Nelis-Naukas sai Luxembourgis musta kaardi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Helen Nelis-Naukas. Foto: Lemmi Kann
Helen Nelis-Naukas. Foto: Lemmi Kann

Haapsalu vehklemistreener Helen Nelis-Naukas sai eelmisel nädalavahetusel Luxembourgis kohtunikult musta kaardi, mis tähendab, et ta ei tohi viibida võistlustel 60 päeva.

Euroopa vehklemisföderatsiooni peasekretär Jacek Słupski kirjutas Eesti vehklemisliidule kolmapäeval, et Nelis-Naukas sai musta kaardi kadettide Luxembourgi etapil. Eesti kadettide koondise peatreeneri Nelis-Naukase karistusaeg algas 10. novembril.

Słupski kirjale oli lisatud foto Itaalia kohtuniku Agnese Tomassi seletuskirjast.

Tomassi kirjutas, et Nelis-Naukas karjus tema peale. „Ta karjus, et ma eksisin,” kirjutas Tomassi.

Tomassi märkis, et kui oli lugenud ühe torke Nelis-Naukase hoolealuse Madli Palgi kahjuks, hakkas Nelis-Naukas ebaviisakalt käituma. „Ta tahtis, et torge oleks loetud põrandasse,” ütles Tomassi.

„Palusin tal minna oma kohale, aga ta ei läinud,” märkis Tomassi. „Otsustasin anda kollase kaardi, aga kuna tal oli juba üks kollane kaart, siis andsin talle musta kaardi.”

Konflikt Tomassiga puhkes võistluse põhiturniiril, kus olid vastamisi 16 tugevamat neidu. Nelis-Naukas sai Luxembourgi võistlusel esimese kollase kaardi alagrupiturniiril Madli Palgi õpetamise eest matši ajal. Palk võitis Luxembourgis pronksi.

Nelis-Naukas ütles Lääne Elule, et kohtunik luges ühe torke ekslikult tema õpilase kahjuks. „Kohtunik luges valesti – Madli Palk hakkas vaidlema, sest vastane torkas põrandasse, läksin Madlit toetama, kohtunik vaidles meie mõlemaga, et torge oli Madlile pihta,” ütles Nelis-Naukas.

Nelis-Naukas väitis, et Tomassi hakkas ropendama. Nelis-Naukas ütles, et kavatseb musta kaardi vaidlustada.

Vehklemisliidu president Margus Hanson ütles, et täiskasvanud inimene peab tundma piiri, mida ületada ei tohi, isegi siis, kui kogu hingest võidelda õpilase hea tulemuse eest. „Mul ei ole põhjust kohtuniku otsuses kahelda, piir on ületatud,” ütles Hanson.

Üks tüli ajab teist taga

  • Septembris lõpetas Helen Nelis-Naukasega koostöö vehkleja Katrina Lehis. Nelis-Naukas juhendas juulis Ungari MMil Lehist nii häälekalt ja tungivalt, et Lehis pidi korduvalt matši ajal paluma tal vaikida.
  • Mullu märtsis kirjutas Noarootsi kooli õppealajuhataja Katrin Niin koos veel kahe lapsevanemaga kirja Haapsalu linnavalitsusele, märkides, et Nelis-Naukas ei sobi karjumise ja laste ähvardamise pärast treeneriks. Haapsalu linnavalitsus jättis Nelis-Naukase ametisse. Niine laps treenib vehklemist praegu Tallinnas.
  • 2017 karistas vehklemisliit Nelis-Naukast võistluste ajal laste peale karjumise eest tingimisi kuuekuulise võistlustel viibimise keeluga.

Allikas: Lääne Elu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
taluvõi
4 aastat tagasi

Kõik mis ei liigu saab taluvõiga ära määritud.

Helina
4 aastat tagasi

Oli kunagi minu kehalise õpetaja. Karjus ja sõimas siis ka.. Kui ei olnud suuteline nn normi täitma, said sõimata, kui nn normi täitsid, said sõimata, et oleks saanud paremini. .. Olin kipsis jalaga koolis, käskis kehalises kaasa teha. (ei tohtinud pingil istuda)…. Minu meelest väga ebastabiilne inimene treenerina.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Helina

niimoodi ta meistreid vormibki, aga see on nsvliidu aegne tehnika. Nüüdsel ajal ei pea tõesti nii käituma, aga eks ta ei tea muud metoodikat. Venémaal treenitakse siiamaani vist nii, et oled rahvavaenlane, kui võistlustel ei võida.

Elli
4 aastat tagasi

Ta karjub kõige ja kõikide peale! Olgu see elus või eluta olend. Küll see talle ühel heal pãeval kätte tuleb!!!

Tubli
4 aastat tagasi

Helen! Edu sulle.

Need
4 aastat tagasi

nn kohtunikud paistavad olema puhas saast .

ups
4 aastat tagasi

Emotsionaalne treener…sellepärast siis need õpilased ta juurest ära lähevadki.Võiks teistpidi ka mõelda,et kas talle ka meeldiks selline treener?

Daam
4 aastat tagasi

Ma ei vehklemise fänn, aga praegu toetan küll treenerit. Mõni inimene ongi emotsionaalsem, näitab avalikult välja, mida tunneb. Kas siis salalikkus ja tunnete varjamine on OK? Vaatame ikka tema õpilaste suurepäraseid tulemusi. Mida see mõni kõvem sõna ikka teeb, vahel ongi vaja. Mehed pallimängudel lajatavad igasugust. Pea vastu Helen!

what?
4 aastat tagasi
Reply to  Daam

te oleksite ikka peas asjad läbi pidanud mõtlema, enne kirjutamist

Daam
4 aastat tagasi
Reply to  what?

Lihtsalt kahju hakkas inimesest, keda kogu aeg avalikult nahutatakse. Mis suur süü see mõni kõvem sõna ikka on, et selle eest meediapeks?

Kodanik
4 aastat tagasi

No ei oska see naisterahvas mitte kuskil käituda. #piinlik

Triibik
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Oskab ikka küll,proua kodanik ! Kas ta pidi nagu lammas pealt vaatama, kui kohtunik valesti luges ??

Imelik
4 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Khm. Et kui midagi ei meeldi siis lähedki ja sõimad lihtsalt näo täis? Siis nagu ei ole lammas? Arvan et see pigem just näitab kui “lammas” inimene on.

Nomaeitea
4 aastat tagasi

No mis seal salata uskumatut pole ju midagi ta on ju HELEN

Haapsalu
4 aastat tagasi
Reply to  Nomaeitea

oma Helen ja see on väga hea, et ta teil olemas on.

Tavaline
4 aastat tagasi

Jalkas, kossus ja nii mõnelgi muul alal on treeneri raevukas käitumine halva kohtunikutöö peale pigem reegel kui erand.