Lihula tormiohver läheb purustisse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lihula Lasteaia tänava kortermaja seisab aprillist saadik katuseta, kodutuks jäänud elanikud seda korda teha ei jõua. Andres Hion

Lihula Lasteaia tänava kortermaja seisab aprillist saadik katuseta, kodutuks jäänud elanikud seda korda teha ei jõua. Andres Hion

Lihula 12 korteriga katuseta elumaja läheb lähikuudel lammutamisele, sest elanikel pole raha ega tahtmist katust taastada.

Lihula kultuurimaja vastas ilusal väikesel krundil, otse mõisa kunagise viljaaida kaitseks kaevatud tiigi kõrval seisab katuseta kortermaja. Hoone meenutab mängumaja, millelt ehitushoos laps on katuse pealt tõstnud. Kahekorruseline, kolm trepikoda, igas neli korterit. Mõnel korteril on veel kardinad ees, maja taga õitseb roosipõõsas, sirelipuhmas seisab üksik kiik ning liivakastil on peal kaas, et kassid pissile ei pääseks. Poolel krundil on keegi suvel muru niitnud, ebaküdooniapõõsas on viljadest pungil.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valimistel
3 aastat tagasi

näeme,, noored , kõik maale elama, superilus maja soodsa hinnaga ootab asukaid

Nuuuuuks
3 aastat tagasi

No nii ..kui oleks olnud see nn sõjapõgenike või illegaalide maja siis me oleks selle maja üles vuntsinud ja läikima löönud nagu prillikivi.vt vao kohalike maju ja kultuuri rikastajat e maja..

Kopp on ees
3 aastat tagasi

Lammutamine maksab kindlasti rohkem, kui uue katuse tegemine.

Vist
3 aastat tagasi

Kogu maja kaks korrust koos vundamendiga ei maksa nii palju, kui maksaks uus katus koos kaasnevate töödega.

Maimo
3 aastat tagasi

Nii kahju majast. See on ju kellegi kodu.Korteriomanikud: tehke midagi, et kodu alles jääks.

nipi
3 aastat tagasi

riik on rahva nii palkaks varastanud et rahval pole endam raha enda eluaseme eest hoolitsemiseks. ja siis tahab kodu ka veel käest ära võtta ja selle ära lammutada

Tee...
3 aastat tagasi
Reply to  nipi

…endale selgeks, et KOV ei ole riik.

Tuulikud
3 aastat tagasi

Sellise õnnetusjuhtumi puhul võiks riik/omavalitsus pakkuda intressita või inflatsiooni suuruse intressiga laenu mõistliku tagasimaksetähtajaga, et inimestel oleks võimalik taastada oma maja katus.
Tuul on ju riigi vara ning selle omanik peaks olema vastutav tekitatud õnnetuste eest.

Naljaga pooleks võiks riik sellesse tuulisesse kohta nüüd maja asemele ühe ilusa tuugeni püsti panna Eesti Energia kehas. Need tuulegeneraatorid on ju nii toredad, ilusad ja head, et kõik soovivad lausa nende all elada ja neid oma maale saada.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Kurb aga see näitab inimeste teadmatust-kui oleks olnud kindlustatud mis maksnut ca 5€ kuus korteri peale poleks täna mingit muret.

Korteriomanik
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

uskumatu toomas, kahjuks sa eksid. Maksimaalselt 15 eurot aastas oleks kindlustusmakse korteri kohta ehk 1 euro 10 senti kuus. Siin nüüd küll ei saa öelda, et raha ei ole. Aga selles on sul õigus, et elatakse tänase päeva nimel ja tuleviku peale ei mõelda.

Ei mõista,
3 aastat tagasi

miks vallavalitsust süüdistatakse. Tegu on korteriühistuga ja taastamise initsiatiiv peaks tulema ikka elanike poolt. Kui kellegi eramajal peaks selline õnnetus juhtuma, kas siis oodatakse ka valitsuse poolset abi ja tegutsemist? Loomulikult võib vald renoveerimisel toeks olla, aga kui elanikud huvi üles ei näita, siis ongi mõistlik kolemaja ära purustada.

Hunt8
3 aastat tagasi
Reply to  Ei mõista,

Kle dibla loe mida vald lubas!
Vald ise lubas aidata, point selles!
Ja su võrdlused on ikka väga mööda

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ei mõista,

Olen sellega täiesti päri, et siin tegu ka valla ükskõiksusega oma elanike suhtes. Toimunud haldusreform näitab järjekordselt, et suurema omavalitsuse puhul kohalik võim kaugeneb rahvast ja lihtinimene jääb omapäi kuna valitsejad ei jõua iga abivajajani. Siin oleks piisanud ehk valla poolse abina ka see, et nad aidanuks ette valmistada abipabereid vastavatesse instantsidesse abi palumiseks. Kui need olnuks ka veenvad, ehk saanuks ka mingit abi. Arvan, et ka kohalikud ettevõtted oleks saanud vast jõukohaselt ka aidata, aga selleks vaja juhtoinast. Lihtsatest ja vanadest inimestest pole ju asjaajajaid. Häbiplekk vallajuhtidele!

Häbi ja Au
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Seda valda juhivadki ainult erineva läbimõõduga häbiplekid.

...
3 aastat tagasi
Reply to  Ei mõista,

Ja see oli kellegi kodu, mida sina siin koledaks majaks nimetad.
Väga paljude inimeste kodu veel.

Aga
3 aastat tagasi
Reply to  ...

Nüüdseks see ongi ju kolemaja. Seda ju silmas ongi peetud.

Toru.
3 aastat tagasi
Reply to  Ei mõista,

See kes süüdistab on kindlasti JUHTKOND,mitte kogu maja elanikud!!!

saamatu KOV
3 aastat tagasi

Kohaliku võimu täielik läbikukkumine! See vallavalitsus peaks tagasi astuma kohe!

mitteriiklik lepitaja kaugelt eemalt
3 aastat tagasi
Reply to  saamatu KOV

On teil mingigi ehitus/remondialane kogemus? Ma meelega ei küsi haridust vaid kogemust. Olete kaubelnud kelleltki näiteks korstnapitsi uuendamist? Odav? Ja nüüd tellige sama töö täismõõdus riigimaksudega ehitusfirmalt, mitte naabri-Antsult. A kui korsten on tormis räpakalt puruks kistud, kivid lõõri kukkunud/kinni jäänud ja öeldakse, et restaureerimine tuleb sama kallis kui uue korstna ehitamine? Ja neid korstnaid on mitu! Või võtame müürilati, mille torm koos viimaste kivikihtidega lahti kangutas. Selle uuendamine ei saa võrduda vana taastamisega, sest järgmine torm viiks katuse samamoodi ära. Järelikult tuleb kogu ring ümber projekteerida (maksab!) ja kvaliteetselt teha lasta. Pluss tuttuus toolvärk (katusekatte alune puitkonstruktsioon). Huhh… Ja… Loe rohkem »

juss
3 aastat tagasi

Kas kindlustusest oleks abi olnud, tarkpea?