Ülevaade: Läänemaa jalgpalliklubid on teinud liigas hea stardi

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

JK Läänemaa Haapsalu esindusvõistkond. Foto Oliver Tsupsman

JK Läänemaa Haapsalu esindusvõistkond. Foto Oliver Tsupsman

Eesti 2016. aasta jalgpalli meistrivõistluste III liiga läänetsoonis on üle poole kevadringi mängudest peetud. 11. voorust on mängitud kuus ja väikest analüüsi on juba võimalik teha. Kuigi liigas on meeskondi, kes on stardis tõsiselt magama jäänud, on kaks Läänemaa jalgpalliklubi teinud hooajale hea stardi.

Läänemaa JK Haapsalul ja Lihula jalgpalliklubil on pidada jäänud 16 kohtumist. Lähtuda tuleb kindlasti ka kahe klubi erinevatest eesmärkidest. Lihula JK ja Läänemaa JK jagavad tabelikohta. Esimese kuue vooru järel on selgelt eraldanud kuue võistkonnaga juhtgrupp. Tabelit juhib FC Nõmme United II, kes on kogunud 18 punkti. Teisel positsioonil on Raplamaa JK 15 ja kolmandal kohal Pärnu JK Vaprus 12 punktiga. Järgnevad samuti 12 punktiga Läänemaa JK Haapsalu, Lihula JK ja Pärnu JK Poseidon. Selliselt reastab võistkonnad klubide erinev väravatevahe, tegelikult võib siiski öelda, et neli meeskonda on 3.-6. kohta jagamas.

Läänemaa JK Haapsalu noor meeskond (keskmine vanus 19,7 aastat), kelle eesmärk on juba mitmendat aastat III liigast edasipääs aste kõrgemale, on hetkeseisuga liiga üks parema kaitsega meeskondi. Kuue vooruga on endale lastud lüüa ainult neli väravat, mis on liiga paremuselt teine tulemus. Samas on ehk puudu jäänud resultatiivsusest, 14 väravat kuue mänguga, seda tuleks parandada.

"Kuna kindel eesmärk on edasipääs uueks hooajaks teise liigasse, siis ikka päris rahule jääda ei saa," ütles võistkonna treener Aavo Tomingas. "Muidugi ei saa kõiki mänge võita, kuid kaotatud mängudest on väga kahju. Nii Raplamaale kui ka Pärnu Vaprusel tuli alla jääda kõige napimalt. Samas on suur rõõm noortest 16-17aastastest klubi kasvandikest, kes väga hästi hakkama saavad. Ikka tuleb paremaks saada, resultatiivseim olla, kui eesmärki soovime täita."

Kui puhtalt tabelit jälgida, siis punktilisa peaks ohtralt tulema juba kevadringis, sest Läänemaa JK on mänginud tabeli esikuuiku meeskondadest juba kolmega. See tähendab, et tabeli alumise osa meeskondadega on mänge rohkem ees.

Läänemaa JK meeskonnast on resultatiivseim jalgpallur seni Martin Salf, kes on löönud oma klubi 14-st väravast kuus ja mahub selle tulemusega ka liiga väravalööjate pingerea esikuuikusse. 

Kokku on skoorinud Läänemaa pealinna klubi eest seitse mängumeest. Klubi eest on platsil käinud 21 jalgpallurit.

Meeldiv on tõdeda, et meie teine klubi, Lihula jalgpalliklubi on samuti alustanud hooaega väga hästi. Meeskond, kes treenib korra nädalas reede õhtuti ja kokku saadakse enam-jaolt mängudeks on veidi teises olukorras kui Läänemaa JK. Meeskonna eesmärk on hästi esineda mäng-mängult ja liigas olla hooaja lõpuks rahulolu pakkuval positsioonil. Võistkonnal on väga suur toetajaskond, suurepärane sisekliima ja kogukonna toetus. Seda hindab ka klubi mängiv treener, veel 38-aastaselt head mängu näitav Argo Mõtt. 

"Meeskond on korralik, kõik toetavad teineteist. Seni on läinud kenasti. Kaitses oleme hästi hakkama saanud, üks mäng välja arvata – 1:8 kaotus liiga liider FC Nõmme United II-le. Oleme mänginud heas rütmis. Kõik on tublid, eriti soovin kiita 15-aastast Rivo Oosimit, kes on Lõuna-Läänemaa JK-st meil laenul," ütles ta.

Vastupidiselt Läänemaa JK-le on Lihulal ees rohkem mänge liiga tipus olevate meeskondadega. Sellle viitab ka klubi treener.

Lihula JK on resultatiivsuselt liiga paremuselt teine klubi. Kokku on vastaste võrku seni sahistatud 20 korral. Koduklubi eest on löönud väravaid koguni üheksa jalgpallurit, neist Madis Sibul kaheksa, mis on viinud ta väravalööjate edetabelis kolme parema sekka.

Lihula JK mängijate keskmine vanus on 25,6 aastat ja koduklubi on seni esindanud 18 jalgpallurit.

Huvitav ja meeldiv on veel fakt, et mõlemad meie klubid on kevadringis kõik oma kodumängud seni võitnud. Kui Läänemaa JK Haapsalu on vastaseid võõrustanud kunstmurul, siis Lihula JK on saanud mängida kodus juba ka loodusmurul.

Kuidas on olukord teistes liiderklubides? Liigaliider FC Nõmme United II on võitnud kõik seni peetud kohtumised. Klubi esiväravavaht, Eesti noortekoondislane, 17-aastane Johan Pastarus: "Edu taga on kindlasti suurepäraselt õnnestunud hooajaeelne füüsiline ettevamistus. Oleme noored ja võhma kõvasti treeninud ja just tänu sellele kestame kauem ja suudame vanemate jalgpalluritega edukamalt toime tulla. Peam vastu kõik 90 minuti. Püüame kiirusele tuginedes palju väravaid lüüa. Samas peame lisama kvaliteeti kaitsemängu".

Nõmme klubi on tõesti olnud resultatiivne (39 väravat) ja veidi hajevil kaitses (11 väravat). Üks peamisi väravakütte on seal endine Läänemaa JK mängumees Mark Kolosov. Liiderklubi 22-st jalgpallurist on koguni 13 mängijat 18-aastased või nooremad. 

Teisel kohal paiknev Raplamaa JK, liiga parema kaitsega meeskond, kes on endale lüüa lasknud vaid ühe värava, on suurt toetust saanud kunagiselt Eesti koondislaselt, kaitsemängija Alo Bärengrubilt. "Meil on küll võistkonnas asjad korras. Soovime aste kõrgemale saada ja selle nimel meeskond töötab," lausus Bärengrub. Lisaks töötab mees Raplamaa JK noortega, keda vamistab ette mängimiseks järgmise aasta U17 eliitliigas.

Liigatabeli kolmas, Pärnu JK Vaprus on alustanud samuti veenvalt. Võistkonna põhikoosseisu kuulub ka Lõuna-Läänemaa JK kasvandik, 17-aastane kaitsemängija Rasmus Nikkel. "Oleme normaalselt alustanud. Siiski on probleem rünnakute ebakvaliteetne lõpetamine-puudulik resultatiivsus. Ise olen klubi põhikoosseisus. Mõni vigastus on seganud, aga muidu kõik hästi. Eesmärk on nagu eelmisel aastal, tõusta aste kõrgemale. Ees on ootamas muidugi keerulised kohtumised," ütles ta. 

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
andrus494
7 aastat tagasi

LJK võtmesõnaks hooaja alguses on juba mitmendat hooaega ‘alamõõduline kunstmuru’. Sellel võeti 2 aastat tagasi isegi 2. liigas maksimumpunktid. Nagu suurele murule koliti, tulid tagasilöögid. Pühapäeval saab näha, kuidas ‘päris’ väljakul kodumängus liiga uustulnuka vastu läheb.

tule taevas appi
7 aastat tagasi

Artikleid Läänemaa jalgpalli võidukäigust ilmub viimasel ajal nagu Vändrast saelaudu. Kõik ilusas emakeeles ja hoogsa sulega kirjutet. Lugejale üritatakse jätta mulje üliedukast ja arenevast spordialast. Kuidas on lood tegelikult? Mõlemad Läänemaa klubid jagavad hetkel Eesti KOLMANDA liiga Lääne piirkonnas sõbralikult 4.-5. kohta. Kohe-kohe tuleb medal, selles pole kahtlust. Aga milline medal? Õige pilt on paraku selline, et meist eespool on preemiumliiga 10 meeskonnaga, kaks esiliigat 2 x 12 ja kaks teist liigat 2 x 14 meeskonnaga. See teeb kokku 62. Kolmandas liigas on 4 tsooni, igas 12 meeskonda ja ühes neist jagame meie 4.-5. kohta. Seega peame ägedat võitlust, et… Loe rohkem »