Varbla harrastusfotograafi looduspildid jõuavad jõuavad miljoniteni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

„Sõmeri tuletorn“. Kristian Pikner CC BY-SA, HELP8 konkursi foto öisest Sõmeri tuletornist Lääneranna vallas Matsi külas, Liivi lahe idakaldal.

„Päikseloojang Varbla rannas“. Kristian Pikner CC BY-SA, Wikimedia Commonsi 2017. aasta veebruari fotokonkursi droonifoto kategooria teise koha foto.

Vikipeedia aasta fotograafi tiitli sai konkurssidel tabavate ning tehniliselt leidlike loodusfotodega silma paistnud Kristian Pikner, kelle kujutised Eesti loodusest ja ilmastikunähtustest on jõudnud entsüklopeediaartiklite illustratsioonidena miljonite inimesteni üle kogu maailma.

Aastate eest harrastuspiltnikuna alustanud Kristian Pikner sai auhinna kvaliteetsete loodusfotode eest, mis näitavad mh droonifotograafia vahendeid kasutades Eesti loodust perspektiividest, mis jäävad tavalisele loodushuvilisele kättesaamatuks. Piknerile on olnud väljakutseteks muutuvate ilmastikuolude tabamine merel ning ilmastikunähtuste nagu virmalised pildile püüdmine, kuid tema tähelepanu atmosfääri ning detailide jäädvustamisele hakkab silma ka töödest, mis dokumenteerivad Eesti loodust, linnavaateid ning üksikobjekte harjumuspärasemal viisil.

„Mulle meeldib Vikipeediasse pilte lisada, kuna ühest küljest on see hea viis oma töid läbi erinevate artiklite üle maailma jagada,“ selgitab tiitlivõitja Pikner. „Teisest küljest on see mulle tunnustus, kui keegi artiklite autoritest kasutab oma loodud teksti illustreerimiseks minu fotosid.“

„Vikipeedia pildipanka kasutavad kõik selle ligi kolmsada keeleversiooni. Nii jõuavad sealsed pildid iga kuu keskmiselt poole miljardi vaatajani üle maailma,“ lisab vikipedist Ivo Kruusamägi. „Samuti on Vikipeedia pildipanga sisu vabalt kasutatav ajakirjanduses, blogides, trükistel jm, mistõttu on see oluline kanal Eesti visuaalse kuvandi tutvustamiseks maailmas. Tänu Kristianile on kõigile kasutatavat kvaliteetset pildimaterjali Eesti kohta märkimisväärselt rohkem.“

Eestikeelse Vikipeedia aasta fotograafi auhind antakse 2017. aastal välja esimest korda. Selle eesmärgiks on tunnustada Vikipeedia pildipanka panustavaid Eesti fotograafe, tutvustada Vikipeediat kui olulist dokumentaalfoto levikukanalit ning võimalust Eesti fotokunsti ja selle visuaalse kuvandi viimiseks miljonite inimesteni üle kogu maailma.

Aasta fotograaf valitakse välja rahvusvahelisse pildipanka Wikimedia Commonsisse panustavate piltnike seast, kelle tööd on leidnud tunnustust konkurssidel ning kelle panus mõne valdkonna täiendamisel või dokumentaalfoto žanri viljelemisel on silmapaistev.

Wikimedia Eesti on Vikipeedia ja sõsarprojektide arengut toetav mittetulundusühing ja rahvusvahelise Wikimedia Foundationi kohalik haru. Eesti ühing asutati 2010. aastal ning sellel on 36 liiget. Wikimedia Eesti kutsub ellu koostööprojekte, tutvustab Vikipeediat, korraldab võistlusi jm aktsioone, kuid ei tegele artiklite kirjutamise ega võrguentsüklopeedia sisu haldamisega.

Vt Kristian Pikneri fotosid Wikimedia Commonsis.

Kristian Pikner

  • Kristian Pikner (sündinud 28. novembril 1991) on eesti harrastusfotograaf.
  • Pikner on pildile jäädvustanud loodust (loomi, taimi, putukaid, loodusnähtusi), linnavaateid ja üksikobjekte. Eriti tugevalt paelub teda virmaliste pildistamine. Ta on kogu oma elu elanud Varbla külas Eesti läänerannikul, kooli ajal ka Pärnus. Seepärast on ta peamiselt pildistanud Varbla vallas ning Pärnumaal.
  • Kristian Pikner on oma fotoloomingu eest tunnustust pälvinud näiteks seitsmendal ja kaheksandal HELP looduspildikogumisel Vikipeedias, kus ta valiti mõlemal korral parimaks pildilisajaks.
  • Pikner lõpetas 2013. aastal Pärnumaa Kutsehariduskeskuse ehituspuusepa ja palkmajaehitaja kutsega.
  • Pikneri igapäevane töö on seotud puittoodete (trepid, aknad, mööbel) valmistamisega.

Allikas: Vikipeedia

Vt ka: auhinnavõitjast Wikimedia Eesti blogis ja Kristian Pikneri pilte Facebookis.

Fotod: Kristian Pikner. Fotode litsents https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.et

„Riiulpilv“. Kristian Pikner CC BY-SA, HELP8 konkursi foto, mis valiti detsembris 2017 Wikimedia Commonsi eeskujulike piltide sekka.
„Sõmeri tuletorn“. Kristian Pikner CC BY-SA, HELP8 konkursi foto öisest Sõmeri tuletornist Lääneranna vallas Matsi külas, Liivi lahe idakaldal.
„Virmalised 17.03.15“. Kristian Pikner CC BY-SA, fotojäädvustus virmalistest Varbla vallas on valitud Commonsi eeskujulike piltide sekka ning sellest on saanud Vikipeedia digihariduse konkursi tunnuspilt.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Wikimedia hea uue ilma lävepakul – Wikimedia Eesti
4 aastat tagasi

[…] veel aasta fotograafi auhind, mille pälvis oma tabavate ning tehniliselt leidlike loodusfotodega Kristian Pikner, ning Vikipeedia sõbra tiitel, mille andsime Miljon+ projekti käimalükkamise ning Vikipeedia […]

Wikimedia hea uue ilma lävepakul
6 aastat tagasi

[…] veel aasta fotograafi auhind, mille pälvis oma tabavate ning tehniliselt leidlike loodusfotodega Kristian Pikner, ning Vikipeedia sõbra tiitel, mille andsime panuse eest Miljon+ projekti käimalükkamisse ning […]