6

Juhtkiri: hirmutav jälgimisseade

Lääne Elu

info@le.ee

Valla ametiautodele GPSi ehk jälgimisseadme paigaldamine võib esimese hooga tunduda hirmutav ja isegi ahistav. Kes siis ikka nii väga tahaks, et ülemus võib igal hetkel arvutist järele vaadata, kus ta parasjagu on. Ühest küljest võiks jälgimisseadet pidada nähtuseks, mis pärineb mingist hoopis teistsugusest ajast ja elukorraldusest.

Teisest küljest – omavalitsuste sõidukid pole vaid need, millega ametnikud ringi sõidavad. Koolibussi või teehöövli GPS ei pane kedagi imestama, sest koolibussijuht ja höövlimees on tööl ja nende sõidukid on töösõidukid. Pole midagi imelikku, kui laps või ema-isa saavad telefonist järele vaadata, kui kaugel koolibuss parasjagu on. Ka liinibussides on juhi juures tihti videokaamerad, mis piletimüüki salvestavad.

GPSi paigaldamine äratabki ehk võõristust just siis, kui näiteks vallavanema tööautole ei ole kavas jälgimisseadet paigaldada. Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa uus auto ei ole nii silmnähtavalt tööauto, tõenäoliselt on linnamaasturit teehöövlist lihtsam erasõitudeks tarvitada. On muidugi sõidupäevikud, mis seni on GPSe asendanud, need aga ei täida alati oma eesmärki. Seda näitab endise Nõva vallavanema Deiw Rahumäega juhtunu – segamini läksid era- ja töösõidud, päevikud jäid täitmata või täideti neid valesti ja lõpuks tuli kohtus süüdi mõistetuna amet maha panna. Võibolla ei oleks nii läinud, kui Nõva valla autos olnuks jälgimisseade.

Selles mõttes võib jälgimisseadmeid pidada mõistlikuks – sõitja on valla palgal, aeg on tööaeg, auto on tööauto ja valla vara ning vallal on õigus teada, kuidas seda kasutatakse. Küll ei saa mõistlikuks pidada vahetegemist – ühele autole paneme, teisele ei pane. Ükskõik, kui veenev on põhjendus, ei näi see aus. Aga asjad peavad selle kõrval, et nad on ausad, ka näima ausad.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kummaline
Kummaline

lugeda sellist lugu. Juhid peaksid ikka ausa mötlemisega teistele eeskujuks olema…

2. kodanik
2. kodanik

Täiesti mõistlikud argumendid vallavanemal, et tema autole jälgimisseadet mitte panna. Kui ikka sõitmist on palju ja juba ette teada, et töö- ja eraasjad lootusetult sassis, siis targem umbselt maksumaksja rahast erisoodustust kinni taguda ja rõõmsalt vilet lasta. Haldusreform selleks tehtigi ju, et suures vallas oleks kindlalt olemas piisav hulk visioonitundega vallavolinikke, kes leiaks enda hulgast väärilise kolhoosiesimehe mentaliteediga vallavanema.

xyz
xyz

Mis Deiw’i puutub, siis lõppkokkuvõttes jäi ta süüdi dokumendi võltsimise eest. Sellega võrreldes, kui vallavanem teadlikult dokumente võltsib, on sõidupäevikud ja kilomeetrid köömes.

juss
juss

mis dokumente ta võltsis? sõidupäevikut?

juhtoinas
juhtoinas

üle pika aja ka le-s mõistlik jutt, need punaparunid tuleks kohe degradeerida

kui keegi veel ei tea
kui keegi veel ei tea

siis need pikkmetsad olid seal koongas kolm põlvkonda kolhoosiesimehi.

wpDiscuz