Galerii: Jaama ringristmik on liiklejaile ohtlik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaama ringristmik. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15
Jaama ringristmik. Foto: Urmas Lauri

Kuigi rekonstrueeritav Jaama tänav on liiklejatele avatud, tuleb seal sõites olla ettevaatlik, sest näiteks ringristmikul sõites võib osade liiklusmärkide puudumise tõttu tekkida ohtlikke olukordi.

Autosõit OÜ juht Andrus Must teatas oma sotsiaalmeediapostituses, et osa Jaama tänava uuest ringristmikust on samaliigiline ehk seal kehtib parema käe reegel, kuna osa ristmiku sissesõitudest ei ole enam eesõigusmärgiga „Anna teed” tähistatud.

Õppesõiduinstruktor manitses liiklejaid olema tähelepanelikud, et nad liiklusõnnetuse korral süüdi ei jääks.

„Kui ristmikul puudub märk „Anna teed” ja teed on samaliigilised, samasuguse teekattega, siis kehtib parema käe reegel,” selgitas liiklusasjatundja Must.

Piltlikult öeldes on ringristmikul olukord, kus Rohuküla sadamast Kiltsi teed mööda tulnud hiidlane, teades, et ta on ringristmikul (sest Kiltsi teel on liiklusmärgid olemas) põrkab kokku raudteemjaamast või Õpetaja tänavast ristmikule jõudnud haapsallasega, sest haapsallane eeldab, et hiidlane annab talle ristmikule jõudes teed, sest tema jaoks kehtib parema käe reegel.

Segane on olukord ka Tallinna poolt ristmikule jõudnud autojuhi jaoks, sest tema ei peagi praeguse märgistuse puhul ringristmikul liiklejat, kes tahab näiteks Kalda tänavale pöörata, läbi laskma.

Ehitusobjekti peatöövõtja Lääne Teed töödejuhatajale Karli Otsale tuli ristmikusegadus üllatusena. Mees ütles, et kuigi liiklusmärgid on ristmikul igale mahasõidule ette nähtud, pole tõepoolest osasid statsionaarselt liiklusmärke veel jõutud üles panna. „Paneme ajutised märgid üles,” lausus Ots.

Urmas Lauri fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Murat
4 aastat tagasi

Seda oligi arvata, et loll mudarahvas ei tea liiklusest haisugi.
Mitte ühtegi väidet, st, et kari ajukääbikuid koos.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

Kas hakkas häbi? Mis väidet härrale vaja on?

uskmatu toomas
4 aastat tagasi

Elada on üldse ohtlik aga autojuhtidele ütleks – õppige sõitma.Kui tuled mõnest suuremast linnast,rääkimata Euroopast või Peipsi tagant siis see kökerdamine ….!
Kuid haapsallane on nagu õige keskmine eestlane,igal pool kohe valmis
hädaldama !

koit
4 aastat tagasi

oi libedaga hakkab seal veel pulli saama 🙂 ma ei kujuta ette kuhu nad seda lund seal nende saarekeste vahel lükkama hakkavad. Jaama poe eest on pooled parkimiskohad likvideeritud. Aga kellele sa kurdad kui linnavalitsusel on ajude asemel igav liiv ja tühi väli. peamine et paberi peal kõik ilus oleks

Arvos
4 aastat tagasi

Kui pole probleemi, saab selle ju alati otsida.

Agu
4 aastat tagasi

Tavainimene saab väga rangelt karistada, kui mingi liiklusmärgi kuskil pihta paneb või täis sodib.. aa näe, siin ametlikult jummala suva, las sõidavad kuidas tahavad. Õnneks vaikne linnake ja kelmid ka pole jõudnud reageerida oma kindlustuslaksudega.

Murat
4 aastat tagasi

Ohtlik on ka Tallinna mnt, Kuuse tn. ja Kase tn. pudelikael. Uuemõisa poolt sõites ja vasakule Kuuse tänavale keerates arvavad Kase tänavalt vasakule keerajad, et nad on peateel, kuigi neil on anna tee märk ees. Kõrvalt tänavalt Kasest peateele keerates ei anta teed peateel liikujale. On siin üldse targemaid, kes vähegi liikluseeskirju tunnevad?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

Kase tn Tallinna mnt keeraja ongi juba peateel Tallinna poolt tuleja suhtes! Aga sa arva ära, miks?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Ikka tulija, mitte tuleja!

Murat
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Võid arvata, mida tahad, aga mida ütleb liiklusseadus? Kase tn-valt keerab peateele ja pöörde ajal on juba peateel ja sinu arvates omab ta peateel liikuja suhtes eesõigust. No väga kahtlane või mõtlevadki mudalinna kohalikud ise liiklusseadusi välja.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

Vihjeks niipalju, et tee google Haapsalu kaart lahti ja vaata seda ristikku nn ülevalt, siis ehk koidab! Aga edu!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

Kuidas te teate, mida inimesed arvavad!? Jääb arusaamatuks. Miks peaks arvama, kui reeglid on selgelt paigas ju!?!

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

Nii Muratil kui järelkommenteerijail on korraga õigus. Nimelt käituvad Kase tänavalt vasakule Tallinna poole pöörajad nagu oleks neil ristmikul märk “Sõidueesõigusega liiklemise või peatee suund”. Ristmikule välja sõites hoogu maha ei võeta, auto on autos sabapidi kinni. Kui Kasest tulijate rodu on pikk, jäädki kauaks ootama, ehkki enne teeremonti said Tallinna poolt tulles vasakpöörde alati enne tehtud kui Kase tn-st väljuja. Samas, avarii korral jääks juriidiline õigus Kase tn-lt väljapaarutajatele nagu väidab Juss, sest sel hetkel oleks tulija juba peateel. Vastukaaluks võiks mõni südalinna poolt lähenev teeremondimasin Kasest väljakihutajale muretult sisse sõita. Siis jääks süüdi ‘juba peateel olnud’ Kase autojuht.

oi jah
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Sellist olukorda ei ole, et kõigil on korraga õigus, Enriko! Kirjeldad kahte erinevat situatsiooni ja siis on ka kaks eelisõigust. Praegu käib jutt Kasest tulijate ja Kuuse tänavale pöörajate olukorrast. Õigus on Kasest tulijatel.Kuuse tänavale pöörates pole ju isegi paremakäereegli järgi eelisõigust vaja välja mõelda, rääkimata peateest.
Teine olukord on ristumine peateega, loomulikult on õigus peateel, Tallinna maanteel ja Kasest väljuja annab teed. Nii lihtne ja loogiline.

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  oi jah

To: oi jah. No siis võib öelda teistpidi, et kummalgi pole õigus. Kõrvalteelt väljasõitja PEAB VEENDUMA, et Tallinna mnt on mõlemis suunas vaba. Selleks tuleb paratamatult hoogu vähendada. Vaid supermanid loodavad vajadusel sõiduki peatada murdosa sekundiga, eriti veel tihedas kolonnis. Kui Kasest tulijad tajuksid Tallinna maanteed rohkem peateena, tekiks Kuusesse vasakpöörajaile või otse edasi sõitvaile operatiiv- või teenindusautodele (kellele keelumärk niikuinii ei kehti) tavapärasem liiklussituatsioon. Varasemast ma küll ei mäleta, et neil vasakpööretel oleks võistlusmoment tekkinud. Aga ehk praegu ongi see paratamatu, sest reaalne elu lihtsalt võimaldab seda ja kui kord juba Kasest väljas (nina Uuemõisa poole) oled, tõesti ei… Loe rohkem »

ära sõida otsa
4 aastat tagasi
Reply to  Murat

No ikka ei ole nii. Kase tänavalt tulija on siis juba ammu peateel, kui Kuuse tänavale soovija saab pöörama hakata. Just on Kase tänavalt tulijal eesõigus.

K.S
4 aastat tagasi

Sellest millal see lollakas ebaõnnestunud geomeetria ringi tehakse ei sõnagi….

Kaasliikleja
4 aastat tagasi

Uuemõisas Tallinna maanteel kattemärgistus ka puudu. Nüüd ei saa sõiduõpetaja enam sealtkaudu Tallinna minnagi. Sellised liiklejad väga ohtlikud, kes ainult liikluskorraldusvahendite järgi sõidavad ning ei kasuta kainet mõistust. Kahju 🙁

Alo
4 aastat tagasi

Ainuke inimene maailmas oli ilmselt see autokooli õpetaja, kes nende märkide puudumist ja parema käe reeglit märkas. Normaalsed inimesed saavad ilma ka aru, kuidas käituda ja annavad ikka ringil liikujale teed 🙂

Nojaa
4 aastat tagasi
Reply to  Alo

kui keegi veel märkab, siis võib juba keerulisemaks minna seal ringil

Arvos
4 aastat tagasi
Reply to  Alo

Tahaks end targana näidata ja tasuta reklaami teha?

teate ju küll eesti ringe
4 aastat tagasi
Reply to  Alo

Igapäevaselt osati liigelda, nüüd justkui kõik on Venemaalt tulnud. Seal pidavat kohati olema eelisõigus ringile tulijal, väga veider ja hirmutav ka.