Soome luteri kirik sai teise naispiiskopi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6
Kaisamari Hintikka. Foto: Kirkko ja Kaupunki

Pühapäeval õnnistati Soome teine naispiiskop. “Piiskop Kaisamari Hintikka on õnnistatud piiskopiks. Õnnistust ja hoidmist!” soovis jumalateenistusel viibinud piiskop Tiit Salumäe oma sotsiaalmeediapostituses.

Espoo piiskopkonna uus piiskop, teoloogiadoktor Kaismari Hintikka pühitseti ametisse Espoo toomkirikus pühapäeval, vahendas YLE uudisteportaal. Hintikka õnnistas piiskopiks Soome evangeelse luteri kiriku peapiiskop Tapio Luoma.

Kui Hintikka ametisse astub, on Soome evangeelse luteri kiriku üheksast piiskopist taas üks naine.

Kaismari Hintikka on Soome luteri kiriku teine naispiiskop. Esimene oli septembris 2010 piiskopiks pühitsetud Irja Askola. Praegune piiskop emeeritus Askola oli Helsingi piiskop kuni novembrini 2017, mil ta sai 65aastaseks ja jäi pensionile.

Askola oli eeskätt tuntud selle poolest, et ta oli sooneutraalse abielu pooldaja.

Järgmine piiskopivahetus Soomes toimub Porvoos, sest sealne piiskop Björn Vikström läheb Turu ülikooli ehk Åbo Akademi teoloogilise eetika ja usundifilosoofia õppejõuks. Porvoo piiskopivalimise esimene voor on 19. märtsil. Nelja kandidaadi hulgas pürib piiskopiks ka ajakirjanik Lisa Enckell.

Fotod: Tiit Salumäe ja Kirkko ja Kaupunki

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments