Riik soovib koduste laste arengu kohustuslikku kontrolli

Lasteaed. Foto: Malle-Liisa Raiga

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) kavandab seadusemuudatust, mille läbi tehakse kohustuslikuks nende laste arengu kontroll, kes lasteaias ei käi. Seesuguste laste osakaal on umbes kuus protsenti, kirjutas ERR.

Näiteks on Lääne-Nigula vallas on kümmekond last, kes lasteaias ei käi. Vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul pole vallal nende arnegust head ülevaadet.

„Ma isiklikult hindan seda päris heaks plaaniks, et kõik vallas olevad lapsed on valla huviorbiidis ja koolidel on kindlus, et nad teavad, mis võimalike probleemide, murede, arengutasemega laps kooli tuleb,” ütles Lõhmus ERR-ile.

Uus eelnõu näeb ka ette, et edaspidi määrab omavalitsus lapsele koha kodule kõige lähemasse lasteaeda ning vanemad jäävad ilma võimalusest ise kohta valida. 90 päeva enne lapse pooleteise aastaseks saamisel peab omavalitsus saatma vanematele teate lasteaia koha määramise kohta. Uus eelnõu ei kohusta pakutud kohta vastu võtma, seda võib hakata kasutama hiljem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Teema
3 aastat tagasi

Tervise Anrengu Instituut on avaldanud “kohustusliku õpiku”.

– Nõuanne lasteaia seksuaalkasvatuse raamatus. “Teie rühmas võib sellises varajases vanuses käia ka laps, kes tunneb, et tema sünniga kaasnev väline sugu ei ole temale sobilik. See on suurepärane aeg probleemidest rääkida ning tagada lapse rühmakaaslaste toetav ja mõistev suhtumine. Mõned inimesed võivad tunda, et nende keha ei ole nendele õige. Nad tunnevad end tüdrukuna, kuigi neil on poisi kehaosad või vastupidi. See võib olla väga segadusttekitav, mistõttu on väga oluline, et me toetaksime ja mõistaksime inimesi sellistena, nagu end tunnevad. “

siiski
3 aastat tagasi

Eesmärk on hea – et hoida igaks juhuks silm peal neil lastel, kes lasteaias ei käi. Inimesi on ju igasuguseid, õnnes valdav osa neist hoolitsevad oma laste eest hästi. Aga kuidagi peab ju saama jaole ka neile peredele, kus lapsed lohakil ja ei saa ehk piisavat hoolt aga ise abi ei otsi.

selleks
3 aastat tagasi
Reply to  siiski

on meil sotsiaaltöötaja, kes peab jälgima selliseid peresi ja lastekaitse spetsialist omavalitsuses

vabandage
3 aastat tagasi

aga kuidas üks kontroll lapse arengut mõjutab? Tuleb üks spetsialist , vaatab lapse üle ja siis ? Kui arengus maas ? Saadab kuhu , lasteaeda või ? ja kui lapsevanem keeldub ? Tahan oma jutuga jõuda sinna, et see süsteem nagu ka paljud muud asjad ei ole lõpuni mõeldud. Pigem panustaksin tugipersonalile lasteaedades ja koolides. Ja et see abi jõuaaks iga lapseni.

Arvaja
3 aastat tagasi

Mitmed inimesed, kes on elanud näiteks Ameerika Ühendriikides, kirjeldavad seda, kui vati sees ja rangete reeglite järgi seal lapsi kasvatatakse, nii et eesti lapsed tunduvad nende kõrval lausa Mowglitena. Sellist riiklikku kasvatust surutakse nüüd ka Eesti haridussüsteemi. Haridus- ja teadusministeerium (HTM) kavandab seadusemuudatust, mille läbi tehakse kohustuslikuks nende laste arengu kontroll, kes lasteaias ei käi. Seesuguste laste osakaal on umbes kuus protsenti. Muudatus on vajalik, et selleks ajaks, kui kodused lapsed hakkavad kooli minema, oleksid nad oma arengult oleks sellel tasemel, et see üleminek kooli saaks olla võimalikult sujuv ning esimeses klassi alguses kuluks vähem aega laste taseme ühtlustamiseks. (ERR)… Loe rohkem »

Valdo
3 aastat tagasi

Tundub, et otsustajad kaugenevad aina rohkem laste kasvatusest.
Usun, et maal kasvavad lapsed ei peaks jooksma igal hommikul lasteaeda, kuna mõni linnavurle arvab, et kui pole lasteaeda läbinud oled loll.
Miks me räägime igapäev erinevuse väärtusest kui riiklikul tasandil surume inimesed raamidesse ja kleebime silte külge?
Mina teen ettepaneku, toetada lapsevanemaid majanduslikult, et oleks võimalik lapsi kodus õpetada. Kas keegi julgeb väita, et vanasti kasvanud inimesed ei saa oma eluga hakkama?
T. Valdo.

siiski
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Ei tuleks asja võtta isiklikult, ründena koduste laste vanemate vastu. Keegi ei süüdista neid. Riik üritab lihtsalt saada pilti abivajavatest ja seda ei tohiks küll pahaks panna.

kes
3 aastat tagasi
Reply to  siiski

siin riiki esindab

Vahi nalja
3 aastat tagasi

Aga mõtelgem teisest küljest. Kes kompenseerib väikeste ullikeste järeleaitamise koolis/ühiskonnas? Vanasti oli nn 0 klass neile, kes lasteaias ei käinud ja põhjusega. Küsimus on ju nn neis, keda on vaja järje peale saada. Võidelda tuleb põhjustega, aga mitte tagajärgedega. Arutlemise asemel siin kommentaatorid kohe lajatavad kõiketeadvalt, samad reaalsus on hoopis teine. Inimliku lolluse levimine on hirmus asi.

Lapsevanem
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Mõistlik oleks jah 0-klass või kohustuslik aasta lasteaias enne kooli, et ühtlustada kooli alustavate õpilaste tase. Samas peab olema vanematel võimalus ka ise lapsed vastavale tasemele viia ja läbida lapsega enne kooli minemist näiteks loov eksam, mille käigus saab näha, et laps täidab alushariduses nõutud ülesanded(kui ei, siis antakse juhised ja aeg täienduste tegemiseks nagu hariduses ikka). Kui on professionaalsed vanemad, siis neile sunni rakendamine ei ole hea mõte. Oluline on luua keskkond, kus ise hakkama saavatesse vanematesse ja lastesse suhtutakse lugupidamisega. Vastasel juhul saadakse soovitule risti vastupidine tulemus. Igal juhul on mõistlik, et kooli lähevad enamvähem sarnase tasemega õpilased,… Loe rohkem »

Kontroll,
3 aastat tagasi

Brüsselile “tulemuste” näitamiseks, et homopropaganda kodudes ka ikka toimib.

pigem
3 aastat tagasi

aidake neid,kes tõesti abi vajjavad . Ja lahendage probleem logopeedide , psühholoogide ja tugiisikutega.

Lapsevanem
3 aastat tagasi

No arvan, et lastele peaks ikkagi jääma lapsepõlv ja vanematele lapsed. Lapsi ei saada selleks, et neid 1,5 aastaselt sundkorras vastu lasteaeda toppida. Millistest kriteeriumitest ja statistikast ametnikud täpsemalt räägivad? Arvan, et kontrollima peaks korra aastas neid ametnikke, kes sellise pealiskaudse artikli lubasid avaldada. Loodetavasti eelnõu on sisukam.

Kas meie lasteaiad on üldsegi piisaval tasemel laste kasvatamiseks, kui kasvatajad tegelevad primitiivsete noku-tussu laulude laumisega. Lapsega tuleb suhelda ikkagi kui normaalse inimesega.

Kaija
3 aastat tagasi

Ei saa Mikk Lõhmuse seisukohast aru. Kas ta ei usalda oma valla laste vanemaid? Kui suur on reaalne probleem, et nn kodused lapsed pole piisavalt arenenud ja kas kord aastas ühe vestluse tegemas käimine lahendab selle? Kahtlaselt selle moodi on, et õhtuti hakkab riik lastele traktoriga tekki peale tõmbama.

Teate
3 aastat tagasi
Reply to  Kaija

ilma naljata nii ongi,et mõnele lapsele traktor,teisele näiteks jaanalind teki peale tõmbab,kuid kas lastele tähti ja numbreid ka õpetavad,elementaarsest viisakusest rääkimata.Kui lapsevanem suudab seda ise teha-väga tubli!!!