Täna süttivad muinastuled: Läänemaal vähemalt 18 paigas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Muinastuli Kiidevas

Muinastuli Kiidevas. Foto: Arhiiv

 

Täna süüdatakse Läänemaal vähemalt 18 kohas muinastulede öö lõkked.

Veebilehel www.muinastuled.ee on oma lõkkest teada andnud näiteks Einby, Peraküla, Kiideva, Puise, Haeska, Spithami, Virtsu jpt tulesüütajad. Mõnes paigas on avatud kodukohvik ja/või esinevad muusikud, näiteks Svibys duo Sille Ilves ja Martin Leamon viiulil, rataslüüral, Hiiu kandlel jt.

Nagu vähemalt viimasel viiel aastal, süütab Haapsalus muinastule Vana Haapsalu Selts, mille eestvedaja Merike Laur ütles, et lõkkematerjal on Aafrika rannas valmis ja kõik on oodatud. "Võib-olla pakun koduaia õunu ka," ütles Laur. Tuled süttivad 20.30 paiku.

Prognoosi kohaselt on kohati oodata vihma ja tuulepuhanguid kuni 15 m/s. Päästeamet tuletab meelde, et tuleb järgida tuleohutusnõudeid ning tugeva tuule korral on lõkke süütamine ohtlik. Peab silmas pidama ka tuule suunda, et see ei kannaks sädemeid majade, roostiku või metsa poole.

Päästeamet paneb inimestele ka südamele, et ei kasutataks taevalaternaid – need võivad küll olla kaunid, kuid tegemist on siiski lahtise tulekoldega.

Augusti viimasel laupäeval päikeseloojanguks süüdatavate muinastulede traditsioon sai alguse Eestis ja Soomes 1992. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hille
6 aastat tagasi

aga ohtuks tuul ei vaibunudki.Klooga rannas küll mitte Aga tuli oli ja Kukerpillid ka lähedal laval,jee.

Ilus
6 aastat tagasi

traditsioon.

kena
6 aastat tagasi

tegu igatahes, vanast jah randuti n.ö.sisetunde järgi, nüüd kus üks GPS ajab teist taga ja Google maps on tegija, siis tore ja hingekosutav on eriti rannaalal vee läheduses selline tule, inimese,vee ja looduse sideme tunnetus.Eks õhtuks ka tuul leebub.Sooja küll pole nagu augusti sellel kuupäeval võiks, kuid, eks tulukesed soojenda.

märgutuled
6 aastat tagasi

Vanasti oi sellel tulesüütamisel sügav tähendus ja mõte, see oli nagu tuletorn või majakas hiljaks jäänud randujale, aga nüüd ….ainult traditsioon. Aga eks tulel ole alati mingi tähendus nii võib olla ta hävitav kui ka valgustav ning sooja andev.

seda
6 aastat tagasi

kasvuhoonegaasi on meil veel vähe

Urmas
6 aastat tagasi
Reply to  seda

Pane kasvuhoone uks korralikult pähe ja õhtul magama minneskindlasti fooliumimüts pähe!