Eesti ehitusmehed jäävad pigem Soome tööle

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laevad Tallinna ja Helsingi vahel küll veel sõidavad, aga reisijaid on väheks jäänud. Liis Treimann / Äripäev / Scanpix Tallinki laevad sadamas. lt/: Foto: LIIS TREIMANN
Laevad Tallinna ja Helsingi vahel küll veel sõidavad, aga reisijaid on väheks jäänud. Liis Treimann / Äripäev / Scanpix

Neljapäevast sulgeb piirid ka Soome, põhjanaabrite juures tööl käivatel inimestel tuli seega otsustada, kas püsida siin- või sealpool lahte.

Ehitusettevõtja Teet Koeli firma tegutseb Soomes juba aastaid. Praegu on ettevõttel, kus töötab ka mitu Läänemaa meest, pooleli töö Tampere lähedal.

„Praegu on nii, et osa mehi tuli koju ja osa on seal,” ütles Koel kolmapäeva hommikul. Ta lisas, et on rääkinud nii Soome-poolse tööandja kui ka meeste endiga. „Tööandja ütles, et nemad objekte seisma ei pane ja tööd võib teha,” rääkis Koel.

„Mehed ütesid, et nad vaatavad – kuni kannatab, jäävad võibolla võimalikult pikalt Soome,” ütles Koel. „Mõni, kes koju tuli, arvas, et võibolla läheb isegi veel tagasi. Täna veel kannatab minna. Aga saab näha, elame päev korraga,” ütles Koel kolmapäeval.

Koeli sõnul asub ehitusobjekt, kus tema firma ehitajad töötavad, 15–20 km kaugusel Tamperest. „Tampere äärelinn, vaikne ja rahulik koht,” lisas ta.

Soomes elav ajakirjanik Enriika Vunk ütles kolmapäeval, et otsustab perega päeva jooksul, kas enne Soome ja Eesti vahelise värava sulgemist jääda ühele või teisele poole lahte.

„Praegu tuleb mul ajakirjanikuna tööd juurde ja lennufirmas töötaval mehel jääb tööd järjest vähemaks,” sõnas ta. Kolm last on eriolukorra tõttu koduõppel. „Panime hommikukohvi taga paika plussid ja miinused ning hetkel tundub, et jääme siiski Soome, kus ka alaliselt elame,” sõnas ta.

Vunk on vabakutseline ajakirjanik ja täisajaga üliõpilane, tehes oma magistrikraadi Tamperes. Tema abikaasa töötab Põhjamaade lennufirmas, tütrel on pooleli 9. klassi õpingud, nooremad pojad käivad koolis ja lasteaias. „Kui piirid peaksid jääma kinni mitmeks kuuks, kuid näiteks õppetöö ja muu taastub juba kuu pärast, ei pääseks me tavaelu juurde tagasi,” põhjendas ta oma otsust Soome jääda.

Soome sulges oma piiri neljapäeval, 19. märtsil. Seega peatub senisel kujul reisimine ja pendelränne. Kolmapäev oli viimane päev, mil Eestist sai Soome sõita, ilma et pärast riiki sisenemist tulnuks jääda kaheks nädalaks isolatsiooni.

Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg käis seni naistearstina patsiente vastu võtmas ka Soomes, kuid nüüd enam mitte. „Soome pole mõtet minna, sest ükskõik, kumbapidi sõita, peab kaks nädalat olema karantiinis, alles pärast seda saaks tööle tagasi minna,” selgitas Tennisberg.

Taeblas elav Meelis Lilletai on rekajuht ja veab kaupa Eesti ja Soome vahel. Tema sõnul piiride sulgemine kaubavedu otseselt ei puuduta. „Kui nad nüüd just sorteerima ei hakka, et mis kaupa võib ja mida mitte,” ütles ta. Lilletai sõnul veab tema firma üle terve Soome laiali mitmesugust kaupa: „Vahel toitu, vahel rauda, vahel puitu.”

Pärast seda, kui Eesti taastas piirikontrolli, kulub tema sõnul sadamas varasemast rohkem aega – piiril läheb tuleb arvestada tunni-pooleteisega.

Reisijaid on Lilletai sõnul piirangute tõttu vähemaks jäänud, aga seda, et nad laevas üksteise suhtes distantsi hoitaks, küll öelda ei saa. „Kui laeva lähen, tõmban ise torusalli ninani – vähemalt endal on turvalisem tunne ja keegi ei tunne ära ka,” rääkis ta. Lilletai lisas, et maski kannab ta oma tervise huvides ka laadimistööde ajal.

Neljapäevast lubab Soome riiki siseneda oma riigi kodanikel ja neil, kellel on Soomes registreeritud elamisõigus. Kui esialgne teade oli, et ka Soomes tööl käivaid eestlasi enam riiki sisse ei lasta, siis kolmapäeva õhtul teatati, et Soomes tööl käivaid eestlased lastakse riiki sisse ja nemad ei pea veetma kahte nädalat isolatsioonis. Eestisse tagasi tulles peavad nad aga kaks nädalat isolatsioonis veetma.

Reede hommikul otsustas Soome Eesti välisministri Urmas Reinsalu sõnul alates pühapäeva keskööst siiski loobuda ühe päeva kehtinud Eesti kodanike pendelrände lubamisest.

Täiendatud 20.03 kl 12.20

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pamp
4 aastat tagasi

Põdras harakad ka olemas, keda puhkepäevadel panna saab nii, et ei teki kodus kahtlust. Hea asi see koroona.

Triibik
4 aastat tagasi

Loomulikult on mõistlik Soome jääda.Sest kui koju tulla,jääd tööst ilma,aga kuu-paari pärast asi paraneb ja elu läheb edasi.