Itaalia veinipeo klassika: ummikud ja valesti pargitud autod

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Veinipäevad 2017 Al Bano kontsert

Foto: Martin Dremljuga

Haapsalu võõrustas eelmisel nädalavahetusel esimest selle suve suurüritust, millega käivad kaasas suured rahvamassid, palju autosid ja prügi.

Haapsalu Linnahoolduse roll oli taas parkimise korraldamine. Linnahoolduse juhatuse liige Alo Lõps ütles, et selleks kasutati eelmiste aastate kogemusi. Nagu ka eelmisel aastal, tehti kaks suurt parkimisala Holmile. Seekord loobuti aga parklast Tene Kaubanduse juures Lihula maanteel, sest mullu valitses seal tühjus. „Elu on õpetanud, et kaugemale pole mõtet parklat teha, sest keegi sinna lihtsalt ei lähe,“ selgitas Lõps.

Holmi parklas oli parkimist korraldamas Linnahoolduse töötaja, samuti oli parklas olemas WC ja prügikastid. „Eelmisest aastast õppisime, et kui inimesed autoga kohale jõuavad, tahavad nad kohe vetsu ja sõidu ajal tekkinud prahi ära visata,“ ütles Lõps.
Holmi parklad olid usinas kasutuses, küll aga oleks sinna mahtunud rohkem autosid, mis paraku jäeti linnatänavaid ummistama.

Põhjusi selleks oli Lõpsi sõnul kaks – üks neist vana hea inimlik laiskus ja kindel soov autoga nö ukse ette sõita, ning teine kellegi äraspidine huumorimeel või pahatahtlikkus. Kuigi viidad parklale olid paigaldatud alates Jaama tänava fooridega ristmikust, ei jõudnud osad autod parklatesse kohale, sest keegi oli otsustanud oma kallist aega sisustada nende märkide teisaldamisega. Kuigi Linnahooldus käis mitmel korral märke tagasi panemas, ei jätnud kratt kiusu ja tõstis märgid jälle minema.

„Eks see on varasemast ka teada, et inimesed pargivad oma auto ära ja ei hinda olukorda, kas keegi pärast mööda ka mahub," nentis Lõps.

Nagu mullugi, tähistati mitmed tänavad ajutiste sissesõidukeelu märkidega. „Nendel märkidel oli mõju vast pooltele pidulistele."

Parkimist keelavate märkidega oli sama lugu – need ei seganud eriti kedagi. "Kui inimene peab parkida saama, siis ta pargib, ja kui mõni keelav märk ette jäi, siis see tõsteti eest ära,“ rääkis Lõps.
Märkide korduvast tagasi tõstmisest kasu polnud. Kõige probleemsemad tänavad oli Kalda, Lahe ja Metsa.
Tõeline tipptund liikluses saabus laupäeva õhtul pärast Al Bano kontserti lõppu, kui publik hakkas autodega linnast välja liikuma. „Poolteist tundi oli korralik ummik, keskööks oli linn autodest tühi,“ ütles Lõps.

Vaatamata sellistele suurüritusega kaasas käivatele närve söövatele ja linnas segadust tekitavatele seikadele jätsid möödunud veinipäevad Lõpsi hinnangul kokkuvõttes hea mulje.
„Väga viisakad külalised olid. Rahvast oli sel aastal rohkem ja prügi kogused suuremad, aga läbustamist oli vähem – inimesed olid kultuursemad kui eelmistel aastatel. See oli väga positiivne,“ kiitis Lõps ja lisas, et loodetavasti lähevad asjad ajaga aina paremaks. Nagu veingi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
6 aastat tagasi

need on ju meie inimesed,kes sedasi pargivad.Meie riigi inimesed.Kus on viisakus,teistega arvestamine ? Edukas Põhjamaa….oi oi kui pikk tee sinna veel on.Võib ju linnavalitsust kiruda,kuid kui inimene arvab,et ta on teel ainuke liikleja,siis ei aita ka kõige parem linnavalitsus.Arenege,inimesed !

Nii+ongi!
6 aastat tagasi

Probleem nr1 oli WC-d!!!

Pahur
6 aastat tagasi
Reply to  Nii+ongi!

Nüüd vingu, et põõsaid on linnas vähe!?

Tont
6 aastat tagasi

Kui ikka tànavaid julmalt kinni pargitakse, tuleks paarkùmmend erilist ùlbikut àra teisaldada. Koos vastava tasuga. Ning lisakaristusena tuleks ùks korralik klistiir teha. ???? ????

nojah
6 aastat tagasi

Ehe näide siis sellest,kuidas Lõps oma tööülesannetega toime tuleb.

invaparkla
6 aastat tagasi

Kui parkimiskeeldusid sättida, siis võiks ikka kusagile lähemale korraldada invaparkimiskohad. Iga suurürituse ajal unustatakse ära, et osa inimesi ei suuda kaugelt kohale marssida.

Pahur
6 aastat tagasi
Reply to  invaparkla

Mida sa veel ei taha? Nagu keegi kohalikule elanikule ütles, et kui ei meeldi see, et sul värava auku pargitakse ja purjus peaga röögitakse siis koli minema. Sama ilmselt kehtib ka invadele, kui hakkama ise ei saa siis ära roni. Selline ongi suhtumine meie ilusas Haapsalu linnas.

Lihula+Linnapea
6 aastat tagasi

innahoolduse juhatuse liige…nujah…
Milline iigestest?

ar
6 aastat tagasi

Kojusõit ei olnud keelatud.

ar
6 aastat tagasi

Elan vanalinnas.polnd hullu midagi,peale igat üritust võtab väljasõit aega.Vähem vingu.

Lõps
6 aastat tagasi

Sõitis oma audiga mööda umbes vanalinna tänavaid. Tore muidugi, et keelu alla pandi ka tänavad kus inimesed elavad ja autodega koju tahavad sõita. Mis siis kokkuvõtteks mees ütles? Linn oli umbes, parkimine sakkis ja kogu lugu. Ehk ei midagi uut…..

Kodanik
6 aastat tagasi

Rohkem võiks parkimist keelavaid märke olla. Näiteks haigla-lossiplatsi nurgast kuni metalli töökojani.
Siis kui kevadel kalamehed Kuursaalis on kohe märgid väljas.
Või siis ürituste ajaks ka ajutised märgid panna.
See kui mõni maja parkimise eest tasu võtab on juba nende endi asi.
Metsa poe parkla oli umbselt täis.
Kes poodi minna tahtis siis parkida polnud kuskile.