Haapsalu linn sai sotsiaalteenuste arendamiseks toetust

Kaja Rootare. Foto: Arvo Tarmula
Kaja Rootare. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linn sai hoolekandeteenuste juurutamiseks ja arendamiseks Innove programmist ligi 263 000 eurot toetus.

„Tegelikult on need samad, mis on ka praegu töös – kodu hooldus, isiklik abistaja, tugiisik ja päevahoid,” ütles Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare.

Kokku kulub linnal hoolekandeteenuste arendamise projektile ligi 350 500 eurot, omaosalus on sellest üle 87 500 euro.

Üle Eesti said programmist sotsiaaltöö arendamiseks toetust 13 omavalitsust, taotluse esitas 15 omavalitsust.

„Omavalitsustele on antud oluline ülesanne hoolitseda oma territooriumil elavate inimeste eest,” ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „KOVidel peab olema valmisolek pakkuda sotsiaalhoolekande seadusega ette  nähtud sotsiaalteenuseid ning riigil on võimalus omavalitsusi toetada nende teenuste väljaarendamisel.”

Toetusvooruga toetati koduteenuse, tugiisikuteenuse, isikliku abistaja teenuse, intervall- või päevahoiuteenuste arendamist ja osutamist.  Eesmärk on läbi teenuste kättesaadavuse parandamise leevendada tööealiste inimeste hoolduskoormust ning soodustada erivajadustega  inimeste tööhõivet. Teenused aitavad abivajajal võimalikult kaua oma  kodus hakkama saada ning aitavad vältida või edasi lükata  asutushooldusele sattumist. Laekunud taotluste alusel eraldatakse  omavalitsustele Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest ligi 3 miljonit eurot.  Taotlusvooru jaoks oli ette nähtud 7 miljonit eurot.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva allkirjastas märtsikuus määruse, millega avati järjekordne tööturul osalemist toetavate  hoolekandeteenuste arendamise taotlusvoor. Muu hulgas tehti määrusesse  täpsustusi, mis muutsid Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) vahendite taotlemise omavalitsustele senisest selgemaks ning paindlikumaks. Haldusreformi tulemusena viidi määrusesse sisse ka tehnilisi muudatusi, mis puudutasid  näiteks omavalitsuste suurust – mis enne oli piiratud minimaalselt 5000 elanikuga – kuid nüüd on sellised piirangud tunnistatud kehtetuks.

Teenuste arendamiseks on võimalik toetust taotleda ka järgmisel aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nii on
5 aastat tagasi

inimesed tõesti ei tea ja mitte keegi ei tule eriti neid teenused pakkuma.Kõik peab ise välja uurima.

kuglimugli
5 aastat tagasi

Kes see huumorivend oli, kes lasi nende autode küljele kirjutada teksti – Teel tulevikku … ?

Küsimus
5 aastat tagasi

Kas nüüd tõstetakse ka abistajate palka? Praeguse palga eest on ikka väga keeruline isikliku abistaja leidmine. Ja igat suvalist nurgatagust oma koju ei lase.

kuglimugli
5 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Kommentaarist nähtub, et oled sugulane – abistaja määratakse ainult neile, kel pole omakseid, nemad saavad ka palka.Ka muid teenuseid saab osta – sotsiaalmajast söögi koju toomist jne. Üldse võiks Kaja Rootare Lääne Elus kirjutada sel teemal, inimesed üldiselt ei tea, arvatakse, et kui keegi jääb haiguse tõttu hooldatavaks, peab riik talle saatma tasuta hooldaja, kes teeb kõikvõimaliku haige ümber. Nii see ikka ei ole. Niisama ka õendusabiga, kes saab ja kes mitte.