Juhtkiri: võidukas kriis

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Läinud nädalavahetusel puhkenud valitsuskriis lõppes, nagu on seni lõppenud kõik varasemad – leppimisega. Jah, leppida oli ehk raskem ja tüli ise tõsisem, aga ei tea ka. Tõenäoliselt ei tekkinud kellelgi tõsist kahtlust või lootust, et võimuliit laguneb ja miks pidanukski – tasapisi hakkab kõigile kohale jõudma, et Keskerakond neelab kõik alla.

Seekord päädis leppimine siiski millegi konkreetsega. Neljapäeval allkirjastatud kokkuleppes sõnastasid kolme võimuerakonna juhid, et valitsuskoalitsioon seisab ühemõtteliselt viha õhutamise vastu. Samuti võtsid kolme erakonna juhid kohustuse suhtuda austusega teistesse inimestesse ja kaista inimväärikust. Ilus žest, kas pole?! Või siiski mitte? Keegi kellegi ees ei vabandanud, aga rahu sõlmiti. EKRE sai oma kevadise referendumi, Keskerakond sai puhtad – referendumita – korraldatavad valimised sügisel. Vastutasuks lubasid mõlemad olla viisakad, kuigi selles, kes kellele noa selga lõi, vist kokku ei lepitudki.

Mõni tund pärast kokkuleppele allkirjade andmist kirjutas riigikogu liige ja rahvusringhäälingu nõukogu liige Urmas Reitelmann Facebooki äärmiselt solvava postituse saate „Ringvaade” juhtide kohta. Kuidas läheb see kokkuallkirjastatud kokkuleppega? Aga tuleb välja, et väga hästi läheb. Rahandusminister Martin Helme sõnul ei õhuta Reitelmanni postitus viha, ja üleüldse – solvamine (nagu ilmselt mis iganes siin maamuna peal) sõltub vaatenurgast, nagu Helme ERRi ajakirjanikule Arp Müllerile vastas.Inimeste sildistamist soovitas Helme siiski vältida.

Nüüd jääb vaid oodata, kas Reitelmann kutsutakse ERRi nõukogust tagasi või mitte. Tõenäoliselt mitte, sest solvav postitus on kustutatud ja solvamine ise – nagu öeldud – pigem solvatava kui solvaja probleem. Neljapäeval lõppenud kriis on siiski erilisem kui varasemad – EKRE on sellega võitnud (ja ühiskond kaotanud) rohkem kui kunagi varem. Vihakõne kriminaliseerimise asemel tegeleb EKRE edukalt vihakõne normaliseerimisega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
LQBT tuleb keelustada
3 aastat tagasi

Mis on üha selgemaks saanud, on see, et LQBT ühingu peaks keelustama. Ühiskonnas vaenu ja ebastabiilsuse teadlik tekitamine pikema aja jooksul, on selleks piisav põhjus.

Mõte
3 aastat tagasi

Praegusesse olukorda riigis sobiks hästi: Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad! Kõik istuvad oma mätta otsas ja lähtuvalt ainult oma isiklikest vajadustest, dikteerides teistele nn õigeid arusaamu ja õigusi!

1Kodanik
3 aastat tagasi

Kuigi Reitelmani kirja sisu oli õigustatud,polnud isikute räige solvamine seda mitte. Mille eest ta peaks ka trahvi saama.