Juhtkiri: rahu, ainult rahu

Lääne Elu

info@le.ee

Kahel päeval on Haapsalu kohalt kostnud sõjalennukite mürinat, sest õppuse Saber Strike raames harjutasid Lätist õhku tõusnud USA ründelennukid Kiltsi lennuväljal maandumist tundmatule ja ettevalmistamata lennuväljale. Mõlemal päeval mürisesid lennukid linna kohal tunni-poolteist kaks korda päevas.

Loomulikult kaasnes lennukimürinaga ka pahandamine sotsiaalmeedias. Heideti ette, miks lennukid enne maandumist linna kohal tiire teevad ja miks nad üldse lendavad. Samasugust nurinat kostis mõni nädal tagasi, kui linna kohal lendasid Briti sõjaväekopterid. Siis lisandus pahameel, miks seda öösiti tehakse. Mõlemal puhul oli kaitsevägi eelseisvatest harjutustest inimestele teada andnud.

On selge, et sõjalennukite ja -kopterite mürin köidab tähelepanu, sest ega me seda ju väga tihti kuule. Erinevalt nõukogude ajast, kui lennukid tiirutasid üle ja ümber Haapsalu nii öösel kui ka päeval. Kohati oli mürin nii tugev, et klaasid klirisesid ja koolis polnud võimalik tundi anda. Ei hoiatanud keegi ette, millal lennud toimuvad, ja kaevata polnud kellelegi. Veerandsada aastat on möödas ja kõik see kipub juba ununema.

NATO lennukid-kopterid aeg-ajalt Haapsalu kohal tiirutamas on uue aja paratamatus, millega tasub lihtsalt harjuda. See, et me elame sõjaväelennuvälja lähedal, on fakt ja kui on lennuväli, siis on ka lennukid. Praegusel ajal ei kuule-näe neid mitte kogu aeg, vaid aeg-ajalt. Kuigi võim on vahetunud, on lendamise eesmärk üks – harjutada, ja teadupärast teeb just harjutamine meistriks.

Veel tasuks meeles pidada, et britid, ameeriklased, sakslased, taanlased ja teised ei lenda Eesti kohal oma lõbuks, vaid selleks, et meid kaitsta. Ei tasu unustada Vana-Rooma sõjateoreetiku Flavius Vegetius Renatuse öeldut: si vis pacem, para bellum ehk kui tahad rahu, valmistu sõjaks.

Ja tegelikult häirib suuremate ürituste ajal hommikust õhtuni linna kohal tiirutav lõbusõidukopter tunduvalt rohkem kui need üksikud sõjalennukid.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jah
5 aastat tagasi

minda häirib palju rohkem tümps ,mis vahel kõrvalkorterist kostab,Tahaks ikka ise valida muusikat mida kuulata

mõngel
5 aastat tagasi

ei tea mind ei häiri need küll, linna muu müra on kordi suurem kui nende lennukite oma! päris vägev on neid veidi lähemalt ka näha.

juhtoinas
5 aastat tagasi

tegelikult lendasid tiblad veneajal neljapäeviti, siis oli lennupäev ja mitte iga nädal. ka siis olid nad siin, et meid kaitsta. fakt on , et seda lennuvälja enam ei ole. ka siis protesteeriti selle lennuvälja ja seal tekkiva müra vastu ja nõuti selle sulgemist. fakt on ka see, et kuurortlinn haapsalu on taas tiblade sihtmärk sõjapuhul. õnnitlused militaristidele.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  juhtoinas

Sa s.taratas pole vist vene ajal Haapsalus elanud? Vene ajal protesteeriti lennuvälja sulgemise vastu??!!!!! Mine ravile, kloun!

kubujussike
5 aastat tagasi
Reply to  juss

õpi lugema

teadja
5 aastat tagasi

No küll nüüd on vingumist ja virisemist! Tõesti, mida need hädaldajad oleksid nõukaaegsete lendude toimumise ajal teinud? Õnneks siis sotsiaalmeediat ei olnud.

Droon
5 aastat tagasi

Absoluutselt nõus! Algul ei häirinud need kopterid ka, aga nüüd hakkab see pidev müra juba tüütama. Minu jaoks olid eelmisel suvel kõige ebameeldivamad hoopis need droonid, aga eks tuleb ümber harjuda, et ükskõik kui kõrge heki oled istutanud, oma aias ikka privaatsust ei saa.