Kuulsaim haapsallane saab 90

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Raamatuillustraator Ilon Wikland saab kolmapäeval 90. Fotomeenutus Iloni käigust Haapsallu 2015. aastal. Arvo Tarmula

Raamatuillustraator Ilon Wikland saab kolmapäeval 90. Fotomeenutus Iloni käigust Haapsallu 2015. aastal. Arvo Tarmula

Homme saab 90aastaseks ilmselt üks kuulsamaid haapsallasi Ilon Wikland, kelle juubelit tähistatakse Iloni Imedemaal jututundidega, raamatuesitlusega ja noore kunstniku preemia üleandmisega.

1944. aasta sügisel 14aastasena Haapsalust Rootsi põgenenud Ilon Wikland on paljude väikeste ja suurte südamesse jõudnud oma illustratsioonidega Astrid Lindgreni raamatutele. Just tänu Wiklandile kujutame ette, milline näeb välja Karlsson või Bullerby lapsed või Ronja Röövlitütar.

Kõrge eani aktiivselt tööd teinud ja mööda maailma reisinud Wikland on praegu joonistamise lõpetanud. „Eks ta oma peas joonistab ikka edasi,” ütles kirjastuse Tammerraamat üks omanikke Tiina Tammer, kes Wiklandil detsembris Stockholmis külas käis.

Et Wikland on aktiivsest töötegemisest loobunud, kinnitas ka Läänemaa muuseumide juht Anton Pärn. „Umbes aasta tagasi soovitas arst talle vähem reisida,” lisas Pärn. Kunstnik elab kõrgest east hoolimata oma Stockholmi korteris ja saab igapäevatoimetustega edukalt hakkama.

Wiklandi juubeliks annab Tammerraamat välja teose „Anni uhke uudis”, mida kolmapäeval kl 14 Iloni Imedemaal ka esitletakse. Raamatus on kasutatud Ilon Wiklandi illustratsioone, mille juurde kirjutas luuletused Leelo Tungal.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments