Galerii: Palivere koolilaste jubejutud kolisid koos piltidega raamatukokku

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

 

Palivere kooli õpilased ja õpetaja Kristel Tereping Haapsalu raamatukogus näituse avamisel. Foto Arvo Tarmula

Kolmapäeval raamatukogu lugemissaalis avatud näitus „Jubedad jutud” on ühtaegu nii jutu- kui ka pildinäitus,sest välja on pandud Palivere põhikooli laste õudusjutud, millele õpetaja Kristel Tereping on illustratsioonid joonistanud.

Näituse eellugu ulatub tunamullusesse sügisesse kui Palivere kooli 4.-6. klassi lapsed kirjutasid õudusjutte „Tähekese” jutukonkursile „Jubejutud”.  Üks jutt sai konkursil  auhinna, teised jäid niisama, nagu selgus, paremaid aegu ootama.

Enam-vähem samal ajal hakkas aga õpetaja Kristel Terepingile silma reklaam, milles kutsuti Iloni Imedemaal algavale raamatuillustratsiooni kursusele. Et tal oma juttu illustreerimiseks polnud, võttiski Tereping ette üheksa jubejuttudekonkursile saadetud lugu. Õpetaja sõnul valis ta illustreeritavad jutud välja selle järgi, kas need panid tema illustraatorimõtte tööle ja tekitasid kujutluspildi või mitte. Nii sai igal lugu juurde pilti, millesse on peidetud jutu algustäht.

Kristel Tereping tunnistas, et kuigi jutud on lühikesed, on illustratsioonide joonistamine tema jaoks üsna ajamahukas ettevõtmine. See algab kavandi ja esialgse variandi tegemisest, mille ta siis hallile paberile prindib ja tintenpenniga detailsemaks hakkab joonistama.  „Sageli selgub, et sellisena nagu mõeldud, pilt ei tööta ja tuleb uuesti alustada,” rääkis autor. Ta lisas, et näitusepiltidest on ainult üks selline, mida ta kordagi ümber ei pidanud tegema.

Näituse avamisel olid kohal ka juttude autorid Jako Joonatan Tereping, Rain Toomas, Karl-Kasper Ots, Jasper Klippberg, Triinu Matto, Emma Lisette Julianus, Madli Peit, Victoria Požidajeva ja Karoliina Lääne.

Näituse ametlikku avamist oodates taasavastasid lapsed oma poolteist aastat tagasi kirjutatud kirjatükke. „Kui lugema hakkasin, siis alguses ei saanud arugi, et see on minu oma,” tunnistas Jasper Klippberg.

Autorite sõnul oli päris põnev tagantjärele oma lugusid lugeda nad tunnistasid, et avastasid nii mõnegi koha, mida tagantjärele muuta tahaks. „Leidsin oma loo lõpus näiteks ühe loogikavea,” tunnistas Rain Toomas.

Emma Lisette Julianuse sõnul on juttude kirjutamine tore – tunduvalt põnevam kui nii mõnigi muu kooliülesanne. „Eriti just fantaasiajuttude kirjutamine, sest seal pole kindlaid raame ees,”  rääkis tüdruk.

Bibliograaf ja lastekirjanduse asjatundja Krista Kumberg ütles, et õuduse teema on ikka lapsi köitnud, nii on see rahvaluulest saati. „Enam ei tegutse lugudes aga kratid, vaid meile on jõudnud Euroopa kollid,” lisas ta lugusid kommenteerides.

Näituse juttudest ja nende illustratsioonidest on valmimas ka raamat, mille maketti samuti näitusel näha saab. „See on juba muutunud,” ütles maketi kohta Kristel Tereping. „Raamat tuleb ikka A4 formaadis, sest ma lihtsalt ei raatsi neid illustratsioone vähendada,”  tunnistas ta. Millal aga raamat türkivalgust näeb, ei julgenud Tereping ennustada.

Näitus „Jubedad jutud” jääb aga Haapsalu raamatukogu lugemisssaalis avatuks Haapsalu õudusfilmide festivali lõpuni.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments