Kolmapäevast karmistuvad koroonapiirangud

Maskikohustus kehtib edasi. Urmas Lauri

Koroonaviiruse ühtlaselt kõrge leviku tõttu ühtlustab valitsus veebruarist piiranguid üle riigi. Uuendatud piirangud hakkavad Harjumaal ja Ida-Virumaal kehtima esmaspäevast, 1. veebruarist, kõigis teistes maakondades kolmapäevast, 3. veebruarist.

Toitlustusettevõtted ning meelelahutuskohad tohivad edaspidi olla avatud õhtul kuni kella 21ni. Siseruumides tohib ühes lauas või grupis olla kuni 6 inimest ning teise laudkonna või grupiga peab olema vähemalt 2-meetrine vahemaa.

Meelelahutuskohtades tohib ruumi maksimaalne täitumus olla kuni 50%, arvestada tuleb klientide piirmääraga kuni 250 inimest. Kehtima jääb öine alkoholijookide müügipiirang kella 10ni hommikul. Siseruumides tohib ühes lauas või grupis olla kuni 6 inimest ning teise laudkonna või grupiga peab olema vähemalt 2-meetrine vahemaa.

Poodides, kaubanduskeskustes, pankade teenindussaalides, postkontorites ja mujal jäävad kehtima praegused piirangud. Kanda tuleb maski, liikuda 2+2 reeglit arvestades, müügi- ja teenindussaalide täitumus tohib olla 50%, tagatud peavad olema desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Teatris, kinos, konverentsidel ja teistel statsionaarse istekohaga avalikele üritustele kehtib 50% täitumuse nõue, istumisel tuleb jälgida hajutatust. Siseruumis toimuvast üritusest tohib osa võtta kuni 400 inimest.

Statsionaarse istekohata avalikud üritused, näiteks kontserdid, on lubatud üksnes juhul, kui külastajad istuvad nummerdatud kohtadedel ning hajutatult. Öiseid üritusi lubatud ei ole, tegevused on keelatud kell 21.00 kuni 6.00.

Välitingimustes avalikele üritustele kehtib osalejate piirarv kuni 500 inimest, kell 22.00-6.00 on ürituste korraldamine keelatud.

Saunade, spaade, veekeskuste ja ujulate täitumus tohib olla kuni 50%, liikuda tuleb 2+2 reegli järgi.

Sisetingimustes tuleb kontaktsete ja kõrge viiruseleviku riskiga tegevuste puhul lähtuda 2+2 reeglist. Kõrge viiruseleviku riskiga on tegevused, mille käigus toimub intensiivne sisse ja välja hingamine ning aerosoolide teke. See puudutab näiteks laulmist, tantsimist, võitluskunste, kuid ka puhkpillide mängimist ja muud.

Mitte-kontaktse ja madala riskiga tegevusi tohib läbi viia 10+1 rühmas. See puudutab näiteks maalimist, pilatest, kitarriõpet, keraamikaringi.

Täpsema nimekirja kõrgema ja madalama riskiga tegevuste kohta koostab terviseamet ning see tehakse kättesaadavaks nii terviseameti kui kriis.ee kodulehtedel.

Sisetingimustes tuleb endiselt kanda maski, välja arvatud kui see on vastuolus tegevuse iseloomuga. Kehtima jääb ka ruumi täitumuse piirang 50%. Välitingimustes tõstetakse grupipiirangu arvu seniselt 25lt 50le.

Spordivõistlused sisetingimustes on jätkuvalt lubatud ainult profisportlastele ning ilma pealtvaatajateta. Välitingimustes spordivõistluse ning liikumisürituse korraldamisel tõstetakse grupipiirangu arvu 25lt inimeselt 50le ehk võistlusi tohib läbi viia 50-inimestelistes gruppides, kes ei tohi omavahel kokku puutuda.

Muuseumites ning näitusasutuste külastamise juures jäävad samuti kehtima olemasolevad piirangud. See tähendab 2+2 reeglit ning siseruumides maskikandmist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kummaline
3 aastat tagasi

Mis mõte on käskida muuseumis või poes maski kanda aga koolides (kus on ju palju palju rohkem inimesi koos) käiakse ilma maskita?!!!

kummaline
3 aastat tagasi
Reply to  kummaline

Selgituseks – ühistes siseruumides peaks igal juhul igal pool mask ees olema.
Kõik tegevused, mis võimalik, tuleks välistingimustesse viia.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  kummaline

mis see mask sinuarust on? Kogu mõtteid, siis avalda palun!

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

mask ei ole mingi päästepaat!

Kas
3 aastat tagasi

Mis see kellaaeg siia puutub? Kas viirus levib paremini õhtul 22.00 kui päeval 15,00, et kellaaja piiranguid tehakse! 21.00-06.00 on viirus eriti ohtlik, hoidke tee pealt eest… Täitsa anekdoot!!! See ikka selleks, et kodanikke ohjeldada.

jjj
3 aastat tagasi
Reply to  Kas

Tegelikult sundida ei saa kedagi, põhiseadus ei ole sellist olukorda ette näinud, siiski inimesel peab olema oma otsustusõigus, muidu me ei räägi vabadusest jne. Eestis on harjutud käskude ja keeldudega reguleerima, see tekitab trotsi. Kui oleks viisakalt öeldud, et olgem hoolivad ja proovime koos selle jama seljatada, nii oleks ehk teine tulemus, aa kui nii, et kanna maski, muidu saad trahvi, ütlen….keri p…

Covid
3 aastat tagasi

Nüüd saate ka ise aru,et see olukord ei lõpe kunagi:) Läheb teine aasta ja olukord läheb aina hullemaks.Viirus on tulnud ,et jääda,lukustada meid ,isoleerida ja hävitada…

jobukakud
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Ikka me ise oleme need jobukakud, kes ei saa asja ära tehtud. Üks kuu maksimaalset isolatsiooni talve hakul ja igasugune pandeemia koos 400 koroonapatsiendiga haiglates oleks unustatud. Aga me ei saa ju sellega hakkama ja siis süüdistame küll valitsust, küll teadlasi. Pole mõtet peeglit süüdistada, kui endal nina kõver.

sõrmenips ja unustatud
3 aastat tagasi
Reply to  jobukakud

No see hea nõu on küll universumi ainulaadne. Keegi teine pole nii tark olnud. Ei keegi inimene ega ükski riik.

just
3 aastat tagasi

:)))) siit kommentaariumist leidus selline suur mõtleja lõpuks 😀

just
3 aastat tagasi
Reply to  just

peab jagama , mitte keegi pole sellepele tulnud :)))))))))))

Jjj
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Eks ühest viirusetüvest tehti suur äri , enam seda rahavoogu nii kergelt ära ei taheta lõpetada .

2. kodanik
3 aastat tagasi

Kas see nüüd ongi kardinaalselt uus lähenemine, millest rootsimudelimees Randpere pidevalt heietas? Ja kuhu see mees üldse kadunud on? Nüüd kus rahvas teda kõige rohkem vajab…..

saame üle
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Kas ainult käsk ja keeld toimib ja päästab? Hoiame ise end ja teisi!

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  saame üle

Seda ma tahangi teada, et miks see komsomolisekretär enam ei jutlusta käskude ja keeldude mõttetusest. 🙂 Kas tarkus lõppes siis otsa, kui päikesetõusuvalitsus ametisse astus? 🙂

Äkre
3 aastat tagasi

Meelelahutuskohtade lahtihoidmine uue valitsuse poolt on ootamatu samm. Poleks oodanud, et jätkatakse eelmise valitsuse läbustamiskultuuri toetamist. Kahju on kooliõpilastest kelle haridus võib kannatada saada kui pidutsetakse hoolimatult ja levitatakse surmavat viirust ja suletakse jälle koolid nagu sügisel näha oli. Samuti peab uus valitsus võitlema eelmise korruptsiooniga. Kiige haldusalas toimub see pidevalt ning isikud saavad koroonasüste väljaspool õiget aega. Otame jõulisi ja kiireid samme isikute eemaldamiseks vastavatest ametitest. Aga anname uuuele valitsusele aega. Nad astusid alles ametisse ja eks iga korruptandi süüdimõistmine võtab ikka- mitu mitu aastat aega mis on kohtusüsteemis normaalne ning seega ei tohiks uut valitsust paar aastat kritiseerida.… Loe rohkem »

No mida
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Te käite ikka siin veel kirjutamas omi jaburdusi. Inimesed on ju kirjutanud teile, et minge arsti juurde! Miks te seda kuulda ei võta?!

Imelik
3 aastat tagasi

Koolidest ei sõnagi. Kuidas seal maskide kandmisega on, kas polegi kohustuslik?

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Noortega ei juhtu midagi, milleks maskidega lasta neil terve päev piinelda? Tervisele pole see ka ju väga kasulik, aju vajab õppetöös ikkagi hapniku, mitte aga süsihappegaasi. Lõunapausidel õnneks koroonat pole, siis võib maskid eest võtta.

Oh sind
3 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kohustuslik!? Kes sind kohustab millekski!? Kohustused! Mõtle ise kuidas sa elad, mis sa ootad, et keegi ütleb, mida tegema pead? Ori oled või? Kas pead end orjaks? Väga imelik mõtlemine tundub olevat, küsin, kas keegi mind kohustab. Imelik, sa oled vaba mees, keegi ei kohusta sind, nimi on lihtsalt sul Imelik

jjj
3 aastat tagasi

Ma ei mõista seda alkoholikeeldu. Ehe puhas viin hoiab just igasugused pisikud eemale, nii et seda tuleks hoopis tasuta inimestele jagada terve öö läbi!

oh hoidku
3 aastat tagasi
Reply to  jjj

Küll on ikka maailm mitmekesine

Nimi (vabatahlik)
3 aastat tagasi
Reply to  jjj

Nii on kui seda mõistusega juua, aga palju neid mõistusega joojaid ikka on!