Läänemaal oli Eesti suurim palgalangus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Sweconi ASi Haapsalu töökoja juhataja Vahur Korpe (paremal) ja mehaanik Veiko Kalju sõnul oli kevadel küll natuke rahulikum periood, kuid k’ed rüpes pole neil olnud mahti istuda. Arvo Tarmula

Sweconi ASi Haapsalu töökoja juhataja Vahur Korpe (paremal) ja mehaanik Veiko Kalju sõnul oli kevadel küll natuke rahulikum periood, kuid k’ed rüpes pole neil olnud mahti istuda. Arvo Tarmula

Statistikaameti teatel langesid palgad II kvartalis Lääne maakonnas 9,6 protsenti, mis on Eestis kõige suurem langus maakondade võrdluses.

Statistikaameti andmete kohaselt oli keskmine brutokuupalk selle aasta teises kvartalis 1433 eurot ehk vaid protsendi võrra suurem kui eelmisel aastal samal ajal. Amet ise kommenteerib, et nii tagasihoidlik aastakasv oli viimati kümme aastat tagasi.

Koroonakriisi tõttu kehtestatud eriolukord on tavapärase keskmise palga tabelis kohati valusaid korrektiive teinud. Kui näiteks Hiiu ja Võru maakonnas kasvas keskmine palk 5,6 protsenti, siis Läänemaal oli 9,6 protsendi suurune langus. Aasta tagasi teises kvartalis oli Läänemaa keskmise palga suurus 1264 eurot, sel aastal 1143 eurot.

Statistikaameti analüütiku Karina Valma sõnul ei kajastu palgastatistikas metoodika tõttu kõik ettevõtted ja nii on mõne valdkonna kohal maakondlikus väljavõttes tühi koht. Nõnda ei ütles statistika midagi näiteks majutuse ja toitlustusega tegelevate ettevõtete kohta. Statistikaameti andmetel tuleb kõige suurem palgalangus valdkonnast, mis kannab pealkirja hulgi- ja jaekaubandus ning mootorsõidukite ja mootorrataste remont – langus 36,6 protsenti.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart
3 aastat tagasi

Oi, oi, oi mis ehitustel toimub, mõtlen just väiksemaid objekte. Ei mingeid riigimakse, kõik sulas. Ja nii ehitatakse väga palju.

\"Keskmine\"
3 aastat tagasi

Keda see keskmine huvitab, sooviks mediaanpalka teada.
Propagandistlikud arvud on nürimeelsete petmine.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi
Reply to  \"Keskmine\"

Tahad siis meie riigijuhtidele palgakärpeid ?

paarisaja
3 aastat tagasi

läänlase paarikümne tuhandene kuusissetulek teebki statistiliselt kuu keskmise selliseks, põhiosa rahvast saab miiniumpalka

Pamp
3 aastat tagasi

Läänemaa keskmine palk pole kunagi olnud 1264 eurot. Mingid exceli tabeli vigased arvutused. Sinna reaalse keskmiseni 700-800€ on veel exceldada vaja.

Onu
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Esiteks oli välja toodud bruto. Sina arvatavasti räägid netost. Teiseks. See, et sina kõrgemapalgalisi ei tunne, ei tähenda, et neid ei ole.

Kummaline maailm
3 aastat tagasi

Mis siin imestada, kuurort- ehk turismile tuginev linn ju.

Jaan
3 aastat tagasi

Mis siin ikka nii väga langeda saab, igal pool põhiliselt ju konkurentsivõimeline miinimumpalk.

to jaan
3 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Päris nii see pole, et igal pool Läänemaal saab miinimumpalka- LN vallavanemal Mikk Lõhmusel on ikka päris mitu- mitu tuhat eurot palk ja see pole kuhugi langenud. LN volikogu esimees saab volikogu juhatamise eest üle 1000 euro kuus, pole vist paha, tal ka ei lange palk kuidagi, samas ametnikel pole nad küll palka tõstnud ja ei kavatsegi seda teha.

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  to jaan

Jah nendele ametikohtadele pole kanditeerinud, viimane koht kuhu proovisin oli Parila klaas ja slle juht ütles kohe ,et miinimum palk. Tema küll ei savat aru kust see keskmine võetud on.