Haapsalu raekojas saab näha eelmise sajandivahetuse linnakodusid

Lääne Elu

info@le.ee

Alates 21. juunist on Haapsalu raekojas avatud näitus „Kaks kodu“, mis kutsub mõtlema perekonna ja kodu tähenduse üle kahe eelmise sajandivahetuse Haapsalu linnakodu kaudu.

Näituseruumidesse kujundatud interjööride loomisel on kasutatud fotosid kälimeeste Johannes Waldmanni ja Harald Dampfi elukohtadest Haapsalus Uus-Sadama 8 ja Õhtu Kallas 3 ning perekond Gernetite villast Supeluse 2.

Näituse koostajate Karin Mägi ja Asta Veenpere sõnul on näituse üheks eesmärgiks julgustada hoidma perekondade ja kodude lugusid au sees.

“Kodu on rohkem kui lihtsalt mööbliga sisustatud elukoht. Kodu on pelgupaik, koht kus olla sundimatult koos oluliste inimestega. Kodutunde loob ju eelkõige perekond. Näitusel on lisaks interjöörifotodele tähelepanu pööratud ka perekondade elustiilidele, ametitele ning hobidele,” selgitas Mägi.

Et külastaja saaks tunda end nagu kodus, on osa mööblist kasutatav. Huvilised saavad mugavalt laua taga istuda ja sirvida vanade perekonnaalbumite koopiaid ning soovi korral anda näitusele ka oma panus, kirjutades lugusid Haapsalu perekondadest albumitesse jäetud tühjadele lehtedele.

Kodutunde loomiseks on ajastusse sobivat mööblit näituse tarbeks kokku toodud kaugemaltki – näiteks Lääne-Virumaalt. Tallinnast Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumist rändas näituse ajaks tagasi Haapsallu Cyrillus Kreegile kuulunud klaver.

Näituse kujundas Anneliis Aunapuu.

Näitus jääb avatuks järgmise aasta kevadeni.

Näitust toetas Eesti Kultuurkapital.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments