Iloni Imedemaa uus lavastus räägib hirmudest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14
Iloni Imedemaal käivad uue lavastuse proovid. Paremal lavastaja Karel Rahu. Arvo Tarmula foto

Iloni Imedemaa tähistab Rootsi lastekirjaniku Astrid Lindrgeni 110. sünniaastapäeva pühapäeval esietenduva lavastusega „Metsas pole mingeid röövleid”.

Lugu räägib väikesest poisist Peetrist (Tõru Kannimäe), kes satub oma nukumajja ja avastab seal nukk Mimmi (Lilia Viiret). Peeter pelgab metsas elavat röövlipealikut Fiolitot (Siim Birk) ja tema röövleid, kuid kavalusega saavad poiss ja nukk röövlitest jagu ning Mimmi õpetab poisile, et röövleid pole vaja karta, isegi kui nad metsas ka on.

Lavastaja Karel Rahu sõnul on lugu ise küll Peetri hirmust röövlite ees, aga tegelikult võiks see olla igasugusest hirmust: „Ma arvan, et loost võiks välja tulla, et me kardame seda, mida me ei tea. Kui me näiteks röövlit rohkem tundma saame, siis võib-olla polegi põhjust teda karta.”

Rahu lisas, et enne kui etendus pihta hakkab, teeb ta väikese sissejuhatuse, et arutada publikuga natuke hirmude teemal.

Näidendi „Metsas pole mingeid röövleid” leidis ja tõlkis rootsi keelest Maarja Aaloe.

„Kuna Lärmisepa tänava Lota etendused oli nii edukad, otsisin näidendit, mida pole veel Eestis lavastatud ning mis sobiks saalis mängimiseks,” ütles Aaloe.

Röövlilugu ise pole eesti lugejale võõras, sest 2010. aastal on see eesti keeles Ilon Wiklandi illustratsioonidega raamatuna ilmunud. Ka väikesed näitlejad Lilia ja Tõru kinnitasid, et on raamatut lugenud. Tõru lisas, et on ka filmi näinud.

Maarja Aaloe sõnul oli Lindgrenil kombeks oma lugudest ise ka näidendivariandid kirjutada – seda sellepärast, et muidu võib autori isikupära ümberkirjutamise käigus kaduma minna.

Näidendis on neli põhitegelast. Peaosalised Tõru ja Lilia on mõlemad kaheksa-aastased. Tõru õpib Oru, Lilia Haapsalu linna algkoolis. Mõlemad löövad kaasa Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringis. Täiskasvanutest osalevad lavastuses röövlipealik Fiolitot kehastav Siim Birk ja vanaema mängiv Sirje Maar.

„Peale selle on veel publik – 42 röövlit,” ütles Lilia.

„Kuna me röövleid ei jaksanud proovidesse kaasata, siis arvasime, et publik aitab, kui on vaja röövli moodi naerda või midagi muud teha,” selgitas Karel Rahu.

Peale lavastamise on Karel Rahult muusikaline- ja lavakujundus. Lavakujunduse aluseks on Ilon Wiklandi illustratsioonid.

„Kuna oleme ikkagi Iloni majas, siis on tähtis, et kõik oleks selline nagu raamatupildil – kui Fiolitol on pildil triibuline särk, siis peab meil ka olema,” ütles Rahu.

Ta lisas, et näiteseltskonnast on Lilia see, kes kõige täpsemini jälgib, et detailid õiged oleksid.

Liikumist on aidanud seada Triin Reemann.

Proovidega alustas näiteseltskond septembris. Karel Rahu tunnistas, et pole varem nii noorte näitlejatega töötanud.

„Lapsed on tragid ja töökad, aga peab arvestama, et väikesed inimesed väsivad kiiremini, tunduvalt kiiremini, kui ma harjunud olen,” ütles ta.

Lavastaja sõnul on sellisel puhul abiks kannatus.

„Vahel kui näitleja sõna otseses mõttes põrandal pikali on, tulebki öelda, et aitab, täna ei tule midagi välja,” ütles Rahu.

„Metsas pole mingeid röövleid” esietendub isadepäeval, 12. novembril. Kokku antakse novembris kümme etendust. Iloni Imedemaa juhi Anne Suislepa sõnul on aeg valitud Astrid Lindgreni sünnipäeva järgi – 14. novembril saanuks lastekirjanik 110. aastaseks.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments