Kaitsevägi reserveerib sõjaajaks mitu tuhat erasõidukit

Valjuhääldikampaaniat tegev kaitseväe sõiduk Haapsalus Posti tänaval. Foto: Urmas Lauri
Kaitsevägi soovib erasõidukeid sõjaolukorraks reserveerida. Foto: Urmas Lauri

Paljud sõidukiomanikud on kaitseressursside ameti käest saanud koormisteate, milles seisab, et nende sõiduk on vajalik kaitseväele mõne ülesande täitmiseks sõjaolukorras. Sõidukid valis amet välja liiklusregistrist vastavalt kaitseväe vajadustele, sõiduki omanikul on õigus määrus vaidlustada.

Kokku peab kaitseressursside amet (KRA) valitsuse korraldusega sundkoormama umbes 3000 sõidukit. Nende hulgas on nii veoautosid, haagiseid, traktoreid, maastureid, ATV-sid kui mootorrattaid.

„Kui rääkida näiteks autodest ja veokitest, siis teatavasti pole need igavesed. Kaitsevägi hindab regulaarselt oma vajadust ümber. Midagi soetatakse juurde, midagi hinnatakse ümber. Kogu protsessi haldamine ongi KRA pidev ülesanne, et andmed ja vajadused oleksid uuendatud,” ütles ERR-ile KRA mobilisatsiooniressursside osakonna juhataja Alo Aulik.

Kui sundkoormised aga näiteks sõja puhkedes täitmisele lähevad, siis tuleb sõiduk määratud aja jooksul ja täis paagiga toimetada kindlasse kohta ning kaitseväele üle anda. Sundkoormiste täitmine võidakse ette näha ka kõrgendatud kaitsevalmiduse, mobilisatsiooni ja demobilisatsiooni ajal, ütles Aulik.

Koormatud sõiduki omanik peab teada andma ka omanikuvahetusest või sõiduki hävimisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
4 aastat tagasi

Kas lähemal ajal tungime venemaale ja vabastame Petseri ?

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Paluks sõjasaladusi nii avalikult mitte avaldada!

Agu
4 aastat tagasi

täis paagiga haha. Kas kütet tangin siis tasuta v?

Major
4 aastat tagasi

Paraku läheb küll!

Karvik
4 aastat tagasi

Kas mu elektritõuks ka arvele läheb ?? 🤥