Lääneranna valla võidutuld jagatakse Lihulas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabadussõja mälestussammas Lihulas. Foto. Urmas Lauri

Võidupühal, 23. juuni õhtul kell viis algab Lihula Vabadussõja mälestussamba juures pidulik rivistus ja võidutule tseremoonia, millest võtavad osa Kaitseliidu Lääne ja Pärnu maleva esindajad.

Kuivõrd Lääneranna valla territooriumil toimetavad nii Pärnu kui Lääne maleva esindajad, tekkis Lihula üksikkompaniil mõte tuua mõlema maakonna tuled kokku Lihulas Vabadussõja mälestussamba jalamile.

Pidulikust rivistusest võtavad ühtlasi osa Lääneranna valla territooriumil toimetavad Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Kodutütarde ja Noorkotkaste koondüksus.

Kõik Lääneranna valla elanikud, kes soovivad võidutuld omale koju tuua, on oodatud sellest ajaloolisest hetkest osa saama.

Läänemaale, Lääne-Nigula kiriku juures asuvale lipuplatsile saabub võidutuli üühapäeva pärastlõunal kella nelja paiku ning siis algab tule jagamine.

 

Võnnu lahing

  • Tänavu täitub 100 aastat Eesti vägede ajaloolisest võidust Landeswehri üle Võnnu all ning 85 aastat riigikogu otsusest muuta 23. juuni riiklikuks pühaks.
  • Kuna naaberriigi (olgugi et sõbraliku) pinnal ei sobi oma sõjaväeparaadi pidada, tegi Kaitseliit eelmiksel aastal presidendile ettepaneku, et Võidupüha 100 paraad toimuks Tartus. Paraadiga mälestatakse ka Tartust pärit Võnnu lahingu võidu sepistajat kindral Põdderit, kes muuseas oli ka Kaitseliidu esimene ülem.
  • 23. juunil 1919. aastal andis 3. diviisi ülem kindralmajor Ernst Põdder oma päevakäsuga korralduse, et sel päeval “saadud võitude puhul meie põlise ja äraandliku vaenlase üle, linnades ja maakohtades saaks lipud välja pandud ning kohalikes garnisonides sõjaväeparaadid toime pandud.”
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments