Haapsalu vanamuusikafestival tähistab juubelit suurejoonelise kavaga

Lääne Elu

info@le.ee

Vox Luminis. Foto: erakogu

 

Vox Luminis. Foto: erakogu

Pooljuubelit tähistava, 25. Haapsalu vanamuusikafestivali  kava on suurejooneline.

Haapsalu vanamuusikafestivali peakülaliseks on praegu maailma üks hinnatum vokaalansambel Vox Luminis Belgiast, kelle tihe graafik maailma prestiižikatel lavadel tegi nende kutsumise õige keeruliseks. Seda suurem on rõõm, et nad toovad meile avakontserdiks 4. juulil Bachide arvuka suguvõsa muusikat oma kõige enam auhindu kogunud plaatidelt. Seda ansamblit ülistatakse suurepäraste häälte ennekuulmatult lihvitud kooskõla pärast ja nende nimi – Valguse Hääl – iseloomustab neid hästi.

Vox Luminise koosseisus laulab ka Hollandis tegutsev eesti sopran Maria Valdmaa, kes järgmisel õhtul esitab koos ansambliga Floridante kaks Händeli kaunimat soolokantaati. Neist üks on liialdamata üks terve ajastu säravam ja virtuoossem, nii et vähesed julgevad sellega oma hammast proovida.

5. juulil esitab Floridante ka Johann Sebastian Bachi armastatud orkestriteoseid, kus saavad särada ansambli mitmed solistid.

Eesti ansamblit Vox Clamantis pole tarvis pikemalt tutvustada: plaadistused maailma tippfirmadele, kõrged auhinnad ja kontserdid üle terve maailma, nii et neid Eestis polegi tihti kuulda. Haapsalu toomkiriku akustika on nende esinemiseks ka lausa ideaalne. Jaan-Eik Tulve juhatusel esitatakse 6. juulil mitmekesine kava „Sina ja mina“, kus vaheldumisi keskaegse gregooriuse lauluga kõlab Madalmaade meistrite teoseid ning kava lõpetab Helena Tulve värske teos „You and I“ Pärsia müstiku Rūmī imekaunile tekstile.

Festival on hüppelauaks ka võimekatele noortele kooslustele. 6. juuli öökontserdil astub üles ansambel La Bande, mille hingeks on kaks noort viiuldajat – USAs ja Hispaanias õppinud Melissa Jõesaar ning Laura Jörres Saksamaalt. Nende põnev kava Hansalinnade omaaegsest muusikast, kus erilise taseme saavutas viiulimängu kunst, puudutab vahetult ka Eesti ajalugu.

Harukordset kõlailu pakub 7. juulil gamba-ansambel Jaye Consort Helsinki ning sopran Tuuli Lindeberg. Viie viola da gamba koosmäng väikese oreliga on küllap üks kõige sulnim kõlakooslus, mida Euroopa muusika on kunagi pakkunud. Shakespeare’i ajastu suurim inglise helilooja William Byrd on loonud sopranile koos selle ansambliga hingematvalt kauneid laule, mida laupäevaõhtusel kontserdil esitab praeguse aja üks Soome hinnatum varase muusika laulja.

Festivalile paneb 8. juulil võimsa punkti muusikaajaloo üks imetletum suurteos, Johann Sebastian Bachi Matteuse passioon. See on lääne muusikakultuuri tõeline tüvitekst ja kristliku sõnumi üks sügavaim avaldus muusikas.

Ajastu pillide ning tavalisest kammerlikuma koosseisuga püüame näidata selle dramaatilise loo sügavat inimlähedust. Suurt koori asendab Haapsalus Eesti parimaist noortest lauljatest koosnev ansambel Studio Vocale ning koostöös muusikaakadeemia varase muusika keskusega tuleb kolmandat aastat kokku Haapsalu festivali barokkorkester.

Solistide hulgas on varasematelt festivalidelt hästi tuntud Maria Valdmaa, Iris Oja, Uku Joller, kõrvuti noorte tähtedega, nagu Valter Soosalu ja Alvar Tiisler. Teose kõige suurema väljakutse, evangelisti rolli võtab enda kanda noor tenorivirtuoos Benjamin Glaubitz Saksamaalt.

Haapsalu vanamuusikafestivali 25. eluaastat võib võrrelda ühe inimpõlvkonnaga ja uus põlvkond on jõudnud ka festivalile: värske energiaga ansamblid, kus esinejad on üritusest nooremad. Festival on ikka soovinud esitada kaugete aegade väärtmuusikatsel kombel, et see kõnetaks vahetult tänast kuulajat. Me ei ürita ju taastada mingit kunagist hiilgust, vaid elame tänases päevas.

Toomas Siitan

festivali kunstiline juht

 

Haapsalu vanamuusikafestival

  • Kolmapäeval kell 20 Vox Luminis (Belgia) – Bachi perekonna kantaadid ja motetid
  • Neljapäeval kell 20 ansambel Floridante, solist Maria Valdmaa – Händeli soolokantaadid ja Bachi instrumentaalkontserdid
  • Reedel kell 20 Vox Clamantis – Sina ja mina
  • kell 23 ansambel La Bande  – Hansalinnade loojang
  • Laupäeval kell 20 Jaye Consort Helsinki, solist Tuuli Lindeberg
  • Pühapäeval kell 19 Studio Vocale – Bachi Matteuse passioon
  • Kontserdid toimuvad Haapsalu toomkirikus

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments