Läänemaal on ametlikult kaks koroonaviirusega nakatunut

Foto: Pixabay

Koroonakaart.ee andmeil on Läänemaal kaks haigestunut.

Veebileht koroonakaart.ee valmis Garage48 ja Accelerate Estonia korraldatud häkatonil Taltechi, Tartu ülikooli teadurite ja paljude teiste nutikate inimeste eestvedamisel. Kaardil on kuvatud andmed Eestis tehtud testide kohta. Kaardil olevad pärinevad terviseametilt ning praegu on kavas seda uuendata iga päev lõuna paiku. „Tuhat tänu kogu meeskonnale, kelle abil selline kaardirakendus valmis,“ ütles terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai.

Kaardi, millelt leiab ka rahvastikuregistri alusel kuvatud maakondlikud andmed, leiab veebilehelt.

20. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 283 inimesel, võrreldes eilsega lisandus 16 juhtu. Alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 2504 COVID-19 testi.

Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, haiglaravil on 10 inimest. Praegu keegi koroonaviiruse tõttu intensiivravi ei vaja.

Kadai sõnul näitavad läbi viidud analüüside hulk võrrelduna tuvastatud haigusjuhtude ja hospitaliseeritute arvuga seda, et Eesti avastas viiruse kohapealse leviku algfaasis. Elanikkonna aktiivne teavitamine, esmaste haigestunute ja nendega kokku puutunud isikute kiire tuvastamine ja nõustamine on täitnud oma eesmärki.

„Näeme, et uute kinnitatud haigestumiste arv ei ole kasvanud igapäevaselt kiirenevas tempos ning püsib suhteliselt stabiilne juba terve nädala,” ütles Kadai. „Samal perioodil aga ei ole vähenenud iga päev läbi viidud laborianalüüside arv,” märkis ta ning lisas, et see ei tähenda, et viiruse levikuga seotud oht oleks kadunud.

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele on ööpäev ringi avatud tasuta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on alates eilsest telefoniteel võimalik vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Testi vajalikkust hindab arst ning seda tehakse tervislikel näidustusel. Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega nagu köha ja väike palavik tuleb püsida kodus ja vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Habe
4 aastat tagasi

3

Arvu S
4 aastat tagasi

Aga õnneks on meite nakatunetel maskid ees .

Agnes
4 aastat tagasi

Kes nad olid, kust nad tulid ja kas see on lõpp või alles algus? Soovime neile paranemist ja loodame, et kõik möödub, sest kevad võttis valitsemise üle ning päev ja öö on varsti ühepikkused. Muidugi garantiid anda ei saa, aga karantiini ikka saab.

zrz
4 aastat tagasi
Reply to  Agnes

no nakatusid nad umbes 2 kuni 14 päeva tagasi, kuna kõiki nende kontakte mittekriitilisuse (ja piiratud vahendite) tõttu ei testita, siis allikas jääb sama müstiliseks kui musta katku aegadel. võib ju olla isegi skeem kus lapsed/sotsiaal töötaja ostsid poest midagi mida oli sümptoome mitte omav nakatanu puudutanud. pakendi säilib midagi 4 kuni n (12 tundi ja enamgi) no palun leidke ülemineku koht, objekt ja aeg.