Ridala volikogu arutab täna liitumislepingut Haapsaluga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ridala volikogu nimearutelu_foto urmas lauri Ridala volikogu hääletamas, millist nime peaks ühinenud omavalitsus kandma. Foto: Urmas Lauri

Täna kell 16 algaval Ridala vallvolikogu istungil on päevakorras ka Ridala valla ja Haapsalu linna liitumisleping. Lepingusse on muudatusettepanekuid esitanud nii Ridala kui ka Haapsalu volikogu liikmed. Tänasel istungil valitakse oma esindaja ka valimiskogusse.

Ridala valla ja Haapsalu linna ühinemislepingusse on teinud muudatusettepanekuid ka Haapsalu volikogu IRL fraktsioon ja Merle Mäesalu.

Haapsalu volikogu liige Merle Mäesalu tõdes oma muudatusettepanekus, et ühinemislepingu eesmärgiks on moodustada Ridala valla ja Haapsalu linna ühinemise kaudu uus omavalitsusüksus. „Kas selleks saab linn või vald on ühinemise läbirääkimiste tulemusena saavutatav kokkulepe,“ kirjutas Mäesalu.

Mäesalu sõnul saavad Haapsalu linna elanikud ühinemisest Ridalaga otsest kasu: tõusevad sotsiaaltoetused, Haapsalu lasteaia õpetajate palgad tõusevad oluliselt, ühinenud omavalitsuse netovõlakoormus on väiksem kui Haapsalul täna, sellest tulenevalt suureneb uue omavalitsuse võimekus kvaliteetsete avalike teenuste pakkumisel ja arengueelduste kasutamisel, mis on seatud haldusreformi üheks eesmärgiks. Lisaks sellele tehakse enamus ühinemistoetusest kavandatavaid investeeringuid Haapsalu linna territooriumile. „Ilma ühinemistoetuseta ei oleks need investeeringud kergliiklusteedesse, Haapsalu Linna Algkooli, muusikakooli, sotsiaalmaja hoonetesse ja põhikooli, võimalikud,“ tõdes Mäesalu.

Mäealu kirjutas, et täna näib ühinemisleping Ridala liitmisena Haapsalu külge. Lisaks eespool loetletule kaotab lepingu eelnõu kohaselt Ridala oma nime, vapi, lipu jm sümboolika.

Mäesalu arvates on probleemipuntrale lehendus olemas: „Eesmärgiga jõuda lepingu osapoolte vahelise kokkuleppeni moodustada uus kohaliku omavalitsuse üksus on mõistlik nimetada see Haapsalu vallaks.“ XXLiitumislepingusse on tosin muudatusettepanekut teinud ka Haapsalu volikogu IRLi fraktsioon.

Olulisim neist on ilmselt ettepanek loobuda bussisõitjate tuvastamise (valideerimise) süsteemist.

„Meile teadaolevalt ei planeeri Haapsalu ega uus omavalitsus rahalisi vahendeid sõitjate tuvastamise (valideerimise) süsteemi rakendamiseks,“ selgitatakse ettepanekut. „Lepinguga anname justkui lubaduse valideerimissüsteem rakendada. Omavalitsus ei saa lubada asju, mida ta ei halda ja mille eest ta ei vastuta. Juhul, kui valideerimise süsteemi siiski rahaliselt panustatakse, siis on soovitav see selgemalt kirjeldada.“

IRLi fraktsioon soovib täpsustada ka linnavolikogu komisjonide moodustamise piirkondliku esindatuse põhimõtteid. Ettepaneku esitajad soovivad, et kõikide linnavolikogu komisjonide koosseisu kuuluvad kõikide piirkondade esindajad.

Ridala volikogu liikmetest on muudatusettepanekuid teinud Merike Kallas, Toomas Schmidt, Lea Samarajev ja Toomas Vallimäe.

Merike Kallas teeb ettepaneku nimetada ühinenud omavalitsus Haapsalu vallaks. Kallase arvates peaks ühendvalla sümboolikana kasutama Haapsalu linna ühinemiseelset sümboolikat.

Lea Samarajevi ja Toomas Vallimäe arvates peaks ühinev omavalitsus kandma Ridala valla nime, vallasisese linn oleks Haapsalu. Ettepaneku tegid Samarajev ja Vallimäe ka Ridala valla järgmise aasta eelarvesse. Eelarvemuudatusena soovivad nad lisada 200 000 eurot Uuemõisa lasetaed-algkooli siseruumide remondiks.

„Ei saa nõustuda ajaloolise Ridala nime kadumisega,“ kirjutas Ridala vallavolikogu liige, eelmine vallavenem Toomas Schmidt. „Uus tekkiv omavalitsus peaks kandma Ridala valla nime, kusjuures vallasisene linn kannaks endiselt Haapsalu nime. Niisugusel juhul on lihtsam sõnastada piirkonniti edaspidist rahastamist.“

Kui uue omavalitsuse nimi oleks linn, siis tuleks Schmidti sõnul linnaosade kaupa deklareerida, missugused on lasteaiaõpetajate palgad ja millal nad ühtlustuvad linna territooriumil.

„Kui tegemist on Ridala vallaga, siis on lihtsam luua väljundit Haapsalu linnas ja vallas eraldi,“ kirjutas Schmidt.

„Kui „kõik on Ridala poole kaldu“, ei näe ridalalaste suuri võite kuskil,“ tõdes Schmidt. „Pigem tundub, et niisugune liitumine, kus omavalitsuste rahastamine pigem tulevikus väheneb, ei too õnne õuele ja jääb pigem õhtuseks õhinaks!“

Täna Ridala volikogus

  • Ridala Vallavolikogu esindaja valimine Vabariigi Presidendi valimiskogusse.
  • Ridala valla teeregistri muudatuse kinnitamine.
  • Haapsalu volikogu IRL fraktsiooni ja Merle Mäesalu ettepanekud Ridala valla ja Haapsalu linna ühinemislepingusse.
  • Ridala valla ja Haapsalu linna ühinemislepingu muudatusettepanekud.
  • Eelarve muudatusettepanek.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
küsimus
8 aastat tagasi

Tegelikult jah, miks mitte kaaluda ühinemist Lääne-Nigulaga?

Linnakodanik
8 aastat tagasi

Loomulikult on viimane aeg ùhineda refi vòimu alla. Sest siis saab uusi mereààrseid krunte myyki panna ja Haapsalu saab uusi vòlamaksjaid juurde. Ning jàlle uusi vòlgu vòtta. Mis saab Ridala valla inimestel olla selle vastu,kui Haapsalu tànavad korda tehakse ?? Maal aga on eluaeg traktoriga sòidetud.

Haapsallane
8 aastat tagasi

Oh kui hea, saame lõpuks selle kaua oodatud Uuemõisa, Paralepa ja Rohuküla sadama jne. Linnaäärse metsa saame kohe rahaks teha. Vivat Haapsalu!

Ridala valla elanik
8 aastat tagasi

See kas tuleb uue omavalitsuse nimeks Ridala või Haapsalu on täiesti teisejärguline teema, nimi ei too sisulisi muutusi (nagu vanasõna ütleb: nimi ei riku meest, kui mees ise on tubli ja austamisvääriline), mis inimeste elu uues omavalitsuses muudaksid. Ma ootaksin volikogult pigem sisulisi ettepanekuid, kui neid ei ole siis trall nime üle on pigem lasteaiamäng.

JM
8 aastat tagasi

Õige. Tuleb näiteks arutada toetuste ja vallapalgaliste töötasude vähendamist Haaapsalu linna tasemele.

.........................
8 aastat tagasi

Võiks hoopis kaaluda ühinemst Lääne-Nigula vallaga. Ridala jääks osavallaks Lääne-Nigula koosseisus oma eelarve ja kõige muuga, mis osavalla juurde käib.

Küsimus
8 aastat tagasi

See ühinemisleping on küllaltki toores ja segane. Kas rahvas saab ka parandusettepanekuid teha?

taebla
8 aastat tagasi

vennike ka kiunumas