Osmussaarele rajatakse tuletõrje-veevõtukoht

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Bieni detailplaneering Osmussaarel. Joonis: detailpaneeringu seletuskiri

Noarootsi osavald soovib päästeametiga kooskõlastada Osmussaarele ehitusloa aluseks oleva veetrassi ja tuletõrje-veevõtukoha ehitusprojekti.

Projektiga rajatakse saare keskosasse veetorustik olemasolevast puurkaevust kinnistuteni Greis, Nybondas, Marks, Külakeskuse, Erkas ja Nygards ning projekteeritakse 50 kantmeetrise mahutavusega tuletõrje-veevõtumahuti, mis ühendatakse veetrassiga.

Noarootsi volikogu kehtestas Bieni detailplaneeringu juunis 2014. Detailplaneeringu alusel endise Bieni küla hoonestuse asukohta moodustatud viis elamumaa krunti on mõeldud Osmussaare püsielanikele või muul viisil Osmussaarega seotud isikutele.

Osmussaarlaste järeltulijaid koondav külaühing ostis kaks aastat tagasi 6400 euro eest Noarootsi vallalt saarel ligi 4000 m² suuruse krundi, millele nad ehitavad tulevikus külamaja. Maja pakuks saarel viibivaile osmussaarlaste järeltulijaile võimalust katuse all ööbida ja kokku saada. Ühtlasi oleks see koht, kus külastajaile tutvustada Osmussaare ja eestirootslaste ajalugu ja kultuuri.

Külaühing omandas kunagise Erkase talukoha, kust on pärit ka kodukandiühingu eestvedajate Saga Adolfssoni ja Lotta Odmari esivanemad. Kunagistest hoonetest on krundil säilinud kivist laudavare, kirjutas Lääne Elu oktoobris 2016.

Enne Teist maailmasõda elas Osmussaarel seitse suguvõsa, kokku umbes 150 inimest. Et baaside lepinguga loovutati saar Nõukogude Liidule, pidid asukad saare 1940. aasta juunis maha jätma ja mandrile kolima.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments