Kõpu tuletorn sai uue võimsa valgusti

Pika ja väärika ajalooga Kõpu tuletorn sai uue tule. Kui ajalooline klaasläätsega latern jäi endiselt paika, siis selle sisemuses põleb nüüd moodne LED valgusti, kirjutas ERR.

Uuel tulel on samasugune pöörlev valgusvihk, nagu Kõpus on olnud juba viimased 160 aastat. Praegu on testperiood, kuid nädala pärast peaks tuli töötama juba võimsusel, mis tundub lausa uskumatu.

„Kui me toome võrdlusmomendi, et meil kõigil olid veel mõni aasta tagasi kodus hõõglambid, ja kui nüüd ühte ruumi panna 21 000 sajavattist hõõglampi, siis see annab orienteeruvalt samasuguse valgustugevuse kui see Kõpu üks LED-lamp,” rääkis veeteede ameti navigatsioonimärgistuse osakonna juhataja Andry Rütkinen.

Täisvõimsusel on Kõpu tuli Läänemere tuletornide seas kõige suurema valgustugevusega ja paistab 26 meremiili (umbes 48 kilomeetrit) kaugusele. Üks põhjus, miks Kõpu tuli nüüd uuendati, oli see, et nii võimsat LED-tehnoloogiat enne veel polnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments