Kuuse ja Jalaka tänaval pole kellelgi ruumi

Jalaka tänaval varitsevad liiklejat suure veeloigud. Foto: Arvo Tarmula
Jalaka tänaval varitsevad liiklejat suure veeloigud. Foto: Arvo Tarmula

Tallinna maantee remont on Haapsalus tekitanud liikluskaose, kus ümbersuunatud teedel – Kuuse ja Jalaka tänaval – ei mahu hästi sõitma autodki, veel hullem on olukord, kui nende hulka lisandub jalakäija või jalgrattur.

Teisipäevahommikusel tipptunnil sai järele proovitud liikumine jalakäijana nendel tänavatel. Proovisin minna Jalaka ja Vahtra ristmikust Kase tänavale, seejärel ületada Tallinna maantee ning sealt edasi Kuuse tänavat mööda Vahtra ristmikuni. Et oleks keerulisem, läksin lapsevankriga.

Katse liikuda tänavatel, mida mööda on ümber suunatud muidu Tallinna maanteel olnud liiklus, näitas, et hädapärast on seal ruumi autodele, kuid jalakäija on üleliigne. Kondimootoriga liiklejale pole ei kõnniteed ega tee ääres ruumi.

Esimene suurem takistus oli juba enne alguspunkti jõudmist. Et pääseda Tallinna maanteelt Vahtra tänavale, oli valida, kas sukelduda koos vankriga sügavasse teeauku või minna üle uduvihmast märja muru ja lastekodu poole juhatava sildi alt läbi. Valisin viimase, jäin ellu.

Vahtra tänava lõik, mis viib Tallinna maanteelt Jalaka tänavani, oli rahulik, sest seal sõidavad vaid kohalikud elanikud.

Jalakäijale pole ruumi

Jalaka tänavale jõudes sattusin kohe ekstreemsetesse oludesse. Ristmikul laiutas suur veeloik, kuhu oli oht uppuda. Seesuguseid lompe oli Jalaka tänaval palju, kuid need muutusid väheoluliseks – tähtsam oli üldse teele mahtuda.

Auklikul ja tänavapinnast kõrgemate kanalisatsioonikaevuluukidega Jalaka tänavale mahtus hädapärast kõrvuti sõitma kaks autot. Kui mõne maja ette oli sõiduk pargitud, oli sõitmiseks veelgi vähem ruumi. Ka mina oma lapsevankriga takistasin liiklust. Mõlemas suunas sõitev auto ja vankriga jalakäija lihtsalt ei mahtunud korraga tänavale. Nii sõitsidki autod vaid vastassuunas ning minuga samas suunas sõitjad kogunesid mu selja taha ootama, kuni tekkis võimalus mööduda.

Mõlemas sõidusuunas peatus liiklus, kui ühel pool teed seisis auto ja teisel pool teed kohendasin mina lapse mütsi. Ükski sõiduk meist mööduda ei julgenud.

Olukord ei olnud parem ka Kase tänavale jõudes. Autojuhtide ees segas sujuvat liiklust lapsevankriga jalakäija, ka oli Kase tänaval parajasti tööhoos prügiauto.

Edasi viis mu tee üle Tallinna maantee Kuuse tänavale. Tee on seal küll laiem ja siledam kui Jalaka tänaval, see-eest sõitsid Kuuse tänaval suuremad autod – sõiduautodele lisaks liikusid sealtkaudu ka veomasinad ja bussid. Nende ajal ei olnud ka sel tänaval rohkem ruumi kui Jalaka tänaval.

Kuuse tänav oli liiklemiseks ohutum kui Jalaka, kuid kumbki ei ole seesuguse liikluskoormuse jaoks loodud. Samuti ei ole kummalgi tänaval kohta jalakäijale.

Kuuse tänava olukorda parandab jalakäija jaoks novembri alguses valmiv kergliiklustee.

„Ei ole midagi teha, kuskilt mujalt ei olnud võimalik läbi juhtida. Natuke on see praegu hajutatud – osa läheb Kuusest, osa Jalakast ja osa käib ka Kastanist. See on väike ebamugavus,” ütles Haapsalu avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus praeguse liikluskorralduse kohta.

Palju segadust

Ka tupiktänavaks muutunud Tallinna maantee tekitab jätkuvalt autojuhtides segadust. Tihti üritavad juhid sealt soovituslikke suunaviitu eirates läbi pääseda, kuid avastades, et tõepoolest ei pääse Vahtra ristmikust üheski suunas edasi, pööravad otsa ringi.

Nii eksis ajutisse tupiktänavasse teisipäeva hommikul ka Rimi kaubaauto, mis oli sunnitud 400 meetrit tagurdama ja seejärel Kuuse tänavale pöörama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
5 aastat tagasi

Jääd meelega koperdama mütsi söttima ja tekitama seisakuid? Miks? Samahästi võiks parkida veoka risti keset teed nii, et mitte keegi mõõda ei mahu, lükata ohutuled sisse ja siis seista ja teisi häirida. Oleks see normaalne?

Arvos
5 aastat tagasi

Inimesel on tõesti igav kui otsib elu keerulisemaks tegemiseks võimalusi. Ütleks, et liiklus sujub kenasti, pole siiani olnud kummalgi tänaval mingeid ummikuid ega isegi pooleminutilist seisakut mitte. Hädaldada annab aga muidugi alati ja ükskõik mille üle.

Helgur
5 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Monitoorid seal tänavatel koguaeg et tead rääkida seisakutest? Tundub et mingi linnavalitsuse inimene siia ära eksinud.

Aare
5 aastat tagasi

Väike ebamugavus? WTF nagu. Kui inimene sellist juttu räägib siis ma ei taha teadagi mis ta veel mõtleb, või mis seal linnavalitsuses mõeldakse.
Tehke need teed krt ühesuunaliseks.

Kübe
5 aastat tagasi
Reply to  Aare

Linnavalitsuses ei toimu mõttetegevus. Seal tegeletakse poliitikaga. On suuremad mured nagu Lõps ja Co. Mingi tavalise linnakodaniku mure….lubage naerda.

Murike
5 aastat tagasi

Käksin ka ükspäev lapsekäruga selverisse kastanist…. No elus ja terved,aga vahepeal tekkis küll tunne,et ellu me seal ei jää 🙁 2 rekkat sattusid teineteisest mööda trügima ja mina lapsekäruga sügava kraavi servas. Ausalt oleks tahtnud kõva häälega vanduda…. Oleks ilmselt raudteerammi pidanud kasutama,aga see tee,mis tuleb stokkeri juurest kergliiklusteele on lihtsalt porimülgas….

Arvos
5 aastat tagasi
Reply to  Murike

No näed, valikuvõimalus on olemas aga sinul on vaja trügida ja siis soiguda.

Kodanik
5 aastat tagasi

Kuuse tänaval(Tallinna mnt poolt, kuni Tamme ristini) võiks teha raskeveokitele(k.a. bussid) liikluse ühesuunaliseks. Linna sisse mööda Kuuset, välja mööda Kastanit. Jääks ära võimalus kus Kuuse tänaval saavad kokku 2 raskeveokit ja lisaks veel jalakäija. Kastani tn. on hetkel üldse kasutamata

K.K.t
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Kastani ei ole kasutamata. Tihe liiklus on võrreldes remondieelse ajaga. Ja sellel tänaval ainult üks ülekäigurada ning elumajad just teisel pool teed…

Arvos
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Kuuses on olemas ka pooleliolev könnitee mida saab kasutada.

K.S.
5 aastat tagasi

See on väike ebamugavus,” ütles Haapsalu avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus praeguse liikluskorralduse kohta.-huvitav oleks teada saada mida linnahärra siis “suureks ebamugavuseks” peab? Või ongi väikestel inimestel ainult “väikesed ebamugavused”?

Dima
5 aastat tagasi
Reply to  K.S.

“Linnahärrad” jala sügis-talvel ei käi. Nii, et nende jaoks ongi kogu ebamugavus selles, et rahvas kaebleb ja ei lase rahulikult olla. Suvi ju läbi ja mõnus rahulik talvepaeg on alanud. Laske nüüd inimestel rahulikult suvest puhata ja ärgem virisegem.

Pook
5 aastat tagasi

Jalaka tänavale ei mahu isegi kaks sõiduautot üksteise kõrvale.
Teeääred Tln-i mnt-eelt tulles on üliauklikud ja tuleb sealt sõita.
Need oinad, kes selle nn remondi taga on, pole absoluutselt mitte millelegi mõelnud. Täitke vähemalt Jalaka tänava teeääred kruusa või killustikuga.

Arvos
5 aastat tagasi
Reply to  Pook

Pisike traktor nügis Kase tänaval teeääri eelmisel nädalal.

Elanik
5 aastat tagasi
Reply to  Pook

Kase tänav tehti laiemaks, väga hästi saab liigelda, augud on kõik kadunud. Aitähh, nüüd on ikka lootus vihmasel ajal kuivaks jääda 🙂