Lauri Luik pakub võimalust investeerida väärisveinidesse

Lauri Luik Foto: Arvo Tarmula
Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Endine riigikogu liige Lauri Luik asutas koos kaaslastega Eesti esimese väärisveinidesse investeerimist, veinide hoiustamist ja nendega kauplemist pakkuva ettevõtte LeVinum.

Luige sõnul on ettevõtte fookus investeerimisveinide hoiustamisel. „Pakkuda inimestele, kellel kodus ei ole piisavalt häid tingimusi, võimalust hoiustada veine meie juures,” ütles Luik.

See on vajalik selleks, et veiniomanik saaks veini tulevikus müüa ja tõestada, et veine on hoiustatud õigetel tingimustel – 12–14kraadisel temperatuuril ja õhuniiskuse juures 70–75%. Need tingimused on Atla mõisas, kus LeVinum veine hoiab, tagatud.

Samuti on ruumides monitoorimisseadmed, mis salvestavad iga päev ruumi temperatuuri ja õhuniiskuse. Veiniga on kaasas sertifikaat, mis tõestab, millisest veinimõisast on vein pärit ja millises keldris hoitud.

Le Vinumilt ostetud veini ostab ettevõte soovi korral ka tagasi, seda 80protsendilise maailmaturuhinnaga. Maailmaturuhind kujuneb läbi erinevate oksjonite.

Lisaks võivad nende juures veine hoiustada ka restoranid. „Paljudel restoranidel ei ole endal pikaajalisemat hoiustamise kohta – ostetakse sisse ja müüakse kohe maha, aga kui on aastakäik, mida soovitakse hoiustada, saab seda meie juures teha,” ütles Luik.

Veini hoiustamise eest tuleb ettevõttele maksta kaks eurot aastas. Selle sisse käib nii kindlustus kui ka sertifikaat.

Väärisveinide aastane tootlus on 13–15%. Luige sõnul on veinidesse investeerimine võrreldav väärtpaberite, võlakirjade või bitcoin’ide ostmisega. „Bitcoin’id on küll populaarne, aga pole midagi, mis sõrmede vahele jääks. Veinidega on kõige hullem, mis juhtuda saab, et jood selle ära,” ütles Luik.

Tulevikus on ettevõttel plaanis luua platvorm, kus veiniomanikud saavad omavahel veinidega kaubelda.

Veine hoiustab ettevõte Rapla maakonnas Atla mõisas, kus on ruumi 3000 veinile. Praegu on firmal sadakond klienti – kõik Eestist, kuid tulevikus võivad nad hoiustada veine, mille omanikud on üle maailma.

Samuti saab ettevõttelt osta uusi veine, mis alles hakkavad oma hinda kasvatama. Eelkõige keskendub ettevõte Bordeaux’, Burgundia ja Toscana veinidele.

Luik asutas ettevõtte koos Risto Kaljuranna ja Paavo Pärnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
4 aastat tagasi

möned väärisveinid jäid üle Itaalia veini nädalast Haapsalus?

Aitäh
4 aastat tagasi

Lauri seda vöimalust pakkumast!

Pärast
4 aastat tagasi

Nagu sõbraga, kes ei mäleta kuhu tavast sai

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Mingipärast tolle mehe jutt ei ole olnud kunagi veenev !

ostaks
4 aastat tagasi

hoopis talt mõne mündipuu istiku

juss
4 aastat tagasi

Rumalatelt tulebki raha ära võtta!

Jussile
4 aastat tagasi
Reply to  juss

hakatuseks sinult

just
4 aastat tagasi
Reply to  juss

tundub rumal jah see juss… muudkui korrutab igal pool, et tuleb rumalatelt võtta! Ise vist hiljuti millestki-kellestki ilma jäänud. Kaastunne!

juudi vanasõna
4 aastat tagasi

Kui riiki enam parseldada ei saa siis tuleb hakata tegelema kaubandusega.

Karske
4 aastat tagasi

Selle asemel, et videlda alkoholismiga, populariseeritakse joomist. Oleks veel, et kohalike samakatootjate kaupa.

viinavaat
4 aastat tagasi
Reply to  Karske

Nad ju võitlevadki joomisega omal viisil- võtavad väärisveinid hoiule.