Ott, Leppmaa, Topper ja Ratas kaitsesid tee sulgemist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne-Nigula volikogu liige Jüri Ott. Arhiiv

Lääne-Nigula volikogus hääletasid neli vallavolinikku selle vastu, et seada Noarootsis Ramsi poolsaarele sundvaldus, mis lubaks kõigil soovijail seda kasutada.

Noarootsi Ramsi neeme maaomanik Priit Kotkas sulges kaks aastat tagasi avalikus kasutuses olnud tee väravaga. Kolmapäeval rääkis Kotkas volikogus, et lubab teed kasutada vaid neil inimestel, keda isiklikult tunneb. „See on minu koduvärav,“ ütles Kotkas.

Kuigi sõiduteed sulgeva värava kõrval olev jalgvärav on avatud, pole sel ühtki silti, mis ütleks, et matkaja on oodatud sealtläbi minema. Teesulg on umbes kilomeeter enne Ramsi neeme, mis on Mandri-Eesti läänepoolseim tipp ning sealsete inimeste hulgas hinnatud ujumiskoht.

Lääne-Nigula vallavolikogu otsustas häältega 15:4 seada teele sundvaldus, mis tähendab, et edaspidi võivad kõik seda teed kasutada. Vastu hääletasid reformierakondlased Marek Topper ja Jaanus Ratas ning Kullamaa endine vallavanem Jüri Ott ja ekrelane Elvo Leppmaa.

„See on eramaa. On imelik, kui igaüks võib sõita eraomandile,“ ütles Ott. „See on maa ostnud inimese kottimine.“

„See on täielik jama! Keegi ei soovi, et tema maalt hakatakse teed läbi ehitama,“ ütles Topper.

Lääne-Nigula volikogu esimees Neeme Suur märkis, et Ramsi teest saab pretsedent, mis peab näitama, kas vallavalitsusel on õigus nõuda erateede avalikku kasutamist või mitte. „Avalik huvi on seista ligipääsu eest merele,“ lausus Suur.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
4 aastat tagasi

Huvitav,kas see on seesama Tallinna linnaosa vanem ott,kes linna korteritega äritses ??

Toomas
2 aastat tagasi
Reply to  Tont

Seesama jah.

huvitav
4 aastat tagasi

kas inimesel siis muud seal teha pole, kui passida väraval, kes tuleb… kah õnnetu elu

Arvos
4 aastat tagasi

4 tegelast, 4 imelikku tegelast.

mõjutushääletus?
4 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Volikogu liikmed võiks nii palju aduda, et eramaa mere ääres ja eramaa keset lagendikku on täiesti erinavad omandid. Mereäärne maa/krunt peab olema läbipääsuks kõigile. Vaieldav on ainult, kas autoga või jalgsi. Sulgeda läbipääsu jalakäijatele ei ole lubatud.

arvamus
4 aastat tagasi

Kulla Ott ja Topper! Kui te ostate kinnistu, siis teete seda lahtisilmi. Selle kinnistu puhul on ammu teada ning ka näha, et seda läbib ajalooline tee tippu ning lisaks asub tipus vallale kuuluv krunt. Kui selliste asjaoludega ning sellega kaasnevaga ei suuda arvestada, tuleb omale kinnistu osta saarele, igal juhul mitte avalikus kasutuses oleva tee lähedale. Enne Ramsholmi kinnistut on oma kümmekond kinnistut, kelle maadest (eraomanditest!) seesama tee läbi läheb, aga keegi pole teoks teinud sellist asja, et nüüd panen värava ette ja hakkan näo järgi inimesi läbi laskma. Muidugi, alati on olemas kihutajad, lärmajad ja lagastajad. Aga ehk lahendaks… Loe rohkem »

hehh
4 aastat tagasi
Reply to  arvamus

koostöös kohaliku vallaga??? loe vallavalitsuse, Noarootsi osavallakogu ja teisi protokolle. leia sealt kasvõi pool lauset, kus on räägitud läbirääkimistest või koostööst. Nõva inimesena olen ka ise mereäärsete muredega kursis aga praegusel juhul tundub tegemist olevat Lõhmuse “ristiretkega”, kui ta saaks, läheks oma käega seda väravat lammutama

arvamus
4 aastat tagasi
Reply to  hehh

läbirääkimisi on peetud üle kahe aasta. kas need kõik (nt maaomanik ja osavald ning ametnikud) ka protokollitud ja avalikud on, seda tõesti ei tea

nii
4 aastat tagasi
Reply to  arvamus

Ca 10 väravat igale krundile ette teha, mida tee läbib. Siis peaks Kotkal 10 võtit olema et oma väravani jõuaks. Sobib.

Hook
4 aastat tagasi

Kõik kunagi ehitatud avalikud teed mere äärde võiksid jäädagi kasutamiseks kõigile,kes mere äärde minna tahavad.See ,et keegi on krundi mere äärde ostnud,ei tähenda,et peaks kõik teed ,mis on enne seal avalikult kasutada olnud sulgema.