Kelmid petsid läänlastelt välja tuhandeid eurosid

Möödunud nädalal alustas Haapsalu politsei kaks kriminaalmenetlust kelmuse paragrahvi alusel.

Piirkonnavanem Indrek Tohtri sõnul mõjutas ühel juhul kelm telefoni teel kannatanut nii, et kannatanu ise lubas paigaldada telefoniga helistanud inimesel oma arvutisse pahavara programmi, mis võimaldas juurdepääsu kannatanu andmetele, sealhulgas ka panga andmetele. Esialgsetel andmetel ulatub tekitatud kahju tuhandetesse eurodesse, täpne kahjusuma on selgitamisel.

Teisel juhul saadeti kannatanule „investeerija” poolt arvutisse link, mille avanemisel kannatanu ise sisestas enda ja oma pangakonto andmed. Sellisel moel peteti inimeselt välja ligi 2700 eurot.

Politsei palub olla tähelepanelik – igasuguste kiiret tulu lubavatesse investeerimispakkumistesse tuleb suhtuda äärmise ettevaatlikkusega. „Enne mingigi toimingu tegemist peaks aru pidama oma lähedastega või siis pangaga. Reeglina iga tehing nõuab osapoolte identifitseerimist ja see tähendab, et telefoni teel ei saa me kontrollida, et tegemist on just selle inimesega, kellena inimene end esitleb. Vajadusel saab alati aja maha võtta peale esimest kõnet ja enne järgmiste sammude tegemist uurida põhjalikult teenusepakkuja tausta,” ütles Tohter.

6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
2 aastat tagasi

Kogu see uudis on nagu paukpadrunitega tulistamine, kui jäetakse mulje, et helistati selges eesti keeles ja petetu oli tüüpiline LE lugeja. Ülitõenäoliselt kooris venekeelne venekeelset (leedukas venelast vmt) ja õige hoiatus peaks lähtuma Kremli inforuumist ohvrite emakeeles. Vene keelt mõistva eestlaste jaoks valitseb muidugi oht agressiivne petis viisakusest lõpuni kuulata. Ärge kuulake! Katkestage kõne järsult või paari selge sõnaga kohe, kui taipate, et tegu on nõudliku kontvõõraga. Muidugi jääb enda ebaviisakus pisut häirima aga see möödub kergesti, kui guugeldate sissehelistaja telefoninumbrit ning veendute, et tegu oli väljapressijaga. See on omal nahal tõestatud.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Telefoninumbri järgi nüüd küll väljapressijat kindlaks ei tee

Kilgameš
2 aastat tagasi

Aga …….. tuleb ju raha ära vôtta muidu teevad sellega midagi veel hullemat!

justjust
2 aastat tagasi

paljugi mis, peteti või mitte, aga politsei tabas suitsetava ja alkojoli tarvitava noore! Haha, mis te selle peale ütlete?

Miralda
2 aastat tagasi
Reply to  justjust

Teil on primitiivne ajutegevus!

kiidakiida
2 aastat tagasi
Reply to  justjust

Las lapsed suitsetavad rahus? Imelik suhtumine, aga igaühel oma arusaam.