Mart Helme: pensionärid tuleb tulumaksust vabastada

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

Jüri Ratase valitsuse praegune maksupoliitika, millega karistatakse ligi 50 000 töötavat või pika staažiga pensionäri, on moraalselt vale ja vastutustundetu, teatas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme.

Ta peab vajalikuks vanadus- ja töövõimetuspensionide täielikku vabastamist tulumaksust.

Helme sõnul on pensionite pealt tulumaksu võtmine riiklikult heakskiidetud ebaõiglus. „Pensionärid on oma pika elu jooksul loonud palju lisaväärtust, nad on maksnud oma palga pealt makse ja pensioni välja teeninud. Vasakpoolsete arvates on sellest kõigest veel vähe,
nende arvates on elu aeg tööd rabanud pensionär neile ikka veel võlgu,“ ütles Helme.

„Kui peaminister Ratas leiab, et pisut suurema sissetulekuga pensionärid peaksid olema solidaarsed, siis millegipärast näeb see solidaarsus välja selline, et peaminister kaotab
tulumaksusüsteemi muutmise järel palgas 36 eurot, aga töötav pensionär üle 80 euro,“ lisas ta.

Helme sõnul on kahetsusväärne, et pensionisüsteemi õiglaseks muutmise asemel on Ratas valinud pensionäride omavahelise vastandamise ja rahvale udu ajamise.
„Pikema staažiga ja töötavatele pensionäridele on selgelt liiga tehtud. Kui seda põhjendatakse argumendiga, et suuremal osal pensionäridest pension tõuseb, siis on see künism. Pensionäri ostujõudu see ei suurenda, sest samal ajal tõstab valitsus mitmeid makse, millega kaasneb märkimisväärne hinnatõus. Pensionäride ostujõud praeguse valitsuse tegevuse tulemusel hoopis kahaneb,“ rääkis Helme.

Tema sõnul on kurioosne, et valitsuses üks käsi ei tea, mida teine teeb.
„Ühelt poolt kurdab valitsus tööjõupuuduse üle ja tahab inimesi võimalikult kaua tööturul hoida, teisalt aga võtab valitsus tööjõupuudust leevendavatelt töötavatelt pensionäridelt motivatsiooni vähemaks. Samuti pole kahtlust, et töötava pensionäri sissetulekute
suurendamine soodustab ümbrikupalkasid, mis kokkuvõttes vähendab riigi maksulaekumisi,“ ütles Helme.

EKRE esimees on veendunud, et tulumaksu kogumine vanadus- ja töövõimetuspensionide pealt tuleb lõpetada, töötavatel pensionäridel tuleks jätta pension kogutulu arvutusest välja ja maksustada ainult palgatulu või muud tulud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
2 aastat tagasi

Mis Helme räägib, et pensionärid tuleb vabastada tulu maksust,kui nemad võimul olid, siis ei rääkinud selles midagi.
Nüüd on kõvad mehed.Räägib ilmselt selleks, et lihtsalt pildis püsida.

Imelik
6 aastat tagasi

Tüüpiline pläralõug- vastust ei kanna!
“töötava pensionäri sissetulekute
suurendamine soodustab ümbrikupalkasid, mis kokkuvõttes vähendab riigi maksulaekumisi” – ei oma mingit loogilist seost reaaalsusega.

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

No artiklis on vist jäänud üks sõna vahelt välja,sissetulekute MAKSUSTAMISE suurendamine…

Mall
6 aastat tagasi

Pensionärid tulumaksust vabastada??? Vana
Helme ajab plära nagu alati,ärge võtke teda
tõsiselt. Ju ta on tige,et pidi oma rahast veidike
vaesematele pensionäridele loovutama.Valisin
enne ekret,enam ei iialgi.

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  Mall

Oh Mall ,Mall!!! Siis Tulebki Valida SOTSE JA Keski ja petiseid IRL-is,et meil ikka *euroopalikud tõelised tõed* laiutaksid ja meie eesti inimest aina enam sunniks siit lahkuma,et siis sisse tuua pigisid.

juss
6 aastat tagasi

„Kui peaminister Ratas leiab, et pisut suurema sissetulekuga pensionärid peaksid …..
see nn peaminister ei leia ise midagi! Kordab seda, mis talle ette öeldakse!

Elli
6 aastat tagasi

Mis mõttes vabastada?!? Miks mina siis makse maksam pean. Pensionäril on vaba valik kas käia tööl või olla kodus. Kui käib tööl tuleb ka maksud ära maksta!!!

juss
6 aastat tagasi
Reply to  Elli

Inimene! Loe enne artikkel läbi ja siis kirjuta! blond?

Arvos
6 aastat tagasi
Reply to  Elli

Jah, see on ka esimene kord kui ma Helmega nõus pole. Mis pühad lehmad need siis on kui kõik ülejäänud teised tappa saavad? Vabastada kõik või mitte kedagi. Tööinimesed kõik, olgu vanuse poolest pensio või mitte.

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Vabastada tuleb KÕIK PENSIONID!!!

Nimi
6 aastat tagasi
Reply to  Elli

Väga õige on liikumispuudega või pimeda inimese pensionile veel ka TM peale lajatada. Väga õige on seda teha toitjakaotuspensionile!

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  Elli

JAH,ma ju maksan oma töökohast maksud,milleks pensione peab nülgima.
Pensione makstakse sotsiaalmaksust mida pensionäärid on juba tööealisena maksnud ja praegu maksavad samuti sots.maksu , kui töötab .Või see ei ole loogiline.

Emili
2 aastat tagasi
Reply to  Elli

Pensionär maksabki ju maksud ära, palgast, mis teenib.

ennevanasti
6 aastat tagasi

see sigadus tuleb likvideerida, kus Ensv aegset tööstaazi arvestati lihtsalt 1 tööaastaga, see oli sunnitöö okupatsiooni tingimustes, kui sa tööl ei käinud, olid tööpõlgur ja 1.5 aastat Rummus oli garanteeritud. selleaegset tööstaazi tuleb arvestada 1-kolmega, nagu ka küüditatutel ja teistel nendega praegu võrdsustatud

Rein
6 aastat tagasi

Helmel õigus, pensionid jätke putumata, pensionäride töötasult tulu arvestamine on kahtlemata õige

praegune süst. sigadus
6 aastat tagasi
Reply to  Rein

…siis oleks ka lihtne, loogiline, arusaadav ja poleks vaja prognoosida. Pensionit ei puudutataks ja palk maksustatav. Ratas ei saaks lihtsastki asjast aru, mis parata.

Arne Veske
6 aastat tagasi

Lemmi, kas Helme tahab tulumaksust vabastada pensionid või pensionärid? Pensionitega igati nõus, pensionäride vabastamisega kõigist maksudest kindlasti mitte.

Joh.
6 aastat tagasi

Helme udutamine hakkab juba ära tüütama, 500€ on maksuvaba ja see on juba oma teha, kas kasutada seda töötasust või pensionist mahaarvestamisel.

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Joh.

Kui praegu võtta pensionäridelt motivatsioon tööl käia, siis Sinul tulevikus seda valiku kohta ei tule, et kas maksta makse pensionilt või töötasult. Töötad surmani, sest tööjõupuuduse sildi all sisse toodavad insenerid ja kirurgid oma kergestisüttivate abikaasadega seda lisandväärtust ühiskonnale ei pruugi anda, et saaksid loota pensionipõlvele.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ära häma! Jutt on sellest, kas pensionid on tulumaksust vabastatud või mitte. Vanem Helme arvab et võiksid olla, samas keegi temalt riigi eest vastutust ei nõua/ anna.

viimane tsitaat artiklist
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

EKRE esimees on veendunud, et tulumaksu kogumine vanadus- ja töövõimetuspensionide pealt tuleb lõpetada, töötavatel pensionäridel tuleks jätta pension kogutulu arvutusest välja ja maksustada ainult palgatulu või muud tulud

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  Joh.

Mine Maksuametisse ja lase endale asi selgeks teha: praegu liidetakse pension ALATULT kõigi teiste maksustatavate tuludega ja nüüd tuleb valemi koht,kui palju kaotad või võidad!!!