15. MAFF. Festivali loodusfilme näeb ka Haapsalus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

 

 

 

 

Kaader filmist „Maailma ilusaim linn“. Foto: MAFF

 

Nagu varasematelgi aastatel, nii ka nüüd jõuavad Matsalu loodusfilmide festivali filmid Haapsalu koolilaste ja peredeni. Lihulas toimuva festivaliga ühel ajal näidatakse filme ka Iloni Imedemaa kinosaalis.

Neljapäeval, 21. sept. ja reedel, 22. sept. kell 11 on Iloni Imedemaale filme vaatama oodatud kooligrupid. Seanssidele palutakse eelnevalt registreeruda e-maili aadressil imedemaa@salm.ee. Näha saab Saksamaal tehtud filmi „Jan Haft – Loodusfilmimees“ (My Life as a Wildlife Filmmaker). Baierlane Jan Haft on Saksa loodusfilmi tippmees, Matsalu festivaligi võitnud ja muid preemiaid saanud. Tema edu võti on avastada saladusi ja tuua imelugusid välja sealt, kus kõik tundub ilmselge. „Minu kodumaa, Saksamaa, on sama intrigeeriv nagu iga kauge eksootiline koht,“ ütleb Haft. Kinoseansid juhatab sisse tuntud eesti loodusfilmimees Joosep Matjus. Kooligruppidele mõeldud seanssidel on piletihind 1 euro lapse kohta.

Nädalavahetusel on filme vaatama oodatud pered. Laupäeval, 23. sept. kell 14 näeb kahte filmi. Saksa film „Kaljudamaan – Lõuna-Aafrika elukunstnik“ räägib väikestest, armsatest ja erilistest loomadest – kaljudamaanidest. Hispaania film „Loodust otsides“ jutustab 9-aastasest poisist, kes reisib oma perega kogu maailmas. Hundid, elevandid, lõvid, piisonid, pingviinid, sarviklinnud ja krokodillid on selle põneva teekonna peategelased eri kontinentidel.

Pühapäeval, 24. sept. kell 12 näidatakse iraani filmi „Tamme kaitse all“. Iraani Ilami provintsi tammemetsad on elupaigaks sealsele oravaliigile. Film räägib ohtudest, mis neid pisiloomi varitsevad – metsi raiutakse ning loomi ka jahitakse. Kell 14 linastub kaks filmi. Esimene on kaunis prantsuse film „Maailma ilusaim linn“. See on film Pariisi tundmatust küljest – looduslikust, unikaalsest Pariisist oma salajase eluga. Teine, Austria film „Kanaari saared“ räägib saarestiku rikkalikust maastikest – parasvöötme rannajoon ja kõrvetavkuumad kõrbealad, tundra, troopilised vihmametsad ja igilumega mäetipud. Saarte ainulaadset looduskeskkonda survestab inimtegevus.

Filmid tõlgitakse eesti keelde. Kohapeal on dubleerijateks Läänemaa ühisgümnaasiumi näiteringi noored.

Lisaks saab filmifestivali nädalal Iloni Imedemaal lahendada loodusteemalist otsimismängu ning meisterdada looduslikest materjalidest vahvaid kaunistusi ja putukaid.
Sissepääs muuseumipiletiga (5 eurot).

Lähemat infot festivali Haapsalu programmi kohta näeb muuseumide kodulehelt.

Matsalu loodusfilmide festivali koduleht: http://www.matsalufilm.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments