Rahandusministeerium prognoosib sügisel hinnatõusu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rahandusministeeriumi sõnul on hinnalangust põhjustanud toorainete odavnemine taandumas, mistõttu aasta lõpus hakkavad hinnad välistegurite mõjul kiiremini kasvama, vahendab BNS.

"Nafta odavnes oluliselt möödunud aasta teisel poolel, mistõttu aastases võrdluses hakkab naftahindade langus ja seeläbi ka mootorikütuste odavnemine siinsel turul läbi saama. Kui aasta esimesel poolel olid mootorikütuse hinnad ligi kümnendiku madalamad kui aasta tagasi, siis augustis pidurdus hinnalangus 3 protsendini," ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Lisaks jõudis augustis hindadesse juunikuine tubakaaktsiisi tõstmine. Maksumeetmete mõjul on alkohoolsed joogid ja tubakas 8 protsenti kallimad kui aasta tagasi. Vaatamata tugeva palgakasvu jätkumisele on teenuste hinnatõus madal, mida hoiab tagasi odavnenud kütuse kaudne mõju, sidepakettide odavnemine ja üürihindade stabiliseerumine, märkis Pungas.

"Sügisel hinnatõus kiireneb eelkõige välistegurite mõjul – mootorikütuse hinnad pöörduvad tõusule ja soojuse hinnalangus pidurdub. Aasta kokkuvõttes võib oodata tagasihoidlikku tarbijahindade tõusu," lisas analüütik.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad augustis eelmise kuuga võrreldes 0,1 protsenti ning möödunud aastaga võrreldes 0,3 protsenti. Euroalas püsis hinnatõus esialgsetel andmetel 0,2 protsendil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aeg
7 aastat tagasi

on kehtestada aktsiis väljahingatavale õhule(saastemaks), jalanõudele( kulutavad teid) ja tuuletõmbusele(põhjuse leiab)

A
7 aastat tagasi

Võetakse see viimane ka käest mis veel peos on.