Kiltsi lennuväli on kavas lennukorda seada

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

USA ründelennuk A-10 Kiltsi lennuväljal dets 2015 Foto Arvo Tarmula

2015. aasta detsembris maandusid Kiltsi lennuväljal USA ründelennuk A-10. Foto: Arvo Tarmula

Kui aastaid on Kiltsi lennuväljal Haapsalu lähistel korraldatud kiirendusvõistlusi ja muid lennunduskaugeid üritusi, siis nüüd on plaanis see esialgu niipalju korda teha, et seal saaksid maanduda hobilendurid, kaugemas tulevikus tahetakse alustada ka äritegevusega, kirjutab Postimees.

Läinud sügisel võtsid Haapsalu linn, Ridala vald ja Kiltsi lennuvälja omanik Kaitseliit vastu põhimõttelise otsuse, et teevad lennuvälja nii korda, et seda saaks kasutada visuaallendudeks. Viimastel aastatel on lennuvälja kasutatud kiirendusvõistlusteks, ka on seal maandunud USA ründelennukid.

Selleks et vana sõjaväelennuväli lennuväljana registreerida, tuleb sellele elu uuesti sisse puhuda, kirjutab Postimees. Mida täpselt on vaja Kiltsis teha, et lennukid seal jälle maanduda ja sealt õhku tõusta saaksid, selgub alanud nädalal, kui Tallinnast sõidab olukorda hindama lennuameti ekspert.

"Kui rada remonti ei vaja, on minimaalsetele lennuohutusnõuetele vastamiseks vaja maha märkida kasutatav rajaosa ja paigaldada tuulekott, täita või katta raja vahetus läheduses asuvad kaevud ja kraavid ning kontrollida, et lennuvälja lähiümbruses ei oleks lähenemis- ja tõusuprotseduure mõjutavaid kõrgtakistusi, nagu näiteks puid ja ehitisi," selgitas lennuameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna vaneminspektor Andres Lainoja.
"Seda, kui tehtav see on, kaua aega võib võtta ja kui suuri kulusid nõuab, peakski 30. mail toimuv kontroll näitama." 

"Kaitseliit on huvitatud sellest, et Kiltsi lennuväli saaks selliselt korda, et seda registrisse kanda. Konkreetseid otsuseid remonti panustamise kohta veel ei ole," ütles Kaitseliidu avalike suhete osakonna leitnant Merle Norit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kõigeenne
6 aastat tagasi

tuleb ehitada allveelaevade baas vasikaholmile

eelmisele
6 aastat tagasi

et siis ootame kuni Palivere raudtee saab ja siis tegeleme laguneva lennuväljaga ?

Palivere elanik
6 aastat tagasi

Kiltsi saab lennuvälja aga Paliveres pole raudteedki veel.

vt
6 aastat tagasi

Hea,kui saaks NATO lennuväljaks,edendaks elu siin kandis.

pealtpere+ott
6 aastat tagasi
Reply to  vt

Eks sukles keerab kraanid enda poole ikka………………vahet pole.

Eesti+Vabaks
6 aastat tagasi

No vot selle uudise valguses jääb mulle küll sügavalt arusaamatuks kuidas saab viis milli olla takistuseks raudtee taastamisele? Samas võõrvägedele platstarmi ja Venemaale sihtmärgi loomiseks on ” pappi nagu putru???