Haapsalu raekojas saab õppida vanavara säilitamist

Viljar Vissel õpetab vanavara väärtust ja selle säilitamist. Foto: erakogu

Haapsalu raekojas algab loengusari  „Kodusisustuse kolmapäevad”, mille eesmärk on tutvustada kodudes leiduva vanavara väärtust ning anda soovitusi nende säilitamiseks.

Esimene kohtumine on tuleval kolmapäeval, 26. veebruaril kell 17.30.

Loengusarja viib läbi konserveerimis- ja digiteerimiskeskuses Kanut maali, puidu ja metalli konserveerimise osakonna juhataja Viljar Vissel. Ta on lõpetanud Tallinna ülikooli ja töötanud seitse aastat muinsuskaitseametis. 2. märtsist alustab Viljar Vissel tööd Virumaa muuseumide juhatuse liikmena. Visseli sõnul on tema töö ja hobi lahutamatult omavahel põimunud. Põhjukseks on suur huvi ajaloo ja ajalooliste objektide ning interjööride vastu.

Kõikidel kohtumistel teeb Viljar Vissel esmalt loenguvormis sissejuhatuse teemasse, millele järgneb esemete vaatlemine ja osalejate küsimustele vastamine. Umbes poolteist tundi vältavad kohtumised toimuvad Haapsalu raekoja näitusel „Kaks kodu”. Näitusekeskkond aitab teemasse sisseelamisele väga hästi kaasa, võimaldades kohapeal vaadelda möödunud sajandi algusest pärit sisustuselemente.

Läänemaa muuseumide kommunikatsioonijuhi Maarja Kõutsi sõnul on paljudel meist kodudes alles päranduseks saadud mööbliesemeid, raamatuid, fotosid, kunstiteoseid, lauanõusid ja muud vanavara. „Kohtumisel saavad huvilised professionaalset nõu, milliseid esemeid tasuks väärtustada ja hoida, mis on huvitavad ja loovad omamoodi aegade sidet eelkäijatega. Kodusisustuse ja antiikesemete temaatika on populaarne. Loodame üritustel osalemas näha igas vanuses koduomanikke ja vanade esemete huvilisi,” selgitas Kõuts.

Kavas on kolm kohtumist:

26.02 kell 17.30 – „Interjööri areng lähtuvalt komfordi vajadusest”

18.03 kell 17.30 – „Tarbeesemed meie ümber- kui lihtsaks teeb elu etikett”

15.04 kell 17.30 – „Ajastu stiilide kulgemine mööbli ja kodusisustuse kaudu”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments