ARVO TARMULA
Haapsalu lastekodu põles 20. veebruaril 2011, tules hukkus 10 hoolealust. Arvo Tarmula

Täna möödub kümme aastat Haapsalu lastekodu põlengust, kus kaotas elu kümme last ja süüdlane jäigi selgusetuks.

Eesti Päevaleht kirjutas, et kriminaaluurimise lõpetamise määrusest selgus, et kella 14.15 ajal märkas üks inimene, et Kastani tänava kandist tõusis suitsu. Ta eeldas, et köögis läks midagi kärssama ja ei teavitanud kedagi.

Tegelikult oli põleng tasapisi hoogu kogunud ilmselt juba veerandi tunni jagu. Põhjapoolse tiiva välisukse läheduses oli tugitool, millest hiljem jäi alles vaid metallraamistik. Tooli täidis oli poroloonist ja see oli omakorda kaetud puuvillasest riidest kattega. Peamine tule leviku suund oli läbi ukseava ja vahelae pööningule ning selle kaudu hoone keskosa poole.

Tulekahjusignaal käivitus 14.29, töötajad helistasid kohe häirekeskusesse.  Esimene päästeauto jõudis sündmuskohale kell 14.35. Päästja Priit Laos rääkis, et päästjad üritasid esiti peauksest sisse minna, ent see oli lootusetu. „Temperatuur oli nii kõrge, et päästjatel hakkasid kiivrid sulama. Ei pääsenud kuidagi ligi,” kirjeldas ta. „Inimesed ei kujuta ette, kui kiiresti tulekahju areneb. Pole sugugi nii nagu Hollywoodi filmides, kus päästjad uljalt keset leeke ringi kõnnivad. Lastekodus oli kottpime, põlemisgaasid ümber ja jahutada ka ei saanud, kuna põles niivõrd intensiivselt.”

Sama aasta juuni lõpetati kriminaalmenetlus ja süüdlane ei selgunud.

Põlenud hoone asemele valmis 2013. aasta juunis uus maja. Praegu toob päästeamet Haapsalu hoolekandekeskust ehk lastekodu välja kui ühte eeskujulikuma tuleohutusega asutust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anonüümne
3 aastat tagasi

Haapsalu lastekodu ohvreid leinates jäid 2011 Vabariigi aastapäeva pidustused ära ja aasta hiljem toimus Tallinnas Jaani kirikus heategevuslik mälestuskontsert.

einoh
3 aastat tagasi

Tuleohutuse eest kanti hoolt ka 10 aastat tagasi. No, tuletõrjeautode ja lausa praktiliste õppustega kusagil eraldi hoones eheda näidisena seal toona ei toimunud. Pärast tulekahjut selgus, et isegi andurite valik oli viltune! Sellist peent valikut ei mõisnud toona keegi teha ju asutusesiseselt, peale erikontrolli .Ja neid kontrolle ikka jagus…Omad töötajad said kõik karistused kätte ja vabastatud,selle eest mida tegid või ei teinud. Kaastunne….

rita
3 aastat tagasi

Süüdlased istuvad ju linnavalitsuses, kes selle kipskuudi lastele üldse ehitada lasid, eirates igasuguseid tuleohutus nõudeid. Projektil on alllkirjad on ilusti alla ka veel ja nimelised. Meie uuriv ajalirjandus võiks nüüd jalakesed kõhualt välja võtta ja asjale selgust tuua.

kevad tuleb
3 aastat tagasi
Reply to  rita

Ära luuleta! Tee prokuratuuri avaldus kui nii kindel oled! tuututama kõik meistrid!

...
3 aastat tagasi
Reply to  rita

Le artiklis 15.09.2011 oli kirjas kuuma- ja suitsuandurite vahetusseminekust.Isiklik tähelepanek,et ruumide laed olid isol.plaatidega katmata,kui näiteks Haapsalu haiglas oli see vooderdus kohati tehtud.

...
3 aastat tagasi
Reply to  ...

Omanik vastutab 24-7.Kes see siis oligi…

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  ...

Tõesta.

Ann
3 aastat tagasi
Reply to  rita

Maja oli kergesti süttivast materjalist tsirka 15 aastat.Kellele see kuulus,kelle ülesandeks oleks võinud olla isolatsiooni tegemine jm.,vahendite eraldamine selleks-seda polnud ju plaaniski teha.Tuletõrjeseaduste kohaselt vastutab omanik ööpäevaringselt.

nõndaviisi
3 aastat tagasi
Reply to  Ann

Kõike pole võimalik ette näha,katastroofe tuleb aga vältida.