Helle-Moonika Helme: teised erakonnad peale EKRE on kahvlis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Helle-Moonika Helme. Foto: Peeter Langovits
Helle-Moonika Helme. Foto: Peeter Langovits

EKRE platseerus riigikogu valimistel Reformierakonna ja Keskerakonna järel kolmandale kohale, kogudes 100 439 häält ja sai riigikogus 19 kohta.
Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas tegi EKRE teise tulemuse, kogudes 6889 häält, mis on 21,5 protsenti. Neli aastat tagasi oli EKRE toetus 11,2 protsenti.

„Kogu Eesti valimistulemustega olen ma väga rahul. Ma arvan, et me olime nende valimiste võitjad – me kasvatasime oma fraktsiooni peaaegu kolm korda. EKRE tõus oli teiste erakondadega võrreldes väga muljet avaldav. See näitab, kui palju on meie maailmavaate toetajaid ja mõttekaaslasi,“ ütles Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas kandideerinu Helle-Moonika Helme.

Helme isiklikult kogus oma ringkonnas 3131 häält. „Ma olen tohutult tänulik selle toetuse eest – ma tegin ringkonnas teise tulemuse Kalle Laaneti järel. Ma jooksin ka iseendaga võidu, sest mul oli ka eelmisel korral palju toetajaid,“ rääkis Helme. Nelja aasta eest kogus ta 2399 häält.
„Kogu meie nimekiri tegi väga hea tulemuse,“ lisas ta.

Kuigi numbrid räägivad EKRE jaoks positiivses keeles, on nii valimised võitnud Reformierakond kui ka mitmed teised erakonnad välja öelnud, et nad välistavad koostöö EKREga.
„Poliitikas ei ole hea käitumine selliseid deklaratiivseid avaldusi teha. Aga arusaadav – europarlamendi valimised on tulemas ja Kaja Kallase deklaratsioonid on eelmäng sellele, mida me hakkame europarlamendi valimistel nägema. Teised erakonnad on eurofiilid, meie oleme euroskeptilised – nad teevad seda, mida nad peavad Euroopa ees oma näo säilitamiseks tegema,“ selgitas Helme.

See on tema sõnul kurb ja rumal, sest erakondade valimislubadusi vaadates on EKRE-l eriti sotsiaalvaldkonnas väga palju ühist punktides, mis aitaks riiki edasi viia. „See on küüniline kogu Eesti suhtes,“ märkis Helme.

Kõige huvitavam osa on tema sõnul aga alles ees – koalitsiooniläbirääkimised. „Kõigepealt peab tolm maha settima, algab üksteise kompimine – me saame veel igasuguseid põnevaid arenguid näha. Huvitav on vaadata, kuidas käitub Isamaa – kas nad on uuesti nõus minema valitsusliitu sotsidega, kes on neid varem reeta üritanud. Isamaa on sotsidega teatud küsimustes ka vastandunud ja tulnud kaasa hoopis meie retoorikaga. Kui nad lähevad sotsidega koos uude valitsusse, on nad tõestanud seda, et nad ainult räägivad ja tegelikult mõtlevad midagi muud. Räägivad ainult selleks, et rahvusliku meelega valijaid enda poole meelitada,“ ütles Helme.
„Ütleme nii, et peale meie on kõik erakonnad mingit moodi kahvlis,“ sedastas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pets
5 aastat tagasi

Ennem olgu ekre keskiga, mõlemad on oma rahva eest väljas. Refid on rikkurite eest väljas.
Ja Kaka sai kahtlaselt palju e- hääli. Kas need
ikka kontrollitakse üle või on juba hävitatud.

kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Pets

Pets sina ära küll muretse. Täna veel on kõik kontrollohjad kesikute käes. Isegi Karilaid jäi vaikseks peale seda, kui ta võimupiruka juurde. Muidu lubas tuua siia piiri tagant kontrollijad, aga sinna kõik jäigi.

Sass
5 aastat tagasi

Üks Helme juba räägib, et võivad Reformierakonna pingile istuma saata. Seega peab EKRE hakkama koostööd tegema Keskerakonnaga, kellel on kehtiv koostöö leping Ühtse Venemaaga. Nii palju siis rahvusriigist…

Triibik
5 aastat tagasi
Reply to  Sass

Mind (ja tuhandeid teisi) ei loksuta,kellel on kellegagi mingi leping. Mulle on tähtis see,et valitsus oma lubadusi Eesti riigis täidab.On tore, et sotsid hävisid ja Ekre kolmekordistas oma riigikogu kohti.Nii on lootust,et Eesti ei muutu Rootsiks,kus moslemid möllavad.

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

väga paljud ei saa kahjuks sellest aru. Pole reisimas käinud vist või keelduvad muidu uskumast halba.

riigi alam
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Ära aja mula! Valitsused on ikka oma lubadusi täitnud. Meenuta, valitsus otsustas aktsiise tõsta ja tõstiski. Valitsus otsustas toetada rändlepet ja toetaski jne. jne. Mida sa veel tahad? Tänan ei ole veel uut valitsust ja seetõttu ei tea sina ega tea mina millised saavad olema need lubadused, mida nad täitma hakkavad. Oota veidi, küll siis oled ka targem. Nii kaua kui valitsuses on palju erakondi, nii kaua peab ta ka sisekliima huvides saama sisemise konsensuse.

Vara hõisata
5 aastat tagasi

Kallased ju teid oma punti ei võta. Või
suukorvistavad?

Valija.
5 aastat tagasi

Jama kui kaotada ei osata,ikka peab veel vinguma,sotsiaalmeedias ka üks naisterahvas usinasti pritsib tatti.