Art Allmäe must näitus toob meieni Vene poliitika tänapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Art Allmäe must näitus Haapsalu linnagaleriis. Foto: Urmas Lauri
Art Allmäe must näitus Haapsalu linnagaleriis. Foto: Urmas Lauri

Kolmapäeval avati Haapsalu linnagaleriis skulptori ja installatsioonikunstniku Art Allmäe näitus “Paint it Black III” ehk “Värvige see mustaks III”.

Galerist Agur Kruusingu sõnul on Allmäe taies fiktsioon, mis tekkis ühest väikesest ideest.

“Kunagi 2014. aastal tegin ühe valge, külma sõja teemalise näituse [„Cold War /Xолодная война“ („Külm sõda“], mis puudutas ka Vene temaatikat ja pärast seda oli mul kindel plaan teha must näitus,” selgitas Art Allmägi. “Selline Vene tänapäeva poliitika ongi.”

“Paint it Black” on enne Haapsalut üleval olnud nii Tallinnas kui ka Tartus, kuid Allmäe sõnul on kõik näitused siiski mõnevõrra erinevad. Tallinnas oli väljapanek väiksem, Tartus omakorra palju suurem kui Haapsalus. “Iga näituse visuaalne pool on välja näinud totaalselt erinev,” kinnitas kunstnik.

Mustade kujude idee andis Allmäele 2015. aastal Venemaal jõustunud seadus, millega salastati kõikide sõjaväelaste surmapõhjused.

Allmäe ütles, et keeruline on varjata kellegi hukkumise fakti, kuid surma asjaolusid ja põhjuseid saab peita.

“Mingil hetkel hakkasid ajakirjanikud küsima, et miks meil on surnukuuris kuulihaavadega sõdurite surnukehad, aga lahkamispaberile on kirjutatud “südameatakk”,” ütles Allmäe näitust tutvustades. “Ukrainas hukkunud Vene sõjaväelased olid lähedaste üllatuseks ametlikult puhkusel, mitte ei olnud riigi poolt sõdima saadetud.” Inimene on muudetud ressursiks, keda võib saata kuhu iganes tegema mida iganes.

Vene võimud tahtsid tüütust tõerääkimise kohustusest lahti saada ja nii nad jõudsidki kunstniku sõnul sinnani välja, et sõjaväelaste surmad salastati. “Salastatud teemast ei tohi rääkida. Kui keegi seda uurib, siis saab selle eest karistada. Sellega võeti riigilt tagasiside andmise kohustus ära. Väga lihtne,” lausus Allmägi.

“Miks näitus on must?” selgitas Allmägi. “Sest avalikes dokumentides on riigisaladusi sisaldavad lõigud tihtiperale mustaga üle tõmmatud. Nii on see väga paljudes riikides. Musta temaatika tuleb sellest.”

INTERVJUU: Kuidas näitus sündis?

Peale vaadates tundub, et väljapanek kaalub oma paarkümmend tonni. Millest need kujud ja kirstud tehtud on ja kuidas?

Art Allmägi: polüestervaigust. Rahvakeeli on selle materjali nimi plastik, ametlik nimi on polüestervaik ja klaaskiud. Ülimalt hästi vormi võttev materjal. Tegelikult on need sõdurid hirmus kerged, nii kerged, et hakkasid ümber kukkuma. Ma valasin neile jalgadesse lisaraskust, et püsti seisaksid. Ühe figuuri kaal ilma lisaraskuseta on 5 kilo.

Kuidas te neid modelleerisite?

Kujude valmimisprotsess on pikk. Kõigepealt ma modelleerin need savist, siis võtan savivormi pealt negatiivvormi, siis teen negatiivvormi sisse koopiad. Ühel pool kirstu on kolm meest tehtud ühe vormiga, teisel pool kolm teise vormiga. Püssimehed on ka ühe ja sama vormiga tehtud. Nii see käib.

Kui kaua see aega võttis?

Siin on keskmise suurusega väljapanek. Tallinnas oli see väiksem, Tartus palju suurem. Kui siin on üheksa figuuri, siis Tartus oli 15 ja kirste oli rohkem, natukene veel lisaks muid asju. Tartu mahu ma arvestasin välja: koos abitööjõuga kulus 1500 töötundi. Seda on üpris palju. Ühe kuju modelleerimine võtab aega üle saja tunni.

Kes on need sõjaväelased, kes kirstu kannavad ja püssi lasevad?

Tegelikult vaatasin Vene sõjaväelaste paraadvorme. Jäin enam-vähem selle juurde, millega nad on sügisel [Moskvas Punasel väljakul Lenini] mausoleumi juures auvalves. Kujud on ülimalt stiliseeritud, kuid sineli lõike ja kirsad püüdsin edasi anda võimalikult tõetruult.

Art Allmäe näitus “Paint it Black III” jääb Haapsalu linnagaleriis avatuks kuni 2. septembrini.

Art Allmäe

  • Sündinud 4. juulil 1983.
  • Skulptor ja installatsioonikunstnik, kes kuulub klassikalist modelleerimist valdava ja selle võimalusi kasutava noorema põlvkonna skulptorite hulka.
  • Ta on õppinud Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskoolis kiviraiumist ja sepatööd ning on lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuri erialal (2008) ning Eesti kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni eriala magistriõppe (2011).
  • 2018. Kristjan Raua nimeline preemia kõrgetasemeliste isiknäituste “Paint it Black I” Draakoni galeriis ja “Paint it Black II” Tartu kunstimuuseumis eest.
  • 2017. Ado Vabbe nimeline kunstipreemia Eesti ja Tartu kunstipildi rikastamise eest.
  • 2016. Eesti kaasaegse kunsti muuseumi kunstiauhinna Köler Prize publikuauhind.

Kommentaarid

Karmo Tüür, politoloog

Politoloog Karmo Tüür tõdes, et tegelikkus on palju jubedam kui see, mida Art Allmäe näitusel „Paint it Black II“ ehk „Värvige see mustaks II“ Tartu kunstimuuseumis näha sai.

“Kuna ma tean, kuidas see Venemaal praegu tegelikult ja päriselt käib, siis ma ütlen, et see näitus on tugevalt idealiseeritud,” ütles Tüür mullu oktoobris ETV saates “Op”. “See ei ole antud juhul mingil moel labane. Inimese jaoks, kes ei ole ise kokku puutunud mundrikandmisega või siis praeguse Venemaa tegelikkusega, on ka see ehmatav, kole ja mõttetut ängi tekitav. Aga tegelikkus on palju jubedam.”

Tanel Rander, kunstnik, kuraator ja kirjanik

Tanel Rander kirjutas tänavu jaanuaris Sirbis, et Art Allmäe näituseprojektid „Cold War /Xолодная война“ („Külm sõda“) ja „Paint it Black“ („Värvige see mustaks“) on harva esinev nähtus teiste praeguste Ida-Euroopa päritolu kunstiteoste seas, mis puudutavad geopoliitikat, sest põhinevad kindla sihtmärgiga vastasseisul ning selgel poliitilisel enesemääratlusel. Võib isegi öelda, et need projektid on nii konkreetsed, et vaataja hakkab neisse ise allegooriat projitseerima.

“Kuigi autor väidab, et ta tegeleb peamiselt visuaaliga, olemata kriitiline või protesteeriv, ammutab ta „Paint It Blacki“ puhul siiski päris otsest ainest Venemaa poliitikast,” nentis Rander.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments