0

Nädalavahetusel loeti kokku üle 44 000 aialinnu

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aialinnud. Foto: Urmas Lauri
Aialinnud. Foto: Urmas Lauri

Nädalavahetusel üheksandat korda toimunud talvisel aialinnuvaatlusel vaadeldi üle 44 000 linnu vähemalt 60 liigist.

Läänemaal vaadeldi linde umbes 65 paigas, üle Eesti oli esmaspäevaks oma vaatlused Eesti Ornitoloogiaühingule edastanud juba 1700 linnusõpra, kes tegid aialinnuvaatlusi 1200 paigas üle Eesti.

Kõige arvukam liik oli taas rasvatihane, nagu eelmistelgi aastatel mahtusid esiviisikusse rohevint, põldvarblane, leevike ja sinitihane.

„Mis sel aastal silma hakkas, on see, et linde on arvuliselt selgelt vähem kui külmemal ajal,” ütles Haapsalus linde vaadelnud ornitoloog Tarvo Valker. „Arvuliselt kõigest kuus liiki – varem olen samal ajal samas kohas poole rohkem saanud.” Samas torkas Valkerile silma, et urvalinde, leevikesi ja põhjavinte on aedades rohkem kui eelmistel aastatel.

Valker põhjendas lindude vähesust sellega, et sulailmade tõttu on nende vajadus söögimajades leiduva lisatoidu järele väiksem. Keskmine lindude arv vaatluskohas oli külmade talvedega võrreldes 20% madalam, mitmed vaatlejad teatasid aga lindude täielikust puudumisest. Põnevamatest liikidest kohati punarinda, käblikut, värbkakku  ja hallõgijat.

Oma vaatlustulemusi saab Eesti Ornitoloogiaühingule edastada veel kuni 5. veebruarini. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel http://www.eoy.ee/talv/vaatlused/ või saata postiga  (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005).

Viidatud kodulehel saab reaalajas jälgida kõiki juba sisestatud vaatlusi ja nende paiknemist kaardil. Oodatud on ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud, sest lindude puudumine on sama oluline info kui lindude olemasolu. Lõplik kokkuvõte avaldatakse veebruari keskel.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz