Turovski: ettevõtte kasum ei saa tulla loomade heaolu arvel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Dirhamisse planeeritav külastuskeskus Meritäht.

Dirhami kavandatav merekeskus nõuab seni räägitust vähemalt suurusjärgu võrra suuremat investeeringut – vastasel korral pole tulemuseks haridusasutus, vaid loomade piinamine, hoiatab zooloog Aleksei Turovski Postimehes.

Turovski kirjutab, et mere- ja mageveeakvaariumid, kus tingimused tagatakse adekvaatselt, on olemas, kuid tõsiselt võetavad asutused kõikjal maailmas võitlevad hulga erialaste ja majanduslike probleemidega.

Dirhami sadamasse rajatava Meritähe keskuse kohta kirjutab Turovski, et erakätes oleva ettevõtte prioriteet on kasum, mis tähendab, et kas teadlikult või teadmatult ollakse kasumi nimel valmis tegema kompromisse loomade pidamistingimuste suhtes. Tundub utoopiline, et viie miljoni euroga suudetaks tagada loomadele optimaalsed tingimused, mille puhul oleks võimalik rääkida liigikaitsest ja kvaliteetsest haridusväljundist. Nii ambitsioonika asutuse rajamisel tuleks rääkida vähemalt suurusjärgu võrra suurematest investeeringutest ning püsikuludest, et tagada loomade heaolu.

Turovski kirjutab, et probleeme ei lahendaks ka ookeani- ja eksootiliste kaladest loobumine ning piirdumine Eesti ja Läänemere koosluste tutvustamisega. Meie mere- ja mageveekogude kalaliigid vajavad talveperioodi, mil vee temperatuur on väga madal. Seda akvaariumis kindlustada on äärmiselt keeruline ja ilmselt tunduvalt kulukam kui teatud troopiliste kalade pidamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
5 aastat tagasi

“Tundub utoopiline….. äärmiselt keeruline”- ei ole tõsiseltvõetavad argumendid (kui väga ma ka ütleja isikust lugu ei peaks).
Kriitika on edasiviiv jõud kuid see peaks siiski olema sisuline.

Tont
5 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kuna selle Turovski poeg on ka nn. roheline, siis loomulikult ei saa ta teist juttu rààkida. Kòige parem oleks nàidata suuremas basseinis ahvenaid ja hauge, mida lapsed saaks ka pùùda ja kòrval kòrtsis pannile lùùa. Issidele oleks aga privaatbassein, kus nàkineide tundma saaks òppida. 🐟 🐛

Koll
5 aastat tagasi
Reply to  Tont

Tüüpiline teadjamehe jutt. Issi võiks vabal ajal emmet uuesti tundma õppida aga eks bordell on muidugi tulusam ja kõvadele tontidele mehisem koht.

Mikk
5 aastat tagasi

Härra Turovski. Kas loomaaed ei ole loomade
piinamine?