Deiw Rahumägi läks prokuratuuriga kokkuleppele

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Deiw Rahumägi. Foto_ Umras Lauri
Deiw Rahumägi. Foto: Urmas Lauri

Neljapäeval toimunud istungil kinnitas kohtunik Tambet Grauberg kokkuleppe Nõva endise vallavanema Deiw Rahumäe ja prokuratuuri vahel, kes süüdistas Rahumäge valla vara omastamises ja altkäemaksu võtmises.

„Kohus kinnitas täna Deiw Rahumäe ja prokuratuuri vahel sõlmitud kokkuleppe, millega mõistis süüdistatava kõigis talle ette heidetud kuritegudes süüdi ja määras liitkaristuseks ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolme aasta pikkuse katseajaga,“ ütles Lääne Elule prokuratuuri pressinõunik Liivi Reinhold.

Süüdistuse järgi omastas Rahumägi aastatel 2013–2017 Nõva vallavanemana töötades üle 30 000 euro vallavalitsuse raha. Selleks palus Rahumägi esitada mitmel ettevõttel Nõva vallale tegelikkusele mitte vastavaid arveid, mille vald ka tasus. Saadud summad liikusid hiljem edasi Deiw Rahumäe ettevõtte kontole.
Kriminaalasja juures on ka Lääne-Nigula vallavalitsuse tsiviilhagi, millega nõutakse 34 313 euro hüvitamist.

Neljapäeval tehtud otsusega konfiskeeriti süüdimõistetult 2000 eurot ja temalt mõisteti Lääne Nigula vallavalitsuse kasuks välja tsiviilhagi summas 32 313 eurot ja 40 senti. Süüdistatava kanda jääb ka 1428 eurot kriminaalmenetluse kulusid.

„Kokkuleppemenetluses lepitakse karistus kokku prokuratuuri ja süüdistatava vahelistel läbirääkimistel. Kokkuleppe saavutamisel arvestasin kergendava asjaoluna seda, et Deiw Rahumägi oli valmis tekitatud kahju hüvitama,“ põhjendas prokurör Küllike Kask.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus selgitas, et Lääne-Nigula vald on endise Nõva valla õigusjärglane. „Kõik kahjud, mis on tekitatud Nõva vallale, on nüüd Lääne-Nigula valla sisse nõuda. Kaudselt oleme need kahjud pärast ühinemist ju kinni maksnud,“ märkis Lõhmus.
„Kui meil õnnestub see raha kätte saada, kavatseme selle Nõval investeeringuteks kulutada – veevärgi ja sadama jaoks näiteks,“ lisas Lõhmus.

Sellega pole Nõva valla vara ärastamise kohtuprotsess aga veel läbi, vaid jätkub järgmisel nädalal Haapsalu kohtumajas.

Nimelt kasutas Rahumägi valla rahade omastamiseks kolmandate osapoolte abi.
Sama kriminaalasja raames on esitatud süüdistus omastamisele kaasaaitamises skeemis püsivalt kaasa teinud ettevõtjale Alpo Greebele. Teistele, ühekordsete fiktiivsete arvete esitajatele määras prokurör rahalise kohustuse ja lõpetas kriminaalasja otstarbekuse kaalutlusel.

Osaühingu RSL Ehitus juhatuse liiget Roland Tšerkassovit süüdistab prokuratuur altkäemaksu andmises, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Süüdistuse järgi andis Tšerkassov vallavanemale 2000 eurot altkäemaksu, et saada enda ettevõttele Nõva päevakeskuse renoveerimistööd. Samuti organiseeris Tšerkassov süüdistuse järgi näiliku hanke läbiviimiseks vajalikud alternatiivsed pakkumused, hoolitsedes selle eest, et teiste pakkujate hinnad oleksid kõrgemad.
Tšerkassov ütles augustis Lääne Elule, et tema südametunnistus on puhas ja süüdistus on täiesti absurdne.

Eelistung toimub teisipäeval Haapsalu kohtumajas. Rahumägi osaleb tulevasel protsessil tunnistajana.

Deiw Rahumägi on Lääne Elule juba varem öelnud, et ei soovi teema kommenteerida. „See ei puuduta mind ja ma ei kommenteeri seda teemat – ma ei ole avaliku elu tegelane,” ütles Rahumägi. Seekord pani Rahumägi tore hargile kohe, kui kuulis väljaande ja ajakirjaniku nime.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nagu metsJeesus
4 aastat tagasi

lihtsalt õudne! Kui inimene ei suuda iseenda eestki hoolt kanda, veel vähem suudab ta seda teha vallarahva rahaga. Selle 30 tuh. eest oleks võinud vähemalt pardligi muretseda.

Kokkuleppele?
4 aastat tagasi

Et annab 36 tuhat prokuratuurile ära ja siis lubatakse kõik ülejäänu omale jätta?

Hubert
4 aastat tagasi

Deiw on kas väga rumal võ tõeline kangelane võttes kogu süü enda kaela. Raamatupidaja teadis asjade hapust seisust juba väga ammu.

Vargad ja petised
4 aastat tagasi

on igal pool űhesugused. Vähemalt on Nõva heaks eeskujuks teistele.

hehh
4 aastat tagasi

aga miks ta nii lihtsalt kokkuleppele läks, on midagi suuremat varjata? kas see 30 000 on vaid jäämäe veepealne osa? kas …

Hehee
4 aastat tagasi

Lõhmus üritab nüüd “õige mees kunagi” nägu ette manada samas kui peamine niiditõmbaja tema enda valikul “koolipapa” staatusesse on edutatud…

Aks
4 aastat tagasi

Kui teised asjaosalised (volikogu esimees, raamatupidaja, abivallavanem, praegune vallavanem, praegune volikogu revisjonikomisjon) kõik puhtalt eemale jalutavad ning Deiw ainsana sule sappa saab, siis ei jää üle muud kui konstanteerida, et tõepoolest on vaja, et teatud struktuurides pead veerema peavad hakkama!

Aks
4 aastat tagasi
Reply to  Aks

Absurd, kuid kui see nii peaks minema, siis peaaegu et hakka juba Deiwile kaasa tundma temale tehtava ülekohtu eest… Absoluutselt absurd, kuhu elu meie riigis välja on jõudnud – hakka juba vargapundi ühele liikmele kaasa tundma selle eest, et tema kambajõmmid ta üksinda liistule tõmbasid!

Ära põe midagi
4 aastat tagasi
Reply to  Aks

mis see 30-40 tuhhi Kallasel koolist välja on kantida, et kõik suud ilusti lukus seisaksid! Ja pidu läheb edasi nagu muiste!

mees maalt
4 aastat tagasi

krt, ei usu, et Kallas sellest protsessist eemale jääb, ta peab olema seotud.

enn
4 aastat tagasi

rahumägi organiseeris nõvale “asju ajama” kallas. kuidas temaga on? ja ärge tulge ütlema, et puhas poiss! sama ka raamatupidajaga, kes kandeid tegi.

hehh
4 aastat tagasi
Reply to  enn

ära unusta ka abivallavanemat, kes nii mõnedki arved Deiwi asemel(loe: käsul) kinnitas

Külamees
4 aastat tagasi
Reply to  hehh

Vastavad juhtnöörid andis ikka Nõva Vallavalitsuse ametis olnud vallavanem Rahumägi

Huvitav
4 aastat tagasi
Reply to  Külamees

kas avalikus teenistuses olevatel inimestel mingeid kohustusi pole. Peaks ju kõik olema avaliku teenistuse seadusega määratud. Vaevalt, et see on lihtsalt nii, keegi käskis ja ongi kõik. Kas pädevuse nõuet ja vastutust tõesti pole. Mille eest see riik siis avalikke teenistujaid kõrgendatud pensioniga premeerib????

Mati Aas
4 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Näitab teie taset vastavates ametites.. Õppige ja töötage enne kui kommenteerima kukute. Praegu jääte oma varunimede all puhta lollideks siin! 😀

imestasin
4 aastat tagasi
Reply to  Mati Aas

alati Dew Rahumäe ülbust, kui ta Nõva rahvast lollideks penskariteks nimetas, et kuidas saab selline sell valda juhtida. Huvitav on ka Lõhmuse seisukoht, kes kogu aeg Rahumäge toetas ja teda Omavalitsusliitu juhtima upitas, ilmselt ikka selleks, et midagi katta.Tundub, et selline kokkuleppe tegemine on tõesti ainult jäämäe veepealne osa.Kui nüüd vaadata Arengukava, siis rahalaev liigub vana Lääne- Nigula valla territooriumile, teised pühivad kümneks aastaks investeeringutest suu puhtaks.

Martna mees
4 aastat tagasi
Reply to  imestasin

Enamus Lääne-Nigula valla investeeringu maht läheb Oru kogukonna hüvanguks ja miljonid Oru kultuurilossile, Linnamäe lasteaiale, Maalile munitsipaalmaja tarvis, Räägu hooldekodu remondiks jpt projekide omaosalused, kurb aga tõsi lugedes Lääne-Nigula volikogu protokolle.