Neeme Suur: tulumaksureform ei olnud inimestele meelepärane

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri
Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Sotsiaaldemokraatlik erakond jäi kaotaja rolli nii Läänemaal kui ka kogu Eestis – koguti 55214 häält ja saadi riigikogus 15 asemel vaid kümme kohta.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal oli häältesaak 3415. SDE toetus vähenes võrreldes eelmiste riigikogu valimistega 14,9 protsendilt 10,7 protsendile.

SDE Läänemaa piirkonna esimees Neeme Suur sai 639 häält ja riigikogusse ei pääsenud.
„Päris ootuspäraselt need valimised ei läinud. Eks me kõik sotsidega lootsime, et saame 15 kohta. Aga nagu näha on, Reformierakonna ja EKRE suurepärased tulemused tähendasid seda, et keegi saab vähem hääli,“ ütles Suur.

Valimistulemus Lääne ringkonnas peegeldab tema sõnul üsna hästi üldist tulemust – need on sarnased. „Ka siin said hääli juurde EKRE ja Reformierakond.“
Vastus küsimusele, miks asjad nii just nii läksid, tuleneb Suure sõnul üldisest poliitilisest olukorrast, mitte valimiskampaaniast.

„Nii mõnedki muudatused, mida see koalitsioon tegi, ei olnud inimestele arusaadavad või meelepärased. Kasvõi seesama tulumaksuseaduse muutmine, mis tegelikult tõi madalamapalgalistele palgalisa, aga muutis samas tulumaksusüsteemi keeruliseks. Lisaks on selle seaduse puhul olnud mitmeid omapäraseid kahe silma vahele jätmisi, mis inimesi on pahandanud. Nii ametnikud kui ka poliitikud oleks ilmselt pidanud täpsemalt arvutama, et ebakõlasid ei tekiks,“ selgitas Suur.
Ta möönis, et tulumaksureformi astmeline maksuvabastus pärssis tugeva keskklassi tekkimist. „Aga just seepärast oli SDE programmis sees, et tulumaksuvabastuse piir tuleks 1200 eurolt tõsta 2000 eurole,“ märkis Suur.

Lisaks erakonnale tegi üsna kesise tulemuse ka SDE esimees Jevgeni Ossinovski – vaid 2680 häält, mis annab talle kogunimekirjas alles 38. koha.
Suur siiski ei arva, et sotside kehv tulemus Ossinovski teene on.
„Ma arvan, et valijad andsid pigem hinnangu selle valitsuse tehtud muudatuste mõjule,“ ütles ta.

Edasi tuleb oodata koalitsiooniläbirääkimisi. „Võimalusi on siin erinevaid. Ilmselt saab juba järgmise nädala jooksul selgeks, kes koalitsiooni moodustavad,“ ütles Suur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments