Pea pooled kvoodipagulased ei viibi Eestis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pagula protestimiiting (arvo tarmula) (14)

Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula

Pea pooled Eestisse Euroopa Liidu rändekava raames saabunud kvoodipagulased ei viibi Eestis, väljaspool Eestit viibimise tähtaja on ületanud neli perekonda.

Sotsiaalministeeriumi rahvusvahelise kaitse poliitika juht Triin Raag ütles BNS-ile, et väljaspool Eestit viibimise tähtaja on ületanud veel kaks Süüriast pärit kvoodipagulaste perekonda. Mõlemad perekonnad saabusid Kreekast Eestisse käesoleva aasta jaanuaris. Seitsmeliikmeline perekond paigutati elama Tartusse ning viieliikmeline perekond Põlvasse.

Raag sõnas, et praeguseks on 90-päevase reisimise tähtaja ületanud kokku neli perekonda. Esimene selline pere oli kolmeliikmelise Süüriast pärit perekond, kes saabus Eestisse möödunud aasta novembris Kreekast ning suunati elama Tartusse. Teine, kuueliikmeline Süüria perekond saabus Eestisse eelmise aasta augustis Türgist ning asus elama Viljandisse. Seega on praeguseks väljaspool Eestit viibimise tähtaja ületanud kokku 21 inimest.

Lisaks neile neljale perekonnale ei viibi Eestis veel 11 kvoodipagulaste peret, kus kokku on 50 liiget. Need perekonnad ei ole ületanud 90 päeva piiri. Seega ei viibi Eestis kokku 71 kvoodipagulast ehk ligi pooled praeguseks Eestisse ümber paigutatud ja asustatud 150 inimest.

Rahvusvahelise kaitse saajatel on õigus 180 päeva jooksul Euroopa Liidus reisida kuni 90 päeva. Selle ületamisel peatatakse peretoetuste maksmine. Samas pole neil teistes liikmesriikides võimalik töötada või toetuseid saada. Eestisse naasmisel on neil jätkuvalt õigus tugiisiku teenusele ning võimalus jätkata keeleõppega. 

Eestist on ametlikult lahkunud ka üks Iraagist pärit perekond, kes sõitis vabatahtlikult tagasi kodumaale. Perekond saabus Eestisse eelmise aasta märtsis ning tegu on esimese ümberasutamiskava raames Eestisse jõudnud perekonnaga. Saabudes oli perekonnas viis liiget – kaks vanemat ning kolm last. Eestis viibimise ajal sündis perre veel üks laps. Isa lahkus Eestist juba tänavu jaanuaris ja hiljem järgnes talle ka ülejäänud perekond. Pere pöördus tagasi kodumaale rahvusvahelise migratsiooniorganisatsiooni IOM programmi Varre kaudu.

Euroopa Liidu rändekava raames on praeguseks Eestisse ümber paigutatud ja asustatud 150 inimest. Neist viis läks vabatahtlikult tagasi Iraaki, 21 inimest on Eestist korraga eemal olnud üle 90 päeva, 50 inimest ei viibi Eestis ning kaks inimest on vahi all. Eesti on Euroopa Liidu rändekava raames lubanud Kreekast ja Itaaliast ümber paigutada ning Türgist ümber asustada kokku 550 pagulast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
6 aastat tagasi

See on kindlasti kole pauk pagula-Innarile ja Koidule. Pappi enam ei tiksu. Ja üldse oleks viimane aeg vastu võtta seadus,et moslemi illegaalide maaletoojad peaks nad aastaks oma koju kohanema võtma.

nach Berlin
6 aastat tagasi

ju nad järgnesid ikkagi mamma merkeli kutsele.

Lihula+Linnapea
6 aastat tagasi

Nii on…meil Lihula pagulased otsisid sõjaajast jäänud mürske tugiisiku juhendamisel ja läksid Saksamaale…

irwe
6 aastat tagasi

Nii et 90 päeva nokivad siit raha ja siis viskavad oma tunnistused minema , kougivad taskust uued dokustaadid ja alustavad kusagil saksamaal uuesti

Kuli
6 aastat tagasi

Vean kihla, et ka need 70, kellel pole veel 90 päeva täis tiksunud ei tõsta samuti oma jalga meie rikkalikult mudasele pinnale. Paistab, et ka pagulakoidu ja mägrainnari äri pole vett vedama läinud ja Haapsalu pagulasi pole mina enam linnapeal näinud.
Ometi olid nad paigutatud linnadesse nagu Tartu ja et ka see linn nendele ei kõlvanud näitab seda, kui madal elatustase Eestis ikkagi on.

Seasaare banaanikasvataja
6 aastat tagasi

Loeme selle eksperimendiläbikukkunuks.