Looduskaitsjad tahavad RMK raiekava vaidlustada

Keskkonnakaitsja Kätlin Tamm. Foto: Malle-Liisa Raigla

Keskkonnakaitsja Kätlin Tamme selja taga laiub lageraielangil heinamaa, mis aga ametliku statistika järgi läheb kirja metsana. Malle-Liisa Raigla

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) plaanib järgmise kümne aasta jooksul raiuda Haapsalu ümbruses 73 hektarit metsa. MTÜ Roheline Läänemaa tahab kava vaidlustada, sest tegemist on vääriselupaiga ja populaarse puhkealaga.

Esialgu on Rohelise Läänemaa eestvedaja Kätlin Tamme sõnul plaanis kava vaidlustada Haapsalu üldplaneeringus. „Kui näeme, et see jääb toppama ja kell tiksub, siis astume teisiti vahele,” ütles Tamm.

Näiteks võiks Tamme hinnangul teha lageraie asemel valikraiet, kus suurem osa puudest jääb siiski alles ja säilib metsaline üldpilt.

Haapsalu aselinnapea Helen Rammu sõnul saab Haapsalu üldplaneeringusse teha ettepanekuid, millised võiksid olla linna lähiümbruse metsade raiekavad, näiteks kui suured võivad olla raielankide suurused või millised metsad on kaitse all. „Siis tuleb riigiga arutada, mis nendest metsadest saab, kas omavalitsus tõesti peab hakkama riigile kompenseerima metsa kasutust või säilimist,” ütles Rammu.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
elisa
4 aastat tagasi

Mets on meie hing.
Kasutamine on üks asi, hävitamine on teine.
Kui hävitate oma metsa, kaotate oma hinge.
Teie sügav hing.
Nagu inimene, ja nagu rahvas.

kodanik
4 aastat tagasi

RMK peab kompenseerima nendele kogukondadele, kelle kodude ja asulate ümber kõik lagedaks raiutud, kinnisvara hind seetõttu langenud, ilmad külmemaks-tuulisemaks läinud. Ikka lõhkumist ja laastamist peab maksustama, mitte maksm varsti juba vargale ka, et ta vara varastamata jätab. Absurd kuubis.

Kohalik
4 aastat tagasi

Mina tahaksin vaidlustada selle, et mingid isehakanud vaidlustavad kohalike nimel RMK tegevust. Kes neile selleks voli andis? Minu arvamust pole küll küsitud.

Ahsoo
4 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Senikaua, kuni teie mõtlete ja vaidlustate on metsad juba ammu maha raiutud. Hea ju kui leidub inimesi, kes kiirelt reageerida suudavad!

Turvas
4 aastat tagasi

RMK alltöövõtjate kilekotiring on üks täitmatu auk. Palju sealt hiljem ametnikele tagsi läheb ei tea keegi, aga paistab et palju.

Mati
4 aastat tagasi

Sattus just ette lõik raamatust “Eesti kõrtsid”, kus Paralepa kõrtsi puudutavas lõigus on juttu ka kavatsetavast Paralepa metsa mahavõtmisest: “…1915. aastal plaanisid mõisaomanikud Paralepa ehk Parali metsa maha võtta ja rahaks teha. Ka tollal asusid ärksamad tegelased metsa kaitseks välja. Kunstnik Ants Laikmaa avaldas mitmes ajalehes üleskutse Paralepa metsa hävitamise vastu. Kunstnik võrdles siinset metsa Itaalia ja Capri saare metsadega ning kuulutas, et Parali hävitamine tähendab Haapsalu hävitamist, sest Parali kõrge terve männik on Haapsalu meremuda teine – täiendav pool! Ka Haapsalu linnavolikogu oli ärevil, paludes trahteri- ja pansionipidajat teatada jalamaid kui Teil esimene kirvehoop metsas kostab! Kõige selle tulemusel… Loe rohkem »

Asunik
4 aastat tagasi
Reply to  Mati

Paralepa metsa all mõeldakse Paralepa parkmetsa ehk seda kus on suusarada. Vaevalt, et seda ala tahetakse lagedaks raiuda. Sellel alal oleks vaja kuuski välja raiuda ja kohati ka hõrendada metsa, et alal säiliks pargiilmelisus. See ala, mille juures ka pilt tehtud on, asub teisel pool raudteetammi ja seda ala on pidevalt majandatud ja pole seal ükski ala sellest “heinamaaks” muutunud. Ikka on sinna puud peale istutatud või on nad sinna ise kasvanud. Vaadake kasvõi neid alasid, mis vana silla poole mineva tee äärde jäävad, kus tehti lageraie aastatuhande vahetusel. Kas nendel ei kasva noor mets või saab seal tõesti heinal… Loe rohkem »

Mati
4 aastat tagasi

Tähed RMK tähistavad nagu monstrumit, kes õgib kõike ja kõikjalt – tundub, et miski pole talle püha, miski ei lähe talle korda. Nüüd siis on Paralepa metsa käes kord. Ja seesama Eesti riik, kelle kukruid ta täidab, halab hiljem ja hakkab oma alamate raha panema loodusparkide asutamisse, et elurikkust taastada, nagu võis näha Osooni saates Rootsi näite põhjal. Nii ei saa see asi jätkuda.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Mati

Peaaegu kolmandik Läänemaast on kaitse all. Palju peaks olema, et rahul oleksite?
http://vanaweb.hkhk.edu.ee/laanemaaloodus/kaitsealad.html

Mati
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Minu jaoks on Paralepa tempel – püha paik.

maamutt
4 aastat tagasi
Reply to  Mati

Ennekuulmatu kas tõesti omavalitsus peab hakkama riigile hüvitama metsa kasutust või säilimist. Kui rumal peab olema, et arvata õigeks Haapsalu kui kuurortlinna ümbruse lagedaks tegemist.Ütleb ju vanasõnagi,,üheksa korda mõõda, üks kord lõika,,. Muidugi on õige padrikut uhkete põlispuude alt puhastada. Seda mis 10minutiga harvester maha võtab tuleb uut metsa oodata pea sajand.

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

ja seal käivad samamoodi mõnusad raied