Pääste ja politsei ei soovita praegu jääle minna

Päästeamet ja politsei ei soovita praegu jääle minna. Arvo Tarmula

Selle nädala muutlikud ilmad on nii Lääne-Eesti merealal kui ka siseveekogudel kahandanud jää kohati vaid paari sentimeetriseks, mistõttu soovitavad nii politsei kui ka pääste Pärnumaal, Läänemaal, Saaremaal ja Hiiumaal jääle mitte minna.

„Sulailmad on muutnud jää vesiseks ja hapraks, eriti kaldaäärsetel aladel. Seetõttu võib jääle minek olla ohtlik ja soovitame praegu sinna mitte minna,” ütles Lääne prefektuuri piirivalve välijuht Janek Pinta.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Voltein rääkis, et õrnale jääle minnes võivad ohtlikesse olukordadesse sattuda nii lapsed kui ka täiskasvanud – lapsi meelitab jääle uudishimu, täiskasvanud kipuvad õrnale jääle kalastama. „Kuigi nädala lõpp peaks uuesti tooma tõsisemaid külmakraade, ei tähenda see siiski, et jääle minek on ohutu. Oluline on alati hinnata ilmaolusid ja veenduda, et jää on inimese kandmiseks piisavalt paks,” sõnas Voltein.

Eile oli Pärnumaal Audru jõe suudmes õnnetus, kui läbi õhukese merejää vajusid kaks kalameest. Meestel õnnestus endil kaldale saada, kuid nad olid tugevalt alajahtunud ja vajasid meedikute abi. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.

Siseveekogude jääkaardi leiab kodulehelt veeohutus.ee ning Google’i kaardirakendusest. Infot merejää olude kohta saab riigi ilmateenistuse jääkaardilt.

Kui märkate hädalist või vajate ise abi, siis tuleb helistada hädaabinumbril 112.

 

Kuidas käituda jääl?

  • Jääle minnes hinda ilmaolusid, pane selga ilmastikule vastavad riided, võta kaasa jäänaasklid ja laetud mobiiltelefon, planeeri jääl olek valgesse aega ning anna jääle minekust lähedastele teada.
    Kui jääl olles ilmnevad ohumärgid – jää pragisemine või vajumine, tuleb viivitamatult keharaskus laiali jagada ning lahkuda. Selleks heida kohe käpukile ja mine kiiresti tuldud teed tagasi.
  • Kui aga jää pragisedes ette ei hoiata ja juhtud läbi vajuma, tuleb peatada sügavamale vette vajumine. Kukkumise ajal lükka käed laiali ja kalluta ennast tahapoole. Nii takistad enda üleni vee alla vajumist.
  • Mida rutem jääaugust välja saad, seda parem, sest külmas vees muutub inimene kiiresti teovõimetuks. Jääaugust välja saamisel on suureks abiks jäänaasklid. Jääle vinna ennast sinnapoole, kust tulid.
  • Kindlale jääle pääsenuna rulli ennast või rooma jääaugust eemale. Kaugemal võid püsti tõusta, et lahkuda jäält tuldud teed pidi kindlale maale ja võimalikult soojadesse oludesse.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Kui on päike ilm ja lund ei ole, siis on väga ilus vaade vee all : kolane päike paistab jää läbi, vesi on sinine, põhi must-roheline.. ei soovitan proovida ..))

Selge pea
3 aastat tagasi

Loodetavasti ei kehtestata taas mingit rumalat lauskeeldu.
Inimesed peaks selget pead ja aru säilitades suutma ise otsustada, kus ja kas. Hetkel küll mitte aga kui pisut taas külma teeb, siis poolemeetrise vee puhul (meie madalad laheääred) võib vabalt riskida pisut märgade varvastega.
Hoopis suurem risk on näiteks sügavad tiigid (ja isegi Viik), äkki peaks siis kõik inimesed oma tiigid kinni ajama?
Lapsed ei tohiks nii kui nii üksi merel ujuda ega uisutada.