Läänemaa kutseharidus tähistab 30. sünnipäeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Neljapäeval esines Haapsalu kutsehariduskeskuse õpilastele Loore Martma. Foto Marit Sillat

Haapsalu kutsehariduskeskus tähistab täna õhtul tänuürituse, kontserdi ja õhtusöögiga Läänemaa kutsehariduse 30. aastapäeva, kooli õpilased sõid sünnipäevatorti ja kuulasid kontserti eile.

Haapsalu kutsehariduskeskuse juhi Ingrid Danilovi sõnul saab järjepidevast kutseharidusest Läänemaal rääkida 1987. aastast, mil Uuemõisa lossis avas uksed kutsekool nr 34 ehk Uuemõisa ehituskool.

Kool sündis kutsehariduskomitee, Haapsalu rajooni rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee ja Haapsalu KEKi tollase juhi Armin Niinemetsa initsiatiivil. „Asjaolud langesid kokku – KEKil oli vaja ehitajaid ja samas oli otsustatud, et igas rajoonis peaks üks kutsekool olema,” valgustas Danilov kooli loomise tagamaid.

Danilovi sõnul avas kool ulsed küll septembris, kuid sünnipäevapäevapidu otsustati pidada nüüd. „Sügisel oli nii hirmus kiire ja leidsime, et 1. detsember on tähistamiseks ilus kuupäev,” ütles ta. Ta lisas, et vilistlaspidu sel aastal kavas ei ole, see tuleb 2020. aastal kui Haapsalu kutsehariduskeskus saab 15aastaseks.

30 aastat tagasi avatud Uuemõisa ehituskoolis koolitati esialgu ainult ehitajaid ja ehituserialasid on koolis õpetatud kõik need 30 aastat, sõltumata kooli asukohast. 1990. aastal kolis koolipere Uuemõisa lossist Taeblasse ehitatud uude koolimajja ja sealt omakorda 2005. aastal tagasi Uuemõisa, KEKi endisesse kontorisse.

Kooli direktor hindab 30aastase kutsekooli tervist heaks: „Õpilaste arv on stabiilne, õpilased sooritavad hästi kutseeksameid ja oleme võistlustelt auhinnalisi kohti saanud. Samuti on meil tugev projektitöö.”

Ingrid  Danilovi sõnul ulatuvad kutsehariduse juured Läänemaal tegelikult 19. sajandisse, kui 1873. aastal avas uksed Paslepa õpetajate seminar. 20. sajandil sai Läänemaal õppida mitmeid erialasid, kuid kui Haapsalu õpetajate seminar 1956. aastal uksed sulges, katkes ka enam kui 30 aastaks kutsehariduse andmine Läänemaal.

Fotod Marit Sillat

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments