Läänemaa abikassa on abivajajaid toetanud 22 000 euroga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Augustis tähistas oma seitsmendat sünnipäeva Läänemaa abikassa. MTÜ-l Läänemaa Abikassa on kaksteist liiget. Juhatuses on kolm liiget, nõukogus on üheksa liiget. Püsiannetajaid on abikassal 22, annetuskastidesse annetajaid aga sadu ja sadu inimesi. Annetuskastid asuvad Coopi kauplustes Haapsalus ja ka Rannarootsi keskuses. 

Abikassa loomise idee tekkis 2009. aastal, masu ajal, kui inimeste elatustase hakkas oluliselt langema. Võiks küll arvata, et masu on lõppenud – kuid abivajajaid on siiski palju. Idee kohaselt oleks pidanud abikassa hakkama toimima nagu ühistuline kindlustusselts, paljude liikmetega. Nii see päris läinud ei ole, küll aga on abikassa kujunenud stabiilselt tegutsevaks maakonna heategevusorganisatsiooniks, kus annetaja leiab võimaluse taskukohaseks loobumiseks ja aidatakse kedagi abivajajat Läänemaalt. Ehk siis „inimeselt inimesele“, nagu ütleb meie tunnuslause. 

Abikassal on mitu omapära. Kõigepealt – me väldime tüüpilist sotsiaalabi andmist ehk siis abikassa ei konkureeri kohaliku omavalitsusega ja riikliku sotsiaalsüsteemiga. Teiseks, me anname rahalist toetust. Kui abiorganisatsioonid vahendavad tihtilugu esemeid, toiduaineid vms, siis abikassa aitab reaalselt elektrivõla ära maksta, lastega seotud hädavajalikud kulutused kanda, hädavajalikku remonti teha vms. Elekter, üürivõlg, õpilaskodu üür, kütteseadme remont, soojustusmaterjal, elektriboileri soetamine jms – sellised on näited kuluartiklitest. Raha ei anta kellelegi kätte, vaid tasutakse firmade poolt esitatud arveid.

Kolmandaks, abikassa eelistab lastega peresid. Kanname hoolt selle eest, et lapsed vanemate ajutise häda tõttu kimbatusse ei satuks. Neljandaks – abikassa eeldab ja kontrollib, et abi saaja on ise tubli ja aktiivne oma probleemile lahendusi leidma. Viiendaks – me ei reklaami abi saajaid ega annetajaid, vaid toimetame nii diskreetselt kui võimalik.  

Läbi aastate on abikassa eraldanud toetust 76 korral. Tavaliselt laekub abikassale avaldus kas abivajaja enda või siis ka kellegi teise poolt, kes inimese häda näeb. Kõigepealt suhtleb abivajajaga juhatus, ettepaneku toetuse eraldamiseks teeb nõukogu. Abikassa juhatuse liikmed, raamatupidaja, revident ja nõukogu liikmed teevad oma tööd tasuta. Abikassa aastakoosolekud toimuvad igal aastal juunikuus. Sel aastal koguneti 6. juunil. Tavaliselt korraldatakse liikmetele mõne Läänemaa sotsiaalobjekti külastus. Seekord kohtuti Läänemaa toidupanga ja Facebooki lehekülje „Heategevus Haapsalus ja Läänemaal“ esindajatega – vahetati kogemusi ja muljeid heategevusest Läänemaal.

Läänemaa abikassa nimel tänan väga meie tublit tegevjuhti Merike Nuudit, juhatuse ja nõukogu liikmeid, raamatupidaja Kaja Kausi ja revidenti Arnold Juhansit. 

Väga suur tänu abikassa püsiannetajatele, aga ka ühekordse annetuse tegijatele ja neile, kes on pidanud võimalikuks annetuskasti kaudu ulatada abikäsi teisele Läänemaa inimesele. 

Neeme Suur,
Läänemaa abikassa juhatuse esimees

 

Abikassa 7 aastat:

Sisse (€) Toetusteks Taotlusi Toetusi Maj. kulu

2009: 537         164           1          1          0

2010: 7476      3477         20         15       207 (suur kast)

2011: 2914       2748        15          10       651 (kodukas)

2012: 3121        4719       12         11        395 (väiksed kastid)

2013: 5110        3680       13        12         46

2014: 2713        2770       13        13       104

2015: 2753        4511       14        14        56

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments