Ene Pajula: Haapsalu õnn ja õnnetus

Ene Pajula. Foto: Arvo Tarmula

Ene Pajula. Foto: Arvo Tarmula

Olen alati arvanud, et Haapsalu on üks eriline linnake.

Kevadel oli mul põhjust uurida pisut Haapsalu ajalugu ja see oli põnev. Siin on kogu aeg juhtunud midagi sellist, millest teised väikelinnad võivad vaid und näha. Ja selle paigaga on seotud uskumatult suur hulk ajalooliselt olulisi isikuid, selliseid, kes vääriksid linnapildis mingil moel jäädvustamist. Aga neid on kaugelt liiga palju selleks, et linn suudaks kõigile muuseumi või mälestusmärki rajada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Keegi kirjutab ” haapsalu oli puhas roostikust tulev õhk mis annab häid mõtteid”!
Roostikku oli suht vähe,enamasti mereääres kasvasi kõrkjad,sibid vedasid lamkastidest hobuvankritega sitta põllule,väiksed pagaritöökojad küpsetasid leiba-saia mis jälle hobuvankriga poodi toimetati jne.
Siis tuli tehnika progress – heitveed kanaliseeriti,leib-sai ja pea kõik toiduained veetakse sisse,Taga ja Eeslahes paistis põhi 5 m sügavuseni,on tänaseks kahanenud Tagalahel 30cm jne.
Tehniline “progress” on viinud meied lähitulevikuks haisva lombi kaldale kus peaks turistedel eriti tervislikult mõjuma !
Ma ei taha ajaratast hakata tagasi pöörama aga midagi tuleb ette võtta kuniks pole hilja !

väikehaapsallane
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Uus on ununenud vana. Kui elekter ära kaob nagu hiljuti Texases, pöörab ajaratas end ise tagasi. Kõik majapidamised, mis siis põhimõtteliselt toimivad elektrivabalt, tsentraalse kütte, kanalisatsiooni ja veevärgita, on tuleviku ökotehnoloogia tipptase. PS. Sõjaeelse Haapsalu sibi Lapp olnud nii suur rahvamees, et tema matuserongkäigul osalenud terve linn. Tõenäoliselt jah rändasid fekaalikoormad linnataha põllule, mitte Tagalahte.

Doktor
3 aastat tagasi

Saaks need spaad ka veel niimoodi juhitud, et inimesed tahaksid siin puhata!
Praegused on nii vene aega kinni jäänud, et hirmutab kliendid minema 🙁

seikleja haapsalus
3 aastat tagasi

.. või võtke se pearistmik .. me võitlem kolemajade vastu, a mis punane jube metallkuur vaatab meile hps sissesõites vastu, on see parem kui vene ajal .. vene aja teenindusmaja on ikka väga ilus maja selle kõrval, rääkimata muidugi haljastusest .. kas Ernst Enno, kes jalutas Õhtu-Kalda puude vahel oleks kunagi soovinud, et kui need palju puud tema skulptuuri ümber maha võetakse, jääb ta mingi tühja muruplatsi keskele .. kindlasti ei .. äkki mõtleks sellele et Ennole puud istutada .. uued kolemajad kahjuks on nüüd need tallinna suured ostjad, kes hädas ja Kalda teel seisab üks vana ahi keset segadikku… Loe rohkem »

seikleja haapsalus
3 aastat tagasi

ja korra veel .. haapsalu oli puhas roostikust tulev õhk mis annab häid mõtteid, andis ka neile tegelastele toona, ja meile kõigile häid mõtteid, avatus, merevaade, vabadus, Kahjuks nüüd on see asendunud uue “vaade peab olema”, st puud võetakse maha, et maja oleks näha, roostik pügatakse ära et merele oleks vaade .. a mis vaade se on ilma roheluseta .. Alver ju kirjutas ka, et Haapsalu on ainulaadne, et linna sisse ulatuvad roostikud jne hetkel jaluta tammil, mis seal on, kurb .. sügisest kevadeni ratastraktori jälgedega segamülgas, raudteejaam üksikult .. ju see peatänav ootab järge .. rääkimata vabaduses linnast ..… Loe rohkem »

seikleja haapsalus
3 aastat tagasi

kurb kogu ilusa loo juures on see, et haapslau on tööstuslinnaks oma tehaste ja teedega saanud .. need kuurordi jt inimesed on jäänud 4×4 m sisse piiratud alasse mis on ümritstud uusehituste ja kaasaegse kastmajadega ning autodega,
Aitäh!, siiski ilusate mõtete eest 🙂

to seikleja haapsalus
3 aastat tagasi

Jutt jumala õige- haapsalus on puudu veel tuulepark, kas siis Paralepa metsaalal või kiltsi lennuväljal- 300 meetrised tuuganid peaksid merelt ja kõrkjates tulevat tuult hästi püüdma- ka meri on madal ja merre tuuganeid lihtne püstitada- oleks nagu turismiatraktsioon turistidele a-la Risti kole soorebane ja roheröövlid oleksid igati rahul ja õnnelikud

Soorebane
3 aastat tagasi

Soorebane on väga äge 👍